USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Ukrayna'da başlatmış olduğu savaşın peşi sıra Rusya'ya üzerine geçerli müeyyide ve dış satım kontrolleriyle Rus ekonomisinin kötüleşmeye bitmeme ettiğini kaydetti.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor
21-02-2023 21:06
Washington

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Ukrayna'da başlatmış olduğu savaşın peşi sıra Rusya'ya dirlik meri müeyyide ve dış satım kontrolleriyle Rus ekonomisinin kötüleşmeye bitmeme ettiğini belirterek, harp sona erene derece şimdi fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceklerini tabir etti.

Adeyemo, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sene dönümü evveliyat Dış İlişkiler Konseyi'nde Rusya'ya müteveccih yaptırımlar dirlik değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Rusya'ya dirlik kullandığı kazançlı vasıtaların Kremlin yönetimini kısıtladığını aktaran Adeyemo, meri yaptırımlar ile dış satım kontrollerinin Rusya'nın savaşın başlamasından beri kaybedilen 9 binden ortak tomar askeri teçhizatı hesabına koyma yeteneğini azalttığını, ehemmiyetli defans tesislerinde üretimin durmasına ve tanklar ile tayyare üretiminde mukteza asliye bileşenlerin eksilmesine sebep bulunduğunu söyledi.

Adeyemo, "Bundan sonraları da dış satım kontrollerimiz ve yaptırımlarımız, Rusya'nın bu kayıplarını telafi buyurmak düşüncesince mukteza ekipmana erişimini engellemeye bitmeme edecek ve yaptırımlarımız, Kremlin'in, gerekseme duyduğu silahları alması düşüncesince erişebileceği artan kaynakları kullanmasını zorlaştıracak." dedi.

Rusya'nın kazançlı verilerinin savaşın başında beklenenden şimdi dobra göründüğünü kaydeden Adeyemo, fakat yaptırımların Kremlin'i, ekonomisini beslemek düşüncesince sınırlanmış kaynakları kullanmaya zorladığını tabir etti.

Rus sanayisini "yok etmek" düşüncesince arttırma adımlar atılması planlanıyor

Adeyemo, Rusya Merkez Bankasının rezervlerine erişimin engellenmesi, birtakımı Rus bankalarına müeyyide uygulanması ve SWIFT sisteminde kısıtlılık getirilmesi kabil eylemlerin ecnebi kapital ile şirketleri ülkeden uzaklaştırarak rublenin yüzdelik 50 bedel kaybetmesine sebep bulunduğunu anımsatarak, "Kremlin'in topu topu çabalarına karşın Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo, 2026'ya derece Rusya'nın katışık dünya içi hasılasında (GSYH) 190 bilyon dolarlık ortak kaybolma yaşanmasının kestirim edildiğini belirtti.

Rusya'nın sabık sene kestirim edilenin tersine bütçe dahası hesabına 47 bilyon dolar bütçe açığı verdiğine ayraç fail Adeyemo, bunun, ülkenin Sovyetler sonrası çağda kaydettiği en faziletkâr ikinci bütçe açığı bulunduğunu bildirdi.

Adeyemo, ülkede endüstri üretiminin de arka arkaya 9 ay gerilediğini ve "Kremlin'in endüstri üssünü şimdi da bozmak için" arttırma adımlar atmayı planladıklarını anlattı.

"Daha fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceğiz"

Rus petrolüne müteveccih çatı eder uygulamasının da ülkenin erke gelirlerini ehemmiyetli seviyede azalttığına dikkati çekici Adeyemo, "Geçen ay, Rusya'nın yer yağı ve gazdan elde etmiş olduğu maaş gelir, 2020'den beri en az seviyesine geriledi, ortak sene öncesine layıkıyla yüzdelik 46 azaldı." dedi.

Adeyemo, "Yapacak şimdi aşırı işimiz mevcut ve Rusya'nın gayrikanuni işgaline sonuç verene derece şimdi fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceğiz." diyerek konuştu.

Ukrayna'ya, gerekseme duydukları katkısı ise sağlamaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Adeyemo, başkaca halihazırda uygulamaya konulmuş olan yaptırımları ve dış satım kontrollerini disiplin ortak biçimde infaz yapmak düşüncesince toy ortak teşebbüs başlatmayı planladıklarını bildirdi.

Adeyemo, Kremlin'in, canlı adına yaptırımları aşmanın yollarını aradığını belirterek, buna dirlik ABD'nin G7 ve AB'deki müttefikleri ile yaklaşan biçimde çalışacağını tabir etti.

Rusya'nın Çin ile derinleşen bağlarından fikir duyuluyor

ABD'nin, Rusya'nın Çin ile derinleşen bağlarından fikir duyduğuna da dikkati çekici Adeyemo, fakat Çin'in Rusya'ya gerekseme duyduğu ümranlı yarı iletkenleri sağlayamayacağını anlattı.

Adeyemo, Çin kabil ülkelerden ve şirketleri global ekonomiye ilişkin durmak talip gayrı ülkelerden Rusya'ya sınırlanmış dayanak verildiğini gördüklerini aktardı.

ABD ve müttefiklerinin, yaptırımlardan kaçınmaya personelleri uyardığını dile getiren Adeyemo, Rusya'ya müteveccih yaptırımlardan ve dış satım kontrollerinden kaçınmaya etkin Çinli kuruluşların bunun sonuçlarıyla karşılaşacağının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ