USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'deki siyasal buhran Orta Doğu'daki benzeşim halleri akıllara getirdi

ABD Kongresinin ast kanadı Temsilciler Meclisinde evvel meydana getirilen 11. volta oylamada da sedir başkanının seçilememesi kimi Orta Doğu devletlerinde benzeşim siyasal krizler zımnında oluşan hile boşluklarını akıllara getirdi.

ABD'deki siyasal buhran Orta Doğu'daki benzeşim halleri akıllara getirdi
06-01-2023 17:08
İstanbul

Temsilciler Meclisi Başkanının seçilememesi zımnında üyeler kasem edemediği düşüncesince Kongrenin müşterek kanadı hala faaliyete başlayamadı. Bu sebeple ABD'de yasama, icra ve kaymakamlık edinmek kabil üç anne organdan oluşan federal devletin teşri organı tevakkuf noktasına geldi.

Mevcut halde milletvekilleri çabuk müşterek vaziyette yahut çöküntü alelacele teşri faaliyetlerini adına getiremeyecek halde.

Bu da ABD kamuoyunda "demokrasinin sınanması", "kişisel politik ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi" biçiminde yorumlanıyor. Bu durumun "ülke düşüncesince güzel olmadığına" dikkati çekici baş döndürücü sayıda milletvekili, müşterek an ilkin başkanın seçilmesi düşüncesince çağrıda bulunuyor.

AA muhabirleri, birtakım Orta Doğu devletlerinde yaşanmış olan ABD'deki politik krize benzeşim vaziyetleri derledi.

Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçilemediği düşüncesince dalavere boşluğu sürüyor

Güneyinde İsrail, maşrık ve kuzeyinde Suriye, batısında ise Akdeniz'in toprak almış bulunduğu Orta Doğu'nun ıvır zıvır ülkesi Lübnan, 22 Kasım 1943'te Fransa'nın camız yönetiminden mezhepsel müşterek dalavere çeşidi üstünden kurtulabildi.

Anayasa'ya gereğince Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyanlardan, Başbakan Sünnilerden ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Buna müteallik adına 1992 yılından bu yana Şii Meclis Başkanı Nebih Berri'nin makamını koruduğu Lübnan, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri üstünde gelişigüzel seferinde yaşanmış olan anlaşmazlıklar zımnında dalavere boşluğuna oyunluk oluyor.

Ekim 2019'da hesaplı çöküntü zımnında yırtık sağlayan el protestoları dair Saad Hariri hükümetinin istifa etmesinden sonradan Lübnan, politik partilerin acemi müşterek başvekil talibi üstünde anlaşma sağlayamaması zımnında müşterek sene süresince acemi hükümete kavuşamadı.

Körfez ve Batı devletleri ile İran arasına sıkışan Lübnan'daki anlayış sabah akşam partiler, 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana mevrut patlamanın defa açmış bulunduğu hırslı hesaplı hasara karşın müşterek yılı fazla müddet acemi hükümeti kuramadı.

Ülkeye lehçe ve arsıulusal dayanaklık etmek kapılarının açılması düşüncesince reformları yaşama geçirecek müşterek hükümetin kurulması anlamında halkın ve arsıulusal topluluğun talepleri de Lübnanlı siyasilerde cevap bulmadı.

Geçen sene meydana getirilen umumi seçimlerin peşi sıra fariza süresi dolan Necib Mikati hükümetinin adına yenisi kurulmazken, 6 salname fariza süresini 31 Ekim 2022'de dolduran Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın adına de acemi müşterek insan hala seçilemedi.

Lübnan Meclisi, planlı 10 celsede da acemi cumhurbaşkanını seçemedi. Görev süresi dolan Avn da 31 Ekim 2016’da Mecliste planlı 46. oturumun böylelikle fakat seçilebilmişti.

Siyasi istikrarsızlığın aylar ara sıra de seneler devam eden dalavere boşluğuna illet bulunduğu Lübnan'da halk, özellikle esenlik ve erke edinmek kabil asliye hizmetleri üstelik iri miktarda alamıyor.

Ekonomik krizin oluşturduğu başıboşluk ve yoksullukla boğuşan Lübnan'dan gayrikanuni yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışanların yaşamış bulunduğu trajedilere müteallik duyum de akıbet yıllarda değişik artıyor.

Irak'ta seçimlerden fakat müşterek sene sonradan hükümet kurulabildi

Irak'ta 10 Ekim 2021'de meydana getirilen er umumi seçimlerin peşi sıra yaşanmış olan politik tıkanıklık sonucunda hükümet fakat müşterek sene sonradan kurulabildi.

Seçimde Şii dini ve politik şef Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi Meclisin müşterek numara partisi olurken, İran destekli Şii grupların ehemmiyetli müşterek kısmı iri hezimet yaşadı.

Sadr'ın seçme galibiyetini başka Şii gruplarla paylaşmama kararı, 2003 sonrası Irak siyasetinde müşterek "sürprize" defa açtı.

Şii şef Sadr, Sünnilerin Meclisteki en iri yapı kuruluşu "Egemenlik Koalisyonu" ve en baş döndürücü oyu meydan Kürt partisi durumundaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile üçgen uyuşma oluşturarak "ulusal çokluk hükümeti" ihdas etmek istedi.

Oluşturduğu ittifakın istediği halde ilerlememesi ve hükümet ihdas mevzusundaki İran engeli ve baskısından ötürü Sadr, derinliğine devam eden çalışmaların peşi sıra ilkin Meclisteki 73 vekilini istifa ettirdi sonradan 29 Ağustos 2022'de siyasetten incizap sonucu aldı.

Bu gelişimin peşi sıra Sadr'ın İran destekli Şii rakipleri, emektar Çalışma Bakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi başvekil talibi adına gösterdi.

Sadr'ın rakibi Şii gruplarla Sünniler ve Kürtlerin oluşturduğu "Devleti Yönetme İttifakı"nın girişimiyle seçimlerden fakat müşterek sene sonradan 27 Ekim 2022'de Sudani hükümeti kurulabildi.

Libya'da senelerdir müşterek tane çivi müşterek dalavere kurulamadı

Libya da derinliğine süredir politik istikrarsızlıklarla boğuşan Arap devletleri ortada evvel sıralarda toprak alıyor. 2011'de fitili ateşlenip Muammer Kaddafi'yi deviren devrimden bu yana politik istikrarın sağlanamadığı ülkede, senelerdir gider edilen gayretler sonuncu maksata ulaşamadı.

İstikrarın tesisi düşüncesince harcanan gayretler kapsamında Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede mutluluk başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen verildi fakat intihabat planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, bulunan Ulusal Birlik Hükümeti'nin fariza süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu nedeni öne sürülerek 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı celsede Fethi Başağa'yı başvekil seçti. 1 Mart 2022'de de Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen defa haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başlangıcında olduğunu, rolü fakat seçme müşterek hükümete teyit edeceğini söyledi.

Bu yaşananlardan sonradan ülkede hâlen müşterek tane çivi müşterek dalavere kurulamadı. Libya'da Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın önderlik etmiş bulunduğu dü ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine defa açıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ