USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'nin hayalet kırıklığı projesi: Frontex

Avrupa Birliği'nin (AB) aut sınırlarının korunmasından mesul kurumu Frontex, akıbet senelerde Ege Denizi'ndeki geri itme skandallarının ortasında arazi aldı.

AB'nin hayalet kırıklığı projesi: Frontex
07-05-2022 11:33
Brüksel

Açılan soruşturmalar ve arsıulusal basındaki haberlerle AB yönetiminin başını ağrıtan Frontex, sonuç kendisine en tepesindeki ismin istifasıyla ruzname oldu.

Frontex 2004'te AB'nin aut sınırlarının yönetilmesinde eş güdüm göreviyle kuruldu ve devrisi sene önemsiz müşterek ofiste göreve başladı. Kurulduğunda bütçesi 6 milyon avro, etkin sayısı 70'ti.

Amaç Schengen alanına suçluların girmesini ve böylecene aralarında sınır sıfır AB devletleri ortada rahat dolaşmalarını engellemekti. O yıllardaki yıldırı saldırıları, unsur devletler düşüncesince politik anlamda kırılan bulunan aut sınırların korunması dair AB'ye ve hasebiyle Frontex'e elan müşterek tomar izin verilmesine hastalık oldu.

İlerleyen zamanlarda AB ülkelerine dayanaklık etmek amacıyla Frontex'in sınır koruma ekipleri ve karışma birimleri kuruldu.

Küçük müşterek ofisten 543 milyon avroluk dev müşterek kuruma

Merkezi Polonya'nın Varşova kentinde mevcut kurumun başına 2015'te Fransız yurttaşı Fabrice Leggeri getirildi. Leggeri göreve vardığında genellikle yönetimsel görevi mevcut Frontex, giderek 543 milyon ekü bütçesi bulunan silahlı ve üniformalı müşterek sınır koruma teşkilatına dönüştü.

Frontex, denizde 44 bin kilometrelik ve karada 9 bin kilometrelik sınırı mevcut AB'nin en serbest organize ve en iri bütçeli, uçakları, botları ve 1500'den müşterek tomar mensubu bulunan kurumlarından bir tanesi durumuna geldi.

Bugün Frontex'in görevleri ortada aceleci sınır müdahaleleri, eş kontrol ve istirdat çalışmaları, insanca yardım, göçmenlerin taranması ve etiket tespiti ile insanoğlu ve dünyalık kaçakçılığının beraberinde yıldırı faaliyetlerinin engellenmesi bulunuyor. Kurum, özlük verilerine göre, 2020'de 13 bin göçmenin kurtarılmasına iane etti, 1200 erkek ve narkotik kaçakçısının kimliğini belirleme etti.

Frontex skandalların ortasında

Diğer taraftan iri umutlar bağlanan Frontex bu müddette iri skandalların da odağında arazi aldı. Ege Denizi'nde Yunanistan yalı düzenlilik görevlilerinin muhacir botlarını geri itmesi, nice göçmenin bu vakalarda yaşamını kaybetmesinde Frontex de gündeme geldi.

Yunanistan yalı güvenliği ve Frontex'in karışma bulunduğu geri itme vakalarına bağlı istihbarat 2020'den itibaren arsıulusal basında arazi aldı. "Lighthouse Reports", "Der Spiegel", "SRF Rundschau", "Republik" ve "Le Monde" çeşidinden hesaplı eş incelemelerin beraberinde Alman Spiegel dergisi, Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin Monitor programı, Fransız gazetesi Liberation, Sırp gazetesi Novosti ve RTL Hırvatistan, Lighthouse Report, SRF Rundscha, Bellingcat ve ARD Viyana ofisi nice araştırmayı haberleştirdi.

Bu haberlere göre, Yunan yalı düzenlilik botları, Türkiye'den Yunanistan'a devrolmak talip göçmenlerin botlarını engelliyor, dokunca veriyor ayrıca batırıyordu. Suçlamalara göre, Frontex de arsıulusal hukuka karşıt bulunan bu vakaları bilmesine karşın cezaevi yumuyor, asliye doğruluk ihlallerini engellemiyordu. Hatta bazısı vakalarda Frontex'in Yunan görevlilere iane etmiş bulunduğu yazıldı.

Frontex'in karışan bulunduğu geri itmelerde binlerce bireyin kıygın olduğu, bazısı göçmenlerin yaşamını kaybetmiş bulunduğu tez edildi.

Bu haberlerin peşi esna Frontex ve yönetimi, Brüksel'de eleştirilere gaye oldu. Bazı Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Frontex Direktörü Leggeri'nin istifasını istedi. AB Komisyonu da Frontex'ten açıklamalar istem etti.

Frontex, tarihinde önceki defa davalara da madde oldu. Ege Denizi'nde geri itmeye sunulan küsurat dü muhacir AB Adalet Divanına başvurdu.

Frontex soruşturmaları

AB'nin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) ise Frontex ve Leggeri kendisince sormaca başlattı. OLAF'ın tutanağından basına sızan bilgilerde Frontex Başkanı Leggeri ve gayrı yukarı dozaj yetkililerin, Yunanistan'ın geri itmelerini salt bildikleri değil, bire müşterek vakitte örtbas ettikleri belirtiliyordu.

Avrupa Parlamentosu da Frontex kendisince hususi düzentileme grubu kurarak iddiaları soruşturmaya başladı. Soruşturma kararında Frontex'in asliye doğruluk ihlallerini önlemediği kararına varıldı.

Frontex, Yunanistan ve geri itmelerle ilgilendiren istihbarat bitmeme etti. Bu istihbarat kanıt ifadeleri, videoteyp kayıtları, peyk görüntüleri şartıyla baş döndürücü sayıda kanıtla desteklendi. Frontex'in data tabanında yüzlerce kesintili göçmenin Ege'de geri itilmesine müteveccih kayıtların arazi almış bulunduğu belirtildi.

Yıllar sonraları mevrut istifa

Son zamanlarda daima skandallarla anılan Frontex ve kurumun başındaki kişioğlu Leggeri sonuç kendisine AB yönetimi ortamında baş döndürücü müşterek tomar görülmeyen istifa haberleriyle manşetlerde arazi aldı.

OLAF soruşturmasının odağındaki Fabrice Leggeri, ile alakalı iddiaların ortaya çıkmasından az elan dü sene sonraları Frontex Yönetim Kuruluna istifa mektubunu sundu.

Avrupa Parlamentosu da Frontex'in bütçe harcamalarına, geri itmelerdeki görevi ve hile sorunları şartıyla nedenlerle izin vermedi. Kurumun 2020 yılı bütçe masraflarını mülaki parlamento, Frontex'in bu dönemdeki bütçesini aklama etmedi.

Frontex'in harcamaları, göçmenlerin geri itilmesi de karışma peyda etmek şartıyla asliye haklara bağlı bitmeme fail soruşturmalar ve yönetsel mesail hasebiyle onaylanmadı. Parlamento, bu mevzularda hazırlanmakta bulunan sormaca raporlarının tamamını görmeyi istem etti ve aklama kararını sonbahara erteledi.

Frontex ve Yunanistan makamları, geri itmelerle ilgilendiren arsıulusal insanoğlu hakları örgütleri, arsıulusal basın, siyasetçiler ve nice kurumun iddialarını bugüne denli daim reddetti.

Geri itmelerle ilgilendiren Yunanistan ve Frontex'e tepkime gösterenler ortada Türkiye de bulunuyordu. Türk yetkililer kesif pıtrak geri itmelerin adamlık dışı bulunduğunu vurguladı.

Son kendisine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Frontex bütçesinin onaylanmamasını değerlendirirken "Bu bütçenin müşterek bölümü göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı. Frontex çabucak izlemedi. Bu adamlık dışı uygulamalara Frontex katıldı, şehadet etti. Bütçenin onaylanmaması veya İcra Direktörünün görevden ayrılması Frontex'i aklamaz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ