USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderlerinden Türkiye'ye dayanak noktası mesajları

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler zımnında Türkiye'ye dayanak noktası mesajları verdi.

AB liderlerinden Türkiye'ye dayanak noktası mesajları
09-02-2023 17:09
Varşova

Liderler, Brüksel'de planlı yılgı AB Liderler Zirvesi önceleri matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

AB fasıl başkanı İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson, zirvede, Türkiye ve Suriye'de yaşanmış olan depremler düşüncesince yapılabilecek yardımların birlikte Ukrayna-Rusya Savaşı, ABD'nin hava paketinin AB piyasasına muhtemel tesiri ve mülteciler konusunu ele alacaklarını söyledi.

Avusturya

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenenlere müteveccih ülkesi ve AB'nin desteklerine değinerek, depremde yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara aceleci iflah dileklerinde bulundu.

Zirve gündeminin başlangıcında hicret mevzusunun geldiğini tamlayan Nehammer, kesintili göçün geriletilmesi düşüncesince mukteza önlemlerin alınmasının ehemmiyetli olduğunu, bu görüşmede konkre kararlar alınmasının beklendiğini kaydetti.

Nehammer, kesintili toprak kayması indirmek düşüncesince AB aut sınırlarının hâlâ çelimli korunması, Bulgaristan'ın mali yerine desteklenmesi, sınırlardaki lif örgülerin güçlendirilerek uygulayım manada desteklenmesi icap ettiğini anlattı.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, zirvenin Türkiye ve Suriye'yi yaralayan deprem felaketinin gölgesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, Yunanistan'ın gelişigüzel dü ülkeye de iane etmeye anık bulunduğunu bildirdi.

Yunanistan'ın deprem sonra baştan nesir çalışmalarında da desteğe anık bulunduğunu dile getiren Miçotakis, "Depremden dokunca gören sahaların baştan inşasına eşme hatırlamak kadar Brüksel'de düzenlenecek ortak toplantının da ön sıralarında olacağız." niteleyerek konuştu.

Miçotakis, akıbet devirde Avrupa'ya kesintili muhacir girişinin arttığına dikkati çekerek, sınırların korunması düşüncesince Avrupa'dan dayanak noktası beklentisinin de zirvede gündeme getirileceğini belirtti.

İrlanda

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, zirvede gündemin Ukrayna ve hicret bulunduğunu belirterek, "Biz Avrupalılar, yüzdelik 100 Ukrayna'nın arkasındayız." dedi.

Avrupa ülkelerinin kalan sayıda kesintili göçle dirlik karşıya bulunduğunu tabir fail Varadkar, kesintili göçle gümrüksüz yollardan devletlere girenlerin art gönderilmesi icap ettiğini savundu.

Varadkar, "Göçmenlerin geldiği eşme ülkelerle görüşerek kanuncu ortak statüsü sıfır bu insanların art dönüşünü konuşmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinde göçmenlerin güzel karşılandığını fakat gayrikanuni yollardan gelenlerin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini bildiren Varadkar, eşme ülkelerdeki kazançlı yapıyı düzelterek göçün önüne geçilebileceğini söyledi.

Varadkar, AB sınırlarına ortak cidar nesir edilmesine müteveccih soruya "Bu, Bulgaristan ve Türkiye'nin sahasına giren ortak konu. Ben, sert uç uygulamalarının, tellerin yahut duvarların taraftarı bir tanesi değilim. Bu sebeple buna Türkiye ve Bulgaristan değişmeyen verecektir. Onlar topraklarını en dobra kesinlikle güvende tutacaklarını düşünüyorlarsa tığ de onlara iane etmekten talih duyarız." cevabını verdi.

Ukraynalı göçmenlerin, İrlanda'ya benimseme edildiğini tamlayan Varadkar, Ukrayna'nın askeri takım katkısı çağrısına değindi.

Varadkar, "Bizim harp uçaklarımız, tanklarımız ve ağırbaşlı silahlarımız yok. Olmasını isteseydik bunlar bizim bitaraflık ilkemize karşıt olurdu. Ukrayna'ya verilecek öldüren silahımız yok. Bunu yapamayacağız lakin mali olarak, insanca olarak, AB üyelik başvurularına dayanak noktası yerine iane edebiliriz." biçiminde konuştu.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ve Suriye'de önceliğin çöküntü altındaki insanların kurtarılması bulunduğunu söyledi.

Rutte, Türkiye ve Suriye'deki depremler dolayısıyla AB ülkelerine başlamak isteyenlere iane edilip edilmeyeceğine bağlı soruya "Önceliğimiz çöküntü altındaki insanların kurtarılması. Yardımı orada yapmalıyız." dedi.

Hollanda Başbakanı Rutte, Ukrayna ve Moldova'nın namzetlik sürecinde gerçek ortak sefer katettiğini, Gürcistan'ın ise bu dü ülkeden ortak hamle geride kaldığını dile getirdi.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplantının dü ana hedefinin bulunduğunu belirterek, birincisinin Avrupa endüstrisinin Amerika endüstrisiyle rekabetine bağlı kazançlı yerine yanıtlarının nasıl biteceğini cedelleşmek bulunduğunu söyledi.

Ukrayna savaşının sonuçlarıyla Avrupa'nın ABD'ye karşın yeşil enerjideki rakiplik ve cazibesini açık açık çoğaltma konusunu ele alacaklarını özetleyen Macron, muhacir meselesinde Avrupa ülkelerinin aut politikasının güçlendirilmesinin bu toplantıdaki ana hedeflerinden biri olacağını kaydetti.

Macron, Ukrayna'ya harp uçağı ödeme dair anık olup olmadıklarına bağlı savaşın başlangıcından beri Ukrayna açısından müspet olması düşüncesince müzakerelerin başlaması ve güzel olması düşüncesince çalıştıklarını savundu.

Litvanya

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Türkiye'deki depremler dolayısıyla üzüntüsünü dile getirerek, "Yaşanan deprem özlem lakin doğaya dirlik ortak obje yapamazsınız. Tüm kalbimizle giriş sağlığı dileklerimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye iletiyoruz." ifadelerini kullandı.

Nauseda, Litvanya'nın Türkiye'ye gelişigüzel anlamda iane etmeye anık bulunduğunu tabir etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı dolayısıyla Kiev'e desteğin bitmeme etmesini icap ettiğini vurgulayan Nauseda, "Litvanya'nın gelişigüzel devir Rusya'ya dirlik hâlâ çelimli baskıcı önlemleri destekliyor. Çünkü hâlâ kabadayı adımların, şişman adımların önemsiz adımlardan giriş döndürücü hâlâ sansasyonel bulunduğunu düşünüyorum lakin tabii önemsiz adımların tek obje yapmamaktan dobra bulunduğunu düşünüyorum." niteleyerek konuştu.

Nauseda, Rus erke firması Rosatom ve dümen oturmuş üyeleri müdahale toy yaptırımların uygulanmasını gerektiğine dikkati çekerek, "Bazen birtakım insanoğlu etkinin sınırlanmış olduğu için yakınma etmektedirler fakat bence etkiyi göreceğiz. Rus ekonomisinin hafriyat etmiş olduğu hepsi acıyı hissetmeye başlayacağını umuyoruz." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

Estonya

Estonya Başbakanı Kaja Kallas da Türkiye'deki deprem dolayısıyla el birliği süresince olduklarını belirterek, "Halihazırda 45 şahsiyet istirdat ekibimiz ekipmanlarıyla Türkiye'de. Biz, önemsiz ortak ülkeyiz ve elden ortak ülkeye istirdat kadrosu gönderebiliriz. Elimizden mevrut bu." niteleyerek konuştu.

Ukrayna'ya desteğin sürmesi icap ettiğini vurgulayan Kallas, harp suçları düşüncesince de arsıulusal mahkemeye gidilmesi icap ettiğini tabir etti.

Kallas, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mesul bulunduğunun altını çizerek, Moskova'nın yaptıklarıyla ilgilendiren aritmetik vermesi icap ettiğini ve yaptırımların genişletilmesi konusunu desteklerini vurguladı.

Polonya

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, gündemdeki en ehemmiyetli konulardan birinin Ukrayna'daki harp bulunduğunu dile getirerek, "Barış, asayiş ve balans düşüncesince bu mücadelesi Ukrayna kazanmalı." dedi.

Ekonomik konuların da zirvede konuşulacağını bildiren Morawiecki, "Rus oligarklarının servet varlıklarına el konulması icap ettiğini vurguluyoruz. Bu, ortak taraftan doğruluk sağlarken, başka taraftan alınacak bu önlemler erke maliyetlerini düşürebilir ve Ukrayna'nın baştan inşasına araştırma görevlisi olabilir. Hedefimiz bu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ