USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'nin Türkiye düşüncesince düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının eş başkanları AA'ya konuştu

AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta arsıulusal toplumdan "daha geçmiş aynısı benzeşim görülmemiş" müşterek efor ve milyarlarca ekü servet toplanmasını beklediklerini söyledi.

AB'nin Türkiye düşüncesince düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının eş başkanları AA'ya konuştu
22-02-2023 18:10
Ankara

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, Türkiye'deki depremlerin peşi sıra AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta arsıulusal toplumdan "daha ilkin aynısı benzeşim görülmemiş" birlikte efor ve milyarlarca ekü servet toplanmasını beklediklerini söyledi.

AB'nin 16 Mart'ta düzenleyeceği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na eş reislik edecek Varhelyi ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, konferansın hazırlıkları düşüncesince Türkiye'ye gelmiş olarak Ankara'da muhtelif temaslarda bulundu.

Varhelyi ve Forssell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bitirdikleri derinti sonrası AA muhabirine konferansla ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'ye hem taziyet dilekleri bununla beraber konferansın hazırlıkları düşüncesince geldiklerini tamlayan Varhelyi, Türk halkının gelişigüzel devir birlikte olduklarını söyledi.

Varhelyi, Türk yetkililerle depremin kere açmış olduğu hasarın boyutunu görüştüklerini belirterek, "Basından okuduğunuz yıkım, esasta bulunan yıkımın yanından caba geçemez. Gerçek yıkım, aşırı aşkın hâlâ büyük. Çok iri rakamlar bekliyoruz. Konuyla ilgilendiren sonuncu yorum doğacak haftalarda elimizde olacak." ifadesini kullandı.

Depremin kere açmış olduğu bu iri hasarların telafi edilmesi düşüncesince Bağışçılar Konferansı organizasyon neticesinde aldıklarını aktaran Varhelyi, konferanstan beklentileriyle ilgilendiren şunları kaydetti:

"Bu, arsıulusal topluluğun baştan teşekkül sürecine korumak düşüncesince gösterdiği aynısı benzeşim yepyeni birlikte efor olacak. Şu evrede kimsenin birlikte tane birlikte nicelik verebileceğini sanmıyorum. AB bütçesinden iane iletmek düşüncesince gelişigüzel şeyi seferber etmemiz gerekecek. İkili dayanak özgülemek talip organ devletlerimizi görüyoruz. Küresel çapta verilecek gelişigüzel muhtelif yardıma ihtiyacımız olacak. Uluslararası saygınlık kurumlarıyla da onları harekete giyinmek düşüncesince temastayız. Avrupa Yatırım Bankasıyla da iane düşüncesince temastayız."

"Bu deprem, gelişigüzel şeyden ilkin geliyor"

Varhelyi, "bu konferansın kararında toplanacak rakamların milyonlarla mı olmadan milyarlarla mı tabir edilmesinin beklendiği" sorusuna "Milyonlarca değil milyarlarca avrodan bahsediyoruz." cevabını verdi.

Türkiye'ye depremler hasebiyle yapılacak yardımlarla ilgilendiren Varhelyi, "AB Komisyonu'nun mesajı bariz ve net. Bu deprem, gelişigüzel şeyden ilkin geliyor. Bizim Türkiye'ye iane etmemiz geçişsiz ve Türkiye de bizlerden iane bekliyor. En azından benim neslimde dünyanın nazar boncuğu durumunda hakeza özlem birlikte sarsıntı görmedik. Bu sebeple de toptan birlikte efor olmalı. AB, Türkiye ile ayrımsız alanı paylaşmış olduğu düşüncesince buna vasıtalık etmeli. Biz bu mevzuda geçmiş olmalıyız." sanarak konuştu.

Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci

Varhelyi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın birlikte numara yılına yaklaşılırken Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci üstünde da değerlendirmelerde bulunurken, savaşın başlamasından endamsız müddet sonraları Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'dan üyelik başvuruları aldıklarını anımsattı.

Bu başvuruların mesajının "net" olduğuna ayraç fail Varhelyi, "Bu adımlar, AB üyeliğinin etraflıca zamanlı barış, balans ve bolluk düşüncesince ne denli ehemmiyetli bulunduğunu gösteriyor. Bu sebeple bu başvuruları oldukça ciddiye aldık ve alelacele cevap verdik." ifadesini kullandı.

AB Konseyinin değerlendirmeleri neticesinde Ukrayna ve Moldova'ya namzetlik statüsü verdiğini, Gürcistan'a da bunu öneri ettiğini tamlayan Varhelyi, "Bundan sonraları sürecin öz kuralları ve yavuklu devletlere sağlanan döngüsü var. Bu ülkeler, gayrı yavuklu devletler derece ölçütleri ve şartları istikbal kılmak zorunda. Kriterleri istikbal kılmak düşüncesince ne denli çabuk cereyan ederlerse, üyelik süreci de o denli çabuk işler." dedi.

Varhelyi, ülkedeki harp uzadıkça hâlâ birlikte tomar yıkıma kere açacağına ayraç ederek, bu savaşın birlikte an ilkin bitmesini umduklarını dile getirdi.

"Konferans, ehemmiyetli oranda kaynak sağlayacak"

Forssell ise, İsveç'in bu konferansı ayarlamak düşüncesince üstünlük aldığını belirterek, "Hem endamsız bununla beraber etraflıca vadedeki devasa gereksinimi gördüğümüzde bu adımı attık." dedi.

Bağışçılar Konferansını AB Komisyonu ile düzenleyeceklerini aktaran Forssell, "Bu konferans, ehemmiyetli oranda kaynak sağlayacak. Ayrıca İsveç de müdahale kimi AB üyesi ülkeler, düet ölçüde de Türkiye'ye ehemmiyetli oranda kaynak iletmek istiyor. Bu mevzuda belirgin birlikte hacim vermem güç ancak iri birlikte gizil var." ifadesini kullandı.

"Bu yıkım, hakkıyla kelimelerin ötesinde"

Forssell, aşırı iri gereksinimler olduğuna ayraç ederek, "Burada enli yetenekli idman önemli. Buna 27 organ ülke, ABD, Birleşik Krallık ve Körfez ülkelerini, iş dünyasından aut yatırımları da müdahale kılmak gerek. Aynı sürede İsveçli iş dünyasının ve Avrupalı şirketlerin Türkiye'ye yatırımlara bitmeme etmeye ve bunları yoğunlaştırmaya değgin iri birlikte hevesi var." yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) organ devletleri ortada tabii afetlerde işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesince örgütün birlikte ortam olabildiği söyleminin anımsatılması üstünde Forssell, şu şekilde bitmeme etti:

"Türkiye'ye bu güç zamanlarında iane kılmak düşüncesince beklenen bulunan hepsi yollara bakıyoruz. Bu da birlikte alternatif olabilir. Burada enli birlikte sürede idman önemli. Dediğim derece aşırı birlikte tomar gerekseme var. Şu anda Türkiye'ye Avrupa'dan çelimli birlikte dayanak var. Çünkü hacısı hocası televizyonda hayret edici sahneler görüyor. Bu katabolizma hakkıyla kelimelerin ötesinde. Bunu kelimelere dökmek, beyan kılmak aşırı zor. Örneğin; İsveç'te on senelerdir canlı nice Türk var. Bu, gayrı AB üyesi devletler düşüncesince de geçerli. Dolayısıyla bu sıkıntı bizi de etkiledi."

"Ukrayna'nın Avrupa'ya yakınlaşmasını istiyoruz"

İsveçli Bakan, Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci ilişkin da bu iklim ile yakından görüştüklerini belirterek, "Ukrayna'nın Avrupa'ya yakınlaşmasını istiyoruz, bu parlak birlikte obje olacak. Tabii ki Ukrayna ile hala araştırma sürecindeyiz. Süreçte yapılması müstelzim şeyler var." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'nın Rusya ile birlikte harp sürecinde bulunduğunu anımsatan Forssell, "Bu şerait altında delici birlikte proses yürütüyorlar. Ancak bulunan şartlara bakılınca üyelik düşüncesince birlikte devir dilimi özgülemek zor. Ukrayna'nın zorunluluklarını namına getirmesini ve DOĞRU sürede AB ile hâlâ da DOĞRU çalışabilmesini bekliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ