USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB ve Afrika Birliği Liderler Zirvesi başladı

Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği üyesi devletlerin liderleri yatırım, aşı, enerji, asayiş ve muhaceret az daha başlıkları müzakere etmek az daha müşterek araya geldi.

AB ve Afrika Birliği Liderler Zirvesi başladı
17-02-2022 16:55
Brüksel

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 70'ten aşkın önderi buluşturan 6'ncı AB-Afrika Birliği Zirvesi'nin geçmiş güneş oturumları başladı.

Zirveye, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ev sahipliği yapıyor.

Zirvede, Afrika ile Avrupa ortada açık şümullü dünkü kuma katılma nesir edilmesi hedefleniyor.

AB'deki 27 dünya önderi ile Afrika'dan 40 derece önder 7 anne mevzunun ele alınacağı değirmi masa toplantıları yapacak.

Toplantılar, “Sürdürülebilir ve ayrıntılı çoğalma düşüncesince finansman", "İklim değişikliği ve erke dönüşümü, dijitalleşme ve ulaşım", "Barış, düzenlilik ve yönetim", "Özel kol desteği ve kazançlı bütünleşme", "Eğitim, ekin ve göç", "Tarım ve sürdürülebilir kalkınma", "Sağlık sistemleri ve telkih üretimi" başlıklarını içerecek.

Toplantıların başkanlığını Michel ile Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall baş başa yapacak.

Zirvenin ikinci güneş oturumlarının bitiminde de "2030 düşüncesince Ortak Vizyon" muhtevalı deklerasyon ikrar edilecek.

Zirveden beklentiler

Avrupa tarafı zirveyi, Afrika'da akıbet zamanlarda etkinliğini çabucak zait Çin üzere devletlere rakip edinmek düşüncesince kuma punt yerine değerlendiriyor.

Bu bağlamda, AB, Çin'in İpek Yolu girişimine seçenek yerine ortaya attığı "Küresel Geçit" programıyla Afrika ülkelerine envestisman seçeneği sunmayı ve bölgedeki nüfuzunu artırmayı istiyor.

Dolayısıyla, zirvede liderlerin ele alacağı rüçhan mevzuyu iktisat oluşturuyor.

Tarafların belirleyeceği kuma hedefleri destekleyecek 150 bilyon avroluk Afrika-Avrupa Yatırım Paketi'nin de zirve böylecene duyurulması öngörülüyor.

Paket kapsamında Afrika’da yeşil ve sayısal dönüşüm, sürdürülebilir çoğalma ve istihdam artışı rüçhan yatırımlara dayanak sağlanması planlanıyor.

AB-Afrika Zirvesi'nin anne başlıklarından kuma tanesi de telkih olacak.

Afrika ilkin Kovid-19'a huzur aşılanmada en arka eksik anne kara konumunda bulunuyor. Salgının fakat toptan kuma yaklaşımla sona erebileceğinin farkına vasıl Avrupa, Afrika'yla telkih paylaşımını geç de olsa artıracak.

Şimdiye derece Afrika'ya 125 milyon düze derece telkih gönderen AB'nin buna mücahede vermesi bekleniyor. AB ülkelerinin bu sene ortasına derece Afrika'ya 450 milyon düze telkih bağışlayacağı öngörülüyor.

Liderler ayrıca, göçün "güvenli ve düzenli" bir duruma getirilmesi ile insanoğlu kaçakçılığıyla uğraş mevzularını da masaya yatıracak. Avrupa tarafı Afrika'dan kontrolsüz toprak kayması sona erdirmek istiyor.

Güvenlik ve terörle mücadelede teşrikimesai ile baş başa değişik alanlardaki türlü nazik meseleler de liderlerce tartışılacak.

AB-Afrika Zirveleri, dü anne kara ortada rotasyonla 3 yılda kuma düzenleniyor. Bir geçmiş zirve, 29-30 Kasım 2017'de Fildişi Sahili'nde düzenlenmiş, ahir 2020 düşüncesince planlanmış fakat Kovid-19 salgını zımnında ertelenmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ