USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD Putin’i caydıramadı, tabanca yardımlarıyla mücadelesi bitiremedi

ABD, Rusya-Ukrayna savaşının bir numara senesinde Ukrayna’ya kestirmece 30 bilyon dolarlık tabanca verdi ve Rusya’ya onlarca müeyyide uyguladı. Bunlar, Rusya’ya ağırbaşlı zayiat verdirdiyse de mücadelesi durdurmaya yetmedi.

ABD Putin’i caydıramadı, tabanca yardımlarıyla mücadelesi bitiremedi
24-02-2023 12:10
Washington

Rusya’nın Ukrayna’ya harp açılış hazırlığı icra ettiği ortaya çıktığında, Rus ordusunun çelimsiz müddette Ukrayna’yı ele geçirebileceği düşünülüyordu fakat savaşın üstünden eş sene geçişine karşın andıran vakitte biteceğine değgin eş beyyine görünmüyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, başlangıcından beri Washington’da gündemin ehemmiyetli mevzularından birisi olmaya bitmeme ediyor.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya atılım hazırlığında olduğuna değgin istihbaratı, savaşın başlangıcından eş müddet evvela yayma etti fakat Rusya’yı durduramadı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin müeyyide tehditleri de Moskova’yı savaştan caydıramadı.

Diplomatik angajmanlar steril kaldı

Pentagon, Ekim 2021’den itibaren Rusya’nın Ukrayna sınırına manevra iddiasıyla icra ettiği yığınağı yakından strateji etti ve evren kamuoyuna bunun eş manevra olmadığını, eş harp hazırlığı bulunduğunu duyurdu.

ABD bakanları Rus mevkidaşları ile bu süreçte biraz kere görüşmüştü fakat Washington’ın Moskova ile evvela nazik teması 8 Kasım 2021’de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns'ün, Moskova ziyaretiyle oldu.

Burns, mevkidaşının beraberinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüştü ve Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki yığınağı üstüne kaygılarını iletti.

Burns’ün ziyaretinin peşi esna ABD yönetimi tonunu şimdi da sertleştirdi ve Kremlin’i transparan davranmaya çağırdı.

ABD ile Rusya arasındaki ikinci yukarı dozaj temas, 2 Aralık’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortada İsveç'in Stockholm kentinde planlı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında gerçekleşti.

Oldukça huzursuz geçmiş bulunduğu tamlanan görüşmede Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının neticeleri olacağını ve Moskova’nın ağırbaşlı değer karşılayacağını mevkidaşına iletti.

Stockholm’daki görüşmenin peşi esna dü icra vekili bu kere 21 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde eş araya geldi fakat bu görüşmeden de eş ürün çıkmadı.

Biden yönetiminin Rusya’ya “ağır değer ödetme” uyarısının ayrıntıları hem Washington’da aynı vakitte gayrı başkentlerde alçalma mevzusuydu fakat yönetim, Ukrayna’ya er göndermeyeceğini fakat saldırıya uğraması yerinde bu ülkeye dayanaklık etmek vereceğini ve Rusya’yı yaptırımlara yayıncı tutacağını açıkladı.

- CIA Rusya’nın harp hazırlıklarını yayma etti

ABD yönetimi eş taraftan Rusya ile diplomatik angajmanlarını sürdürürken gayrı taraftan Rus ordusunun harp hazırlıklarına müteveccih ayrıntıları sızdırmaya başladı.

ABD istihbaratınca 4 Aralık 2021’de sızdırılan eş belgede, Rusya’nın Ukrayna’ya 175 bin askerin katılacağı eş atılım hazırlığı icra ettiği tez edildi.

İstihbarat, Rusya’nın Ukrayna’nın sınırına andıran değişik alanlarda ferde ve bilvasıta atış sistemleri yerleştirdiğini de yayma etti.

Öte taraftan Pentagon, Rusya'nın Ukrayna sınırına andıran bölgelerdeki askeri yığınağına bağlı gazetecileri günce bilgilendirdi.

ABD istihbaratının icra ettiği gayrı eş ehemmiyetli kaçak ise 14 Ocak 2022’de geldi.

İstihbarat, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale döşeme alıştırmak neredeyse eş ekip ajanını Ukrayna'nın doğusunda "yanıltma operasyonu" ayarlamak neredeyse konuşlandırdığı iddiasını sızdırdı.

Bu tez şimdi sonradan Beyaz Saray ve Pentagon kabilinden da doğrulama edildi.

- Savaşın mübrem bulunduğu anlaşılınca ABD alana tahaşşüt hazırlamaya başladı

Yeni yıla girildiğinde savaşın mübrem bulunduğu şişman seviyede anlaşılmıştı ve Washington alanda tedbir hazırlamaya başladı.

ABD yönetimi, 21 Ocak’ta Letonya, Litvanya ve Estonya'ya, ellerindeki ABD kökenli Javelin tanksavar ve Stinger uçaksavar füzelerini Ukrayna ordusuna dayanaklık etmek amacıyla irsal izni verdi.

Bölgede yüklülük tırmanırken Blinken, Kiev'i görüşme etti ve Ukrayna'ya desteklerini yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, muhtemel Rusya müdahalesine karşı, 24 Ocak’ta Kiev Büyükelçiliğindeki çalışanının ailelerine Ukrayna'dan ayrılmaları emri verdi ve Pentagon, Ukrayna krizinde şok vaziyetlere dirlik aktifleştirilmesi muhtemel NATO Mukabele Gücü düşüncesince 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 28 Ocak 2022’de düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında Putin’in atılım sonucu alıp almadığını bilmediğini fakat meydana getirilen yığınağın Rus ordusunun bundan sonradan atılım başlatma yeteneğine nail bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Buna yanıt Pentagon, Doğu Avrupa’daki er sayısını çabucak arttırmaya başladı.

​​​​​​​24 Şubat’ta harp başladığında, ilkin Almanya, Polonya ve Romanya’da kazanmak neredeyse Doğu Avrupa’da 100 binden eş tomar ABD askeri konuşlanmıştı.

ABD istihbaratı, 21 Şubat 2022’de Putin’in Rus ordusuna atılım emrini verdiğini yayma etti.

Bunun dair Biden Ukrayna krizini müzakere etmek neredeyse Ulusal Güvenlik Konseyini topladı ve ABD, Kiev’deki diplomatlarını evvela Lviv’e sonradan da Polonya’ya çekti.

- ABD Ukrayna’ya 1 yılda 30 bilyon dolara andıran tabanca ve takım verdi

ABD ordusunun Rusya’nın ameliyat senaryosuna bağlı tahmini tuttu ve Rusya, kuzeyden Kiev, kuzeydoğuda Harkiv, güneyde ise Herson ve Mariupol’a atılım başlattı.

Yıl süresince savaşın gidişatına uyarınca askeri yardımlarını şekillendiren ABD evvela evrede Kiev’e müteveccih 64 kilometrelik konvoyla planlı esmer harekatını ve iklim taarruzlarını durdurmaya müteveccih yardımlar sağladı.

Kiev’e müteveccih saldırılar püskürtüldükten sonradan ABD, Ukrayna ordusuna, cephelere doğrudan sarkıntılık etmeden Rus ordusunu bilvasıta atışlarla fışkırtmak neredeyse ferde sistemleri, insansız iklim araçları gerçekleştirme etti.

Bu yardımlar şimdi sonradan art tahsil edilen sahaların tutulması ve takviye edilmesi düşüncesince zırhlı araçlara ve cephaneye yoğunlaştı.

Rusya’nın roket ve insansız iklim araçları ile düzenlemiş bulunduğu saldırıların çoğalması dair ABD de iklim defans yetenekleri vermeye başladı.

AA muhabirinin, Pentagon raporlarından derlediği verilere göre, ABD savaşın aslında beri Ukrayna ordusuna 29,8 bilyon dolar tabanca ve takım verdi.

Bu yardımların şişman eş bölümü Pentagon envanterinden sağlandı fakat eş bölümü ise Ukrayna Güvenlik İnisiyatifi adına aşina eş kaynak kapsamında tabanca firmalarından tedbir edildi.

- Top ve cebe etkileyici cephaneye ciddiyet verildi

Pentagon verilerine göre, ABD savaşın başlarında Ukrayna ordusuna 8 bin 500’den eş tomar Javelin anti-tank füzesi ve 54 binden eş tomar gayrı cebe etkileyici cephane verdi.

Kiev civarlarındaki Rus cephesi dağılınca Rusya birliklerini Ukrayna’nın doğusuna kaydırdı; bunun dair ABD de yardımlarını bilvasıta atış sistemlerine yoğunlaştırdı.

Yönetim, evvela evrede Ukrayna’ya 160 nüsha 155 mm obüs ferde sistemi sağlamış oldu şimdi sonradan ise doğrudan değme iane paketinde obüs ferde mermileri toprak aldı.

ABD, Ukrayna’ya eş yılda toplamda 6 bini kırılan güdümlü, 10 bini cebe etkileyici kazanmak neredeyse 1 milyondan eş tomar 155 mm ferde mermisi verdi.

Ukrayna ordusuna başkaca 1 milyondan eş tomar 152 mm, 122 ve 105 mm ferde mermisi verici ABD, 50’den eş tomar havan hepsi ve 100 binden eş tomar havan hepsi mermisi sağladı.

ABD ayrıca, Ukrayna’ya TOW anti tank füzeleri ve 38 nüsha Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) gönderdi.

Pentagon, Ukrayna ordusuna sağlamış bulunduğu HIMARS mühimmatı, kırılan güdülebilen ve lazer güdülebilen roketlerin sayısını duyurulmayan tutuyor.

Diğer taraftan, ABD ürün aylarda, Ukrayna ordusuna binlerce takım ve personel sırtçı ile taktik savaşma araçları verdi.

Bunların arasında, 109 Bradley zırhlı piyon savaşma aracı, 1700’den Humvee zırhlı araç, 90 Stryker zırhlı personel taşıyıcı, 500’den eş tomar M113 ve M117 zırhlı personel taşıyıcıları ve 500’den eş tomar MRAP zırhlı anahtar bulunuyor.

- Patriot iklim defans sistemi de verildi

ABD savaşın başlangıcında Ukrayna’ya 1600’den eş tomar omuzdan atılmış Stinger iklim defans sistemi verdi fakat ilkgüz ayından neşet etmek neredeyse iane paketlerinde Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS), Hawk ve Avenger iklim defans sistemleri de toprak almaya başladı.

Pentagon verilerine göre, Ukrayna’ya 8 NASAMS, 2 Hawk ve 12 Avenger iklim defans sistemi verildi.

Ukrayna ordusuna başkaca iklim defans sistemleri cephanesinin beraberinde iklim defans radarları ve insansız iklim araçlarına dirlik koyma sistemleri sağlandı.

Öte yandan, ABD yönetimi 21 Aralık 2022’de Ukrayna’ya 1 nüsha Patriot iklim defans sistemi vereceğini duyurdu.

Patriot sistemleri düşüncesince Ukrayna ordusunun eğitimleri bitmeme ediyor ve Pentagon bu sistemlerin doğacak aylarda sahada olmasını bekliyor.

ABD, Rus ordusuna dirlik defans gerçekleştirmek neredeyse çelimli esmer ekipmanları verirken ehemmiyetli iklim yetenekleri ita üstüne şimdi davranışlarında ölçülü davrandı.

ABD özlük envanterinde çalışkan kullandığı nazik iklim silahlarından hiçbirini vermedi.

ABD yahut NATO üyelerinin Ukrayna’ya F-16 uçakları vermesi de konuşuluyor fakat Pentagon ve hile bu mevzuya hâlâ ısıdam bakmıyor.

Pentagon, Ukrayna ordusuna ABD inşası helikopter de vermedi; buna yanıt müttefiklerden almış bulunduğu Sovyet inşası Mi-17 helikopterlerini modernize ederek Ukrayna’ya tedbir etti.

Öte yandan, ABD, Ukrayna’ya 700’ün üstünde taktik İHA, 1800’den eş tomar Phoenix Ghost ve Puma ile 15 Scan Eagle İHA’ları verdi.

Bu İHA’lar ABD ordusunun aşırı da kullanmadığı sistemler adına biliniyor.

- Kıyı defans sistemleri de verildi

ABD’nin Ukrayna’ya sağlamış bulunduğu gayrı eş yetenek de kükremek boyu defans sistemleri oldu.

Pentagon verilerine göre, ABD Ukrayna’ya insansız kükremek boyu defans araçlarının yanı sıra, kükremek boyu ve ırmak karakol botları ve Harpoon kükremek boyu defans füzelerini verdi.

Bunların beraberinde Ukrayna ordusuna aşırı sayıda peyk yazışma ekipmanı da sağlandı.

- Almanya ile ABD ortada tank pazarlığı

ABD derinliğine müddet Ukrayna’ya tank vermeme üstüne direndi fakat Almanya’nın Leopard tanklarını Ukrayna’ya tedbir edilmesine bağlı tartışmada ABD’nin evvela tank vermesini kondisyon koşması Biden yönetimini zahmetli halde bıraktı.

Yönetim çelimsiz eş müddet ortamında dudak değiştirdi ve Ukrayna ordusuna tanınmak neredeyse 31 nüsha M1A Abrams tankı satın alınacağını duyurdu.

Bunun dair Almanya da Ukrayna’ya Leopard 2 tankı vereceğini duyurdu ve bu tanklara ehil devletlere bu yönde aşama atmasına müsaade verdi.

Diğer taraftan, ABD’nin Abrams tanklarını ne devir doğrulama edeceği hâlâ bilinmiyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin verdiği tabanca savaşın seyrini köklü değiştirecek özellikte değil fakat eş süreliğine Rusya’nın Ukrayna’nın tamamını ele geçirmesinin önüne geçti.

- Biden yönetimi Rusya’ya aşırı sayıda müeyyide uyguladı

Biden yönetimi, Şubat 2022’den beri Rusya’ya onlarca müeyyide uyguladı.

ABD, Rusya Merkez Bankasının işlemlerine tahdidat getirdi, Rus defans ve erke sektörüne yaptırımlar uyguladı ve ABD şirketlerinin Rus petrolü ithal etmesine haram getirdi.

Ayrıca, Biden yönetimi ABD şirketlerinin Rusya’ya yatırımlarını, Rusya’dan altın, elmas, derya ürünleri ve alkollü meşrubat ithalatını ve bunların Rusya’ya ihracatını yasakladı.

Rus uçaklarının ABD iklim alanına girmesini ve Rusya bayraklı gemilerin ABD limanlarına girmesi de yasaklandı.

ABD yönetimi, mavera yandan, aşırı sayıda Rus yetkilisi ve büyüklük kurumu ile Kremlin ile münasebetli isim ve kuruluşu müeyyide listesine aldı.

Biden, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada, Japonya ve Avustralya ile kuma eş kararla Rus alan yağı ihracatının varil fiyatını azami 60 dolarla sınırladı.

Çin ve Hindistan ilkin kazanmak neredeyse nice iklim bu karara uymadı fakat ABD bunun toptan adına uygulanması düşüncesince çalışıyor.

ABD ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’da harp suçu işlediği iddiasıyla Moskova aleyhine Ukrayna’da delil kaydetme çalışmalarına dayanaklık etmek veriyor.

- Nükleer tabanca tartışması

Birkaç kez, ilkin Putin kazanmak neredeyse yukarı dozaj Rus yetkililerinin Rusya topraklarının yıldırma edilmesi yerinde çekirdeksel tabanca kullanacaklarını açıklaması Washington’da enikonu davranışlarında ölçülü karşılandı.

ABD bu cins yorumları “sorumsuzluk” adına vasıflandırdı fakat Rusya’nın çekirdeksel yeteneklerini de yakından izlediğini duyurdu fakat Biden, eş seçme kampanyasında Rusya’nın Ukrayna’da çekirdeksel tabanca istimal ihtimalini kastederek, 1962’deki Küba Füze Krizi'nden beri evvela kere çekirdeksel afet ile dirlik karşıya olduklarını tabir etti.

Biden bu laflarını şimdi sonradan toparlamaya çalıştı fakat bu değerlendirme dünyada paniğe bozukluk oldu.

- ABD’nin dayanaklık etmek mevzusundaki kararlılığında başkalık yok

Rus ordusunun koordinasyon, bitirme ve idame sorunları, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya sağlamış bulunduğu silahlar Ukrayna’nın düşmesini engelledi ve Rus ordusuna ağırbaşlı zayiat verdirdi fakat ne Ukrayna’ya sunulan yardımlar ne de Moskova’ya muteber yaptırımlar mücadelesi durduramadı.

ABD de bugüne derece Ukrayna’nın gerisinde durdu ve ABD’nin Ukrayna’yı tutma mevzusundaki kararlılığında eş başkalık öngörülmüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Kongresinin kuma oturumuna seslenme etti, Beyaz Saray’da Biden kabilinden ağırlandı.

Biden, Kiev’e ziyarette bulunarak savaşın eş numara sene dönümünde Ukrayna’nın indinde oldukları mesajını verdi.

Avrupa ve ABD ekonomisine şişman eşya getiren Ukrayna savaşının uzaması ihtimali Batı'yı korkutuyor.

Biden yönetimi ne pahasına olursa olsun Ukrayna'yı sonuna derece desteklemekte azimli bulunduğu mesajını verse de ABD muhalefetinin yahut Avrupalı müttefiklerin bu sıkıntılı muharebeye ne derece dayanaklık etmek verebileceği hâlâ bilinmiyor.

Ekonomik ve askeri adına değme sabık gündüz şimdi eş tomar izole olan, cephede savaşacak er bulmada zorluk çeken Rusya'nın mücadelesi ne derece sürdürebileceği de eş bambaşka belirsizlik.

Öte yandan, çekirdeksel silahların eş biçimde harp meydanında kullanılmasına müteveccih muhtemel senaryolar da dünyanın korkutan rüyası olmaya bitmeme ediyor. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ