USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Af Örgütü Genel Sekreteri, İsrail'in apartheid tepkisinin 'duyduğu korkuyu' gösterdiğ

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, örgütün geçmiş yayınladığı ve İsrail'i "apartheid" diyeti namına tanımlayan tutanağa İsrail'in verdiği kaba tepkinin, "uluslararası imajı düşüncesince duyduğu korkunun işareti olduğunu" belirtti.

Af Örgütü Genel Sekreteri, İsrail'in apartheid tepkisinin 'duyduğu korkuyu' gösterdiğ
02-02-2022 13:27
KUDÜS

İsrail yönetimi, "apartheid" tutanağına aşkın kaba ve aceleci halde "antisemitizm" suçlaması yöneltirken, tutanağa Filistin ve İsrail süresince bazısı kesimlerden dayanak geldi.

Londra merkezli Af Örgütü, esbak obstrüksiyon altındaki Doğu Kudüs'te düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, "İsrail’in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlığıyla hazırladığı 280 sayfalık ayrıntılı raporunu duyurdu.

İsrail’in Filistinlilerin haklarını arama etmiş bulunduğu hepsi bölgelerde, Filistinlilere erinç uyguladığı edisyon ve hükmetme sistemine degaje detaylarıyla toprak maruz araştırı raporunda, "apartheid suçunun" İsrail ve obstrüksiyon altındaki Filistin toprakları ile yerinden edilerek gayri devletlere sığınan Filistinlileri kapsayacak derece degaje bulunduğu vurgulandı.

4 salname meydan araştırmasının kararı elde edilmiş doküman ve tanıklıklara toprak maruz raporda, "Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine kitlesel boyutta el koyma, gücün yerinden etme, hukuka karşıt öldürmeler, aşkın kaba deveran kısıtlamaları ve Filistinlileri tebaa ve vatandaşlıktan mahrum bırakma" kabil ihlaller ortaya konuldu.

Raporda, bu ihlallerin, arsıulusal ahbaplık layıkıyla apartheid kapsamına giren beraberinde sistemin unsurları bulunduğu kaydedildi.

İsrail yönetiminden şaşırtmayan "antisemitizm" çıkışı

İsrail yönetimi, apartheid tutanağı zımnında Af Örgütüne kaba aksülamel gösterdi.

Kuruluşu maksat düzlük Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Af Örgütünü, "bir insanoğlu hakları örgütü değil, elden ağır beraberinde araştırı yapmadan yaymaca naşir bambaşka beraberinde kökten örgüt" kendisine nitelendirdi.

İsrail yönetiminin tepkisindeki zamanlama da dikkati çekti.

Af Örgütü yetkilileri, raporun ve raporun duyuru edileceği matbuat toplantısının sonuç anne derece duyurulmayan kalması düşüncesince medyaya engelleyim bildirdi. Ancak İsrail yönetimi, önceleri ele geçirdiği raporun yayımlanacağını beraberinde çağ öncesinden duyurarak, raporun "antisemit" bulunduğunu ati sürdü.

"Antisemitizm ithamı, İsrail'in arsıulusal imajı düşüncesince duyduğu korkunun göstergesi"

Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard ise İsrail yönetiminin tepkisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "İsrail hükümeti raporumuza aşkın saldırgan halde cevap verdi, itham ve ithamlarda bulundu." dedi.

Antisemitizm ve gayri ithamları ağız ağıza reddettiklerini tamlayan Callamard, bu ithamların nedenini, İsrail'in işlediği ihlaller zımnında arsıulusal bölgede karşılaşabileceği neticelerden korkması kendisine değerlendirdi.

Callamard, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bu tabii beraberinde halde onların arsıulusal imajı düşüncesince duydukları korkunun göstergesidir. Bizim raporumuzdan evvel B'Tselem tutanağı ve İnsan Hakları Gözlemevi tutanağı da yayımlanmıştı.

Şu an Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, apartheid suçunun Filistinlilerin hali düşüncesince makbul olup olmadığını değerlendiren berk aşkın bambaşka oyuncu var. Yani şu an yükselen beraberinde çabukluk var. Ve bu hareketlilikten korktuklarını düşünüyorum."

Callamard, İsrail'in halihazırda beraberinde bulut gayrimeskûn yaşadığını anlatım ederek, "(İsrail yönetiminde) Bardağı taşıracak sonuç damlanın korkusu var. Uluslararası maşer ne noktada (bu ihlallere) yüzünü çeviremeyecek halde olacak, ne devir apartheid çeşidinden insanlığa erinç işlenen bu suçlarla ve gerçekle yüzleşmek mecburiyetinde duracak (şeklinde beraberinde bulut var)." görüşlerini dile getirdi.

Af Örgütü yetkilisi, hazırladıkları raporun, İsrail'de ve obstrüksiyon altındaki Filistin topraklarında "apartheid sisteminin mevcut olduğuna ilişikli anlayışın, bilincin ve kabulün inşasına şişman beraberinde katkı" bulunduğunu vurguladı.

İsrail herhangi beraberinde ayrışık eleştiriyi antisemitizmle savuruyor

İsrail Parlamentosundaki Ortak Liste Milletvekili Ofer Cassif de İsrail'in bu tepkisinin tansık olmadığını söyledi.

Cassif, "Elbette bu şaşırtı olmadı. İsrail, işgalindeki yerlerde uyguladığı apartheid sistemine ve budunsal temizliğe erinç çıkan herhangi beraberinde ayrışık eleştiriyi reddetmeye bitmeme ediyor. Bu İsrail'in senelerdir sürdürdüğü politikanın beraberinde örneği." sanarak konuştu.

İsrailli politikacı, şu halde bitmeme etti:

"Ne devir arsıulusal toplum, insanoğlu hakları örgütleri ve ecnebi hükümetlerden yahut bizden, şu demek oluyor ki Ortak Liste ve Hadaş (partisi) kabil dâhilen eleştiriler gelse, 'Bu antisemitizmdir, sen antisemitsin.' diyorlar. Her ayrışık eleştiriyi bu halde savuruyorlar. Ancak tek yan eleştiriden affedilmiş olmamalıdır.

Eğer arsıulusal maşer ve Af Örgütü müdahale insanoğlu hakları örgütleri eleştirilerine bitmeme ederse, umuyorum ki İsrail sonuç kertede suçlarını sonlandırmak ve de bu suçları işlediğini almak mecburiyetinde kalacak."

Cassif, bu çeşit raporların seneler öncesinden mücehhez olması gerektiğine ayraç ederek, "Ama basmakalıp tabirle, geç olması on paralık olmamasından iyidir." değerlendirmesinde bulundu.

Af Örgütünün Kudüs Ofisi Müdürü Salih Hicazi de raporun ve onunla beraberce planlı kampanyanın hedefinin, "İsrail'in apartheid sisteminin dağıtılması ve bunun sorumlularının matematik vermesi" bulunduğunu dile getirdi.

Hicazi, Bu sebeple İsrailli yöneticilerin, "insan haklarını korumak için çaba sarfeden ve bu ihlalleri ortaya dökerek matematik istifsar yetkisi mevcut kurumlara ileten herhangi beraberinde insanoğlu ve kuruluşa saldırdığını" anlatım etti.

İsrail'in ihlallerine erinç Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde küşade beraberinde sormaca bulunduğunu ve BM İnsan Hakları Konseyince kurulan Hakikatleri Araştırma Komisyonu bulunduğunu aktaran Hicazi, bu soruşturmaların apartheid suçunu da kapsamını arzu ettiklerini kaydetti.

Filistin yönetimi ve İsrailli insanoğlu hakları savunucularından tutanağa övgü

Filistin yönetiminin yanı esna Filistin ve İsrailli insanoğlu hakları kuruluşlarından Af Örgütünün tutanağına övme ve dayanak açıklamaları geldi.

Filistin yönetimi, Uluslararası Af Örgütünün, İsrail'in Filistinlilere erinç "apartheid" diyeti uyguladığını belirttiği tutanağı kıvançla karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen kayıtlı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu rapor, İsrail'in beraberinde apartheid diyeti bulunduğunun ve matematik sorulması icap ettiğinin bambaşka beraberinde ispatıdır. Bu galiz kabahat ve bu suçun cezalandırılmamış kalması, arsıulusal maşer çeşidinden delik gerisi edilemez."

İsrailli insanoğlu hakları kuruluşu B'Tselem de Af Örgütünün raporunu kıvançla karşıladıklarını açıklayarak, İsrail'in beraberinde "Yahudi üstünlüğü" sistemi yürüttüğünü belirtti.

Apartheid sistemi, arsıulusal hukuka göre, beraberinde ırki grubun gayri beraberinde ırki ekip üstünde kurduğu kurumsallaşmış ve dizgesel edisyon ve hükmetme diyeti kendisine tanımlanıyor. Ciddi beraberinde insanoğlu hakları ihlali muazzez apartheid, arsıulusal amme hukukuna karşıt ikrar ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ