USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB ülkelerinin liderleri Ukrayna ağırlıklı gündemle toplanacak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, ağırlıklı namına Ukrayna ile irtibatlı mevzuları ahbaplık etmek kabilinden doruk toplantısı yapacak.

AB ülkelerinin liderleri Ukrayna ağırlıklı gündemle toplanacak
22-06-2022 17:04
Brüksel

İki gündüz sürecek AB Liderler Zirvesi 23-24 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek.

Geçen hafta AB Komisyonunun Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesi yönündeki görüşünün peşi esna AB liderlerinin de ayrımsız düşünüm üstünde uzlaşıya varması beklentisi bulunuyor.

Toplantı öncesinde gazetecilere bilim verici ortak fevk düzem AB yetkilisi, bu çeşit ortak beklentiye karşın sakınımlı kalkışmak gerektiğini, 27 örgen ülkeden değme devir ayrışık görüşler çıkabileceğini vurguladı.

Toplantının evvel gününde ele alınması muhtemel Ukrayna irtibatlı mevzular arasında bu ülkeye askeri, finansal ve insanca yardımlar, başkaca ülkenin baştan yapımı üzere meseleler de ele alınacak.

Rusya'nın saldırısı sonrası Karadeniz'deki gidişat hasebiyle Ukrayna'nın limanlarda muntazır tahılının evren piyasalarına ulaştırılmasının önündeki engeller, zımnında gıda güvenliği de şahika toplantısında görüşülecek.

Üst düzem AB yetkilisi, tahılın taşınması neredeyse Karadeniz'de koridorlar oluşturulması düşüncesince Rusya, Ukrayna ve Türkiye ile icraat örümcek BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres ile AB yönetimi kendisine temasta olduklarını söyledi.

Ukrayna-Rusya mücadelesi ile irtibatlı kendisine akıbet günlerde Kaliningrad ile ilgilendiren ortaya çıkan huzursuzluğun de liderler çeşidinden değerlendirilmesi bekleniyor. Ancak bu toy ortaya çıkan, Rusya'ya müteveccih yaptırımlar kapsamındaki uran ortak bap bulunduğu düşüncesince baş döndürücü ayrıntılı ortak ağız dalaşı öngörülmüyor.

Litvanya'nın Rusya'nın Kaliningrad sahasına ayrışık malların transit geçişini engellemesi, Kremlin çeşidinden tepkiyle karşılanmıştı.

AB-Batı Balkanlar Zirvesi boykot gölgesinde yapılacak

AB Liderler Zirvesi öncesinde ferda sabahleyin ortak de AB-Batı Balkanlar Zirvesi düzenlenecek. Toplantıya AB ülkelerinin liderlerinin yanı esna Batı Balkan devletleri Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ ve Kuzey Makedonya liderlerinin alınması öngörülüyor.

Ancak Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya ile paydaşlık müzakerelerinin başlamasını derinliğine süredir veto etmesi, Balkan liderlerinin tepkisini çekiyor.

Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan, evvel AB-Batı Balkanlar Zirvesi'ni boykot edebileceklerini açıklamıştı. Ancak AB'nin paydaşlık müzakerelerine start kararını Kuzey Makedonya ile beraberce edinmeyi planladığı, bundan dolayı müzakerelere başlayamayan Arnavutluk'un zirveye katılacağı bildirildi.

AB yetkilileri, politik krizin bitmeme etmiş bulunduğu ve bu geceleyin ezanı hükümet kendince istizah oylaması yapılması muhtemel Bulgaristan'daki durumun ne yönde evrileceğini bekliyor.

Kuzey Makedonya'ya vetonun kaldırılması kararını Bulgaristan Parlamentosunun alması gerekiyor. Ancak şu evrede parlamentonun bunun düşüncesince ortak oylama yapması kabil görünmüyor. Her halükarda Bulgaristan'ın yaklaşan sürede Kuzey Makedonya'ya vetosunu kaldırması beklenmiyor.

Macron'un "Avrupa Siyasi Topluluğu" önerisi

Zirvede ruzname maddeleri ortada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AB'den hâlâ elastik şartlara cemaat kendisine kurulmasını istediği "Avrupa Siyasi Topluluğu" inisiyatifi de değerlendirilecek.

Macron'un güzeşte ay meydana getirdiği teklif kapsamında ne devletlerin buna çağırma edilebileceği, kesinlikle ortak bina olacağı, bu yapıya engelleme olma kriterlerinin kesinlikle belirleneceği üzere meseleler tartışılacak.

AB yetkilileri, hâlâ baş döndürücü ortak tomar somutlaşmayan önerinin zirvede az buçuk hâlâ şekillenmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye

Zirvede Türkiye'nin de gündeme gelmesi bekleniyor. Yunanistan'ın Doğu Ege adalarının gayriaskeri statüsünü ihlal etmesiyle Türkiye ile Yunanistan ortada küsurat huzursuzluğun de şahika toplantısında Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi çeşidinden gündeme getirilmesi bekleniyor.

Zirvenin eskiz bildirisinde mevzuya arazi verildiği belirtiliyor. Bildirinin bu bölümünde "Türkiye'nin eylemleri ve açıklamalarından fikir duyulduğu, lehçe balans düşüncesince huzursuzluğun düşürülmesi dair Türkiye'ye çağırma cihazı yapıldığı" tabir ediliyor.

Fiyat artışları, enerji, gıda

AB liderlerinin toplantısının cuma namazı düzenlenecek ikinci gündüz oturumunda ise "Avro Zirvesi" düzenlenecek. Toplantıda liderlere Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ile Avro Grubu Başkanı Paschal Donohoe katılacak.

Bu celsede Ukrayna-Rusya savaşından sonradan Avrupa'daki paha artışları, para şişkinliği beklentileri, gıda ve erke arzındaki gidişat üzere mevzular ele alınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ