USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma duraklık endişelerini gündeme getirdi

ABD ekonomisinde bu senenin evvel çeyreğinde beklentilerin bilakis yaşanmış olan daralma, ülkede enflasyonun 41 senenin zirvesine çıkmış olduğu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) akçasal sıkılaşmaya başladığı müşterek devirde nekahet endişelerini baştan gündeme getirdi.

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma duraklık endişelerini gündeme getirdi
29-04-2022 11:41
Washington

Yüksek enflasyonla mücadelenin sürdüğü ABD'de, senenin önce çeyreğinde ekonomi şaşırtı müşterek küçülme gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın mürşit verilerine göre, ülkede karışık yurtiçi hasıla (GSYH) senenin önce çeyreğinde yıllıklandırılmış yerine yüzdelik 1,4 azaldı.

Piyasa beklentilerinin bilakis küçülen ABD ekonomisinin, senenin önce çeyreğinde yüzdelik 1,1 kabilinden sınırlanmış müşterek miktarda da olsa nema göstermesi öngörülüyordu.

Kovid-19 salgınının önce senesinde iri çarpış düzlük ABD ekonomisi, toparlanmanın bitmeme etmesiyle müşterek geçmiş çeyrekte yüzdelik 6,9 büyümüştü. Ülke ekonomisi, güzeşte sene genelinde ise 5,7 ile 1984'ten beri en çelimli nema kaydetmişti.

Böylece ABD ekonomisi bu senenin önce çeyreğinde, salgının en derin hissedildiği 2020'nin ikinci çeyreğinden beri önce kere azalma kaydetti.

Omicron ve aut tecim açığı büyümeyi kesintiye uğrattı

Bu senenin önce çeyreğinde ABD ekonomisindeki daralmada, hususi yığılım yatırımları, ihracat, federal amme masrafları ve eyalet ile evcil amme masraflarındaki eksilme çarpıcı oldu. Aynı çağda dışarı alım artım gösterirken, zatî istihlak harcamaları, mesken dışı çakılı yatırımlar ve mesken çakılı yatırımları da yükseliş yayınlayan öteki kalemler yerine öne çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden, GSYH verisinin açıklanmasının peşi esna icra ettiği açıklamada, mürşit verinin fen faktörlerden etkilendiğini belirtti.

Analistler ise bu senenin başlangıcında çarpıcı bulunan Kovid-19 salgınında Omicron varyantının ve aut tecim açığındaki artışın önce çeyrek daralmasında belirleyici olduğuna ayraç etti.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı müşterek çağda ekonominin bitmeme fail tedbir zinciri sıkıntıları, şişkinlik ve iştirakçi kıtlığından da etkilendiğini tamlayan analistler, fakat iç ilginin çelimli kalmaya bitmeme ettiğine, kazançlı çıktıdaki azalmanın aldatıcı olabileceğine dikkati çekti.

Son veriler, ekonominin en iri parçası bulunan zatî istihlak harcamalarının önce çeyrekte salname bazda yüzdelik 2,7 arttığını ortaya koydu.

Fed mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlanıyor

ABD ekonomisinde senenin önce çeyreğinde yaşanmış bulunan daralma, dü çeyrek fevk fazladan küçülme anlamına mevrut dinginlik endişelerinin de gündeme gelmesine bozukluk oldu.

Başkan Biden, bahis konusu endişelerin sorulması üzerine, müşterek resesyondan akıl etmediğini, şu anda kimsenin dinginlik öngörmediğini, bazılarının 2023'te müşterek dinginlik olabileceğini kestirim ettiğini tabir etti.

Enflasyonun yüzdelik 8,5 ile 41 senenin zirvesine çıkmış bulunduğu müşterek çağda dünya ekonomisinde yaşanmış bulunan küçülme, ekonomilerde sükûnet ve faziletkâr enflasyonun müşterek arada gerçekleşmesi yerine aşina hareketsiz şişkinlik endişelerini de gündeme getirdi.

Analistler, ABD'de önce çeyrekte küçülmeye faziletkâr enflasyonun zevcelik ettiğini, dünya ekonomisinin ikinci çeyrekte de küçülmesi şeklinde fen yerine resesyona gireceğini belirtti.

Fed'in "şahinleşen" yöntem duruşu da kazançlı büyümenin menfi etkileneceğine müteallik endişeleri güçlendirirken, analistler bankanın 3-4 Mayıs'taki toplantısında enflasyonu arama dibine alabilmek düşüncesince saldırgan müşterek biçimde repo artırmasından bambaşka seçeneğin olmadığını belirtti. Analistler, Fed'in mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlandığını bildirdi.

- "ABD ekonomisi menfi tabloya karşın mukavemetli görünüyor"

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, AA muhabirine, GSYH'deki düşüşü iri seviyede tetikleyen nedenlerin envanter yatırımındaki çöküntü ve esneyen tecim açığı bulunduğunu söyledi.

Küresel tedbir zinciri krizinin etken bulunduğu bildirme kesintilerinin üretimi menfi etkilediğine ayraç fail Kulaksız, "Bu gerçekte kestirim edilmektedir müşterek gelişmeydi. Ayrıca savaş, küsurat şişkinlik ve bitmeme fail müstevli kazançlı daralmada çarpıcı oldu." dedi.

Kulaksız, "ABD ekonomisi menfi nema ve enflasyonun etken bulunduğu bu menfi tabloya karşın mukavemetli görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonominin önce çeyrekte daralmasını müşterek uyarma göstergesi yerine düşünebiliriz"

ABD ekonomisinin motoru bulunan mahveden harcamalarının Omicron varyantına karşın arttığına dikkati çekici Kulaksız, bunun menfi büyümenin tesirini müşterek seviyede telafi edeceğini düşündüğünü aktardı.

Resesyon endişelerini de değerlendiren Kulaksız, şunları kaydetti:

"Resesyon olması düşüncesince peş peşe dü çeyrekte menfi nema olması gerekir. Şu anda dinginlik hissedilmese de ekonominin önce çeyrekte daralmasını müşterek uyarma göstergesi yerine düşünebiliriz. Ancak, şu açıkça müşterek biçimde görülüyor ki faziletkâr mahveden talebi ve bildirme kıtlığı ekonominin sınırlarını zorlamaya başladı. Bazı ekonomistler, Fed'in enflasyonu yüzdelik 2’ye indirmek icin izlem etmiş bulunduğu politikaların, başta repo hadlerindeki yükselmenin önümüzdeki çağda resesyona etken olabilecegini savunuyor.

Ancak, bir çok çok iktisatçı de resesyonun mübrem olmadığını, Fed'in enflasyonla mücadelede izlediği mal politikasına karşın kazançlı genişlemenin olabileceğini düşünüyor. Burada ehemmiyetli olan, düzen bağı mal politikası uygulamasında aşırıya gidilmemesi ve kazançlı politikaların 'yumuşak iniş' stratejisi dahilinde yapılması. Eğer hakeza müşterek yöntem izlenirse resesyonun olamayacağını düşünüyorum."

"Stagflasyon ABD'de olabilecek en biçimsiz senaryo"

Kulaksız, kimi iktisatçıların de hareketsiz şişkinlik endişeleri olduğuna ayraç ederek, "Bence hareketsiz şişkinlik ABD'de olabilecek en biçimsiz senaryo. Stagflasyonun olması düşüncesince mecalsiz revan müşterek ekonominin birlikte yükselen şişkinlik ve faziletkâr avarelik olması gerekir. Ancak 1970’lerdeki kabilinden müşterek stagflasyonun yaşanması beklenmiyor. Son çağda pandemi engellemelerinin hafifletilmesiyle avarelik oranlarında salah oldu." dedi.

Tüketiciler ve işletmeler masrafa bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince ikinci çeyrek ve sonra alçak gönüllü müşterek nema olacağını düşündüğünü tamlayan Kulaksız, ABD düşüncesince 2022 yılının tamamında muhtemel nema oranının yüzdelik 3,7 bulunduğunu kaydetti.

Kulaksız, "Fed banko düzen bağı mal politikası uygulamasına bitmeme edecek. Önümüzdeki hafta repo paylarını gene çoğaltması bekleniyor. Bu, senenin ikinci repo artırımı olacak. Ancak, kazançlı büyümeyi finansal motivasyon eliyle bırakmak mümkün." niteleyerek konuştu.

"Resesyon müşterek gözdağı güçlükle hâlâ ilavesi değil"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi de menfi mevrut önce çeyrek GSYH verisinin şaşırtı bulunduğu söyledi.

Verinin dinginlik endişelerini gündeme getirmesine yer veren Zandi, "Resesyon müşterek gözdağı güçlükle hâlâ ilavesi değil." ifadesini kullandı.

Zandi, beklendiği kabilinden arsıulusal ticaret, stoklar ve amme harcamalarının önce çeyrekte nema üstünde iri ağırbaşlılık oluşturduğuna ayraç ederek bunların beklenenden hâlâ ağırbaşlı bulunduğunu kaydetti.

Kovid-19 salgınında Omicron dalgası ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının etkilerinin önce çeyrekte büyümeye dokunca verdiğini tamlayan Zandi, "Ekonomi çelimli ve işsizliği düşürmeye bitmeme fail müşterek süratte büyümeye bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zandi, Fed'in repo paylarını ince çabuk müşterek biçimde normalleştirmek ve "acı donör seviyede yüksek" enflasyonu aşağılık taraflı baskılamak kabul etmek düşüncesince kazançlı büyümeyi ehliyetli miktarda yavaşlatmasına bağlı meydana getirecek baş döndürücü işi olduğuna dikkati çekerek, "Fed'in ekonomiyi resesyona sokmadan bunu başarmasını bekliyorum, fakat bu emeksiz olmayacak." dedi.

"Verinin teferruatları nikbinlik düşüncesince bozukluk sunuyor"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de enflasyonun 40 senenin zirvesinde bulunduğu müşterek sürede şaşırtı müşterek daralmanın mübrem yerine hâlâ müşterek tomar hareketsiz şişkinlik tartışmasına tarz açacağını belirtti.

Knightley, GSYH verisinin ayrıntılarının nikbinlik düşüncesince bozukluk sunduğunu belirterek, bunun hareketsiz şişkinlik endişelerini ortadan kaldıracağını tabir etti.

Özellikle güzeşte senenin sonlarında Omicron dalgasının bozukluk bulunduğu kazançlı ivme adisyona katıldığında iç ilginin gerçekte ince çelimli müşterek biçimde yükseldiğine ayraç fail Knightley, "ikinci çeyreğe baktığımızda, maliye ve mal politikasının hâlâ az sponsor bir duruma gelmesine karşın nema rakamının hâlâ dobra olacağından eminiz." değerlendirmesinde bulundu.

Knightley, ikinci çeyrek büyümesinin yüzdelik 2,0-2,5 ortada gelmesini, şişkinlik baskılarının faziletkâr kalmaya bitmeme etmesini ve iş gücü alanının düzen bağı görünümünü müdafaasını beklediklerini belirtti.

James Knightley, "Bugünün görüntü kırıklığı mucit GSYH kararı doğacak hafta Fed'in 50 temel puanlık müşterek repo artışı düşüncesince görünümü değiştirmemeli." yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ