USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'nin Patriot hava savunma sistemini bölgeden çekmesinin peşi sıra Suudi Arabistan ne yapacak?

ABD'nin Körfez alanında konuşlandırdığı Patriot hava savunma sistemlerinin bölgeden çekilmesi yönündeki gelişmeler sonra Suudi Arabistan'ın alternatifleri tartışılıyor.

ABD'nin Patriot hava savunma sistemini bölgeden çekmesinin peşi sıra Suudi Arabistan ne yapacak?
24-09-2021 12:30
İstanbul

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Joe Biden yönetiminin, ABD'nin, Afganistan'dan sonradan Orta Doğu ülkelerindeki askeri varlığını da ehemmiyetli seviyede azaltacağı anlamında müşterek çav yayımladı.

Pentagon'un Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da konuşlu 8 Patriot hava savunma sistemini çekeceği tez edilen haberde, Suudi Arabistan yer yağı tesislerine 14 Eylül 2019'da meydana getirilen saldırılardan sonradan ülkeye konuşlandırılmış bulunan Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunma Sisteminin (THAAD) çekilmesinin yanı esna bölgedeki hava kuvvetleri filolarının da sayısının azaltılacağı belirtildi.

Associated Press (AP) çav ajansı da ABD'nin Patriot hava savunma sisteminin başşehir Riyad'ın güneydoğusundaki Emir Sultan Hava Üssü'nden çekildiğini bildirdi.

Uzmanlar, ABD'nin Patriot füzelerini bölgeden çekmesinin arkası esna Riyad yönetiminin önündeki alternatifleri AA muhabirine değerlendirdi.

Riyad ek gün arayışında

ABD'nin bu sonucuna karşılık, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında birleşen Bakanlar Kurulu savunma sistemlerini yetiştirmek düşüncesince "Savunmayı Geliştirme Genel Kurulu" oluşturulması kararını aldı.

Suudi Arabistan'ın 14 Eylül'de almış olduğu kararla kurulan Savunmayı Geliştirme Genel Kurulunun finansal ve yönetimsel yönden ari olabileceği ve Bakanlar Kurulu Başkanı'na değgin kalacağı kaydedildi.

Kurulun amacı, "Savunma sistemleri ve teknolojilerle münasebetli bölgelerde yeniliklere ve geliştirmeye değgin faaliyetlerde bulunmak, bu mevzuda yöntem ve stratejiler geliştirmek" namına açıklandı.

Kararın açıklanmasının arkası esna ise 15 Eylül'de Yunanistan'ın Suudi Arabistan’a, Patriot roket sistemlerinde beğenilen güdülebilen hava savunma bataryası göndereceği duyuruldu.

Suudi Arabistan, İran destekli Husilere huzur mücadelesinde Yemen hükümetine dayanak noktası veriyor. Husiler, Suudi Arabistan'ın cenup bölgelerini çoğunlukla balistik roket ve İHA'larla gaye alıyor.

"Suudi Arabistan'ın uğrunda diri tercihler var"

Katar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Ali Bakir, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Suudi Arabistan'ın güç müşterek vaziyette bulunduğunu belirtti.

Bakir, "Suudi Arabistan'ın uğrunda diri tercihler var. Rusya üstünden bu vaziyeti aşmaya çalışıyor fakat bu durumun problemi çözebileceğini zannetmiyorum." dedi.

Suudi Arabistan'ın "siyasi ve askeri manada ABD'ye bağımlı" bulunduğunu anlatım fail Bakir, "(ABD ile) ilişkileri düzeltmediği yahut içeride güçlenerek alanda ilgiler geliştirmediği müddetçe ek gün bulması zor." niteleyerek konuştu.

Bakir, "Suudi Arabistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkileri güzel müşterek seviyede değil. Bölgede çelimli bulunan bu dü ülkeden minimum biriyle ilişkilerini düzeltmeden Suudi Arabistan'ın vaziyeti zor." değerlendirmesinde bulundu.

Riyad yönetiminin Yunanistan'dan hava savunma bataryası alarak olanağı değerlendirdiğine ayraç fail Bakir, savunulmaya gerekseme duyan Yunanistan'ın eleştiri haldeki Suudi Arabistan düşüncesince müşterek ek gün olmadığını vurguladı.

ABD'nin çekilmesi

Mısırlı edip Yasir Abdulaziz ise Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD ile ilişkilerde gerilime bozukluk bulunduğunu kaydetti.

ABD'de Joe Biden yönetimiyle beraberce değişime ayraç fail Abdulaziz, acemi yönetimin ABD aut politikasında "alışılmışın dışına çıktığını" anlatım etti.

Abdulaziz, şu şekilde bitmeme etti:

"Biden bu sonucu almadan geçmiş (Riyad'ı) cezalandıracağını ve Cemal Kaşıkçı meselesinin görmezden gelinmeyeceğini ve Suudi Arabistan'da insanoğlu hakları mevzusuna ehemmiyet vereceğini açıklamıştı."

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "çıkmazda" olduğuna dikkati çekici Abdulaziz, "ABD ile yaşanmış bulunan gerilimin yanı esna Afganistan'daki gidiş ilişkileri etkiledi ve ABD baş döndürücü gider meydana getirdiği bölgelerde kesintiye gitmekte kararlı." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'nun çalışan gazetecilerinden, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, dünyaevi işlemleri düşüncesince 2 Ekim 2018'de girmiş olduğu Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ