USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Türk iş adamlarını ülkesine çağırma etti

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Keminzade, Taliban'ın yönetime gelmesi sonra ülkede yatırım etme şartlarının hâlâ akla yatkın duruma geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu bölgede öbür ülkelerden önde olmasını dilek ettiklerini söyledi.

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Türk iş adamlarını ülkesine çağırma etti
07-10-2021 12:41
Afghanistan

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Şirbaz Keminzade, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Afganistan'da Taliban'ın 15 Ağustos'ta ülkede kontrolü ele alması sonra meydana mevrut patronaj değişiminin üstünlük ve dezavantajlarını değerlendirdi.

Konuyla ait istifham üzerine, emektar Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetiyle Taliban yönetimini kıyaslayan Keminzade, rastgele dü yönetimin de pozitif ve eksilerinin bulunduğunu belirtti.

Keminzade, "Önceki büyüklük zamanında düzenlilik sorunlarımız vardı. Savaş vardı. Kanunlar uygulanmıyordu. Sınır kaçakçılığı, hırsızlık, usulsüzlük ve yemlik hat safhadaydı. Fakat ayrımsız sürede arsıulusal yardımlar geliyor. Bazı madun ve yukarı çatı projeleri yapılıyordu. Taliban yönetiminin işin başına gelmesiyle ülkede düzenlilik bilge oldu. Bir Taliban yetkilisi icra vekili yahut müşterek komutan, müşterek işle ait yönerge yazarsa bu uygulanır. İşlerinde alavere dalavere olmaz. Afganistan’da hepsi bu kayıtlı talimata itaat eder. Onun düşüncesince bu sürede iş gerçekleştirmek eskiye kıyasla henüz beklenir bir duruma geldi." diyerek konuştu.

"Artık kimesne yemlik almıyor"

Afganistan Sanayi Odası çatısı altında kestirmece 5 bin fabrikanın bulunduğunu dile getiren Şirbaz Keminzade, "Önceki devirde istihsal düşüncesince ihtiyacımız bulunan kaba maddeyi gümrük yahut limanlardan çıkartırken daima dava yaşardık. Taliban’ın gelmesiyle bu mesail sona erdi. Ülkedeki en efdal makamlar bile yemlik alıyordu, bundan sonra kimesne yemlik almıyor. Ürünlerimizi Afganistan’ın topu topu sathına emin müşterek halde ulaştırabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Önceki devirde üretimevi ve iş yerlerinin güvenliğini ısmarlamak düşüncesince onlarca silahlı hususi güvenliğe mal özgülemek durumunda kaldıklarını tamlayan Keminzade, Taliban’ın gelmesiyle bunun ortadan kalktığını söyledi.

“Halihazırda acemi büyüklük mükemmel anlamıyla müesses değil. Buna karşın ecnebi yatırımcıları Afganistan’a çağırma ediyorsunuz. Bu koşullarda ülkenize doğacak yatırımcılara ne üzere müşterek güvence sunabiliyorsunuz?” sorusunu Keminzade şöyleki cevapladı:

“Garanti ve sigorta şartlarının mükemmel bulunduğu yelerde hepsi yatırım yapar. Rakibiniz de o miktarda baş döndürücü olur. Taliban yönetimi müşterek mevzuda gır verdiği devir onun peşinde durur. Siz de müşterek projeyi tamamlayıp kendinizi kanıtlama ettiğinizde öteki planların kapıları açılır.”

Afgan tecimen ve iş adamlarının emniyetli olmalarıyla ön plana çıktıklarını karşılama devam eden Keminzade, “Afgan iş adamları tek devir teşrikimesai icra ettikleri ecnebi ortaklarını aldatmamışlardır. Afgan iş adamları dürüstlükleriyle bilinir." dedi.

"Türk iş adamları gelsin beraberce iri planlara imza atalım"

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Keminzade, Türk iş adamlarını Afganistan'da yatırıma çağırma ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde baş döndürücü ehemmiyetli madenler var. Çıkarması da kolay. Bu değerleri taş ve mineralleri işleyecek 5 bine DOĞRU fabrikamız var. Türkiye, teknolojik olanakları efdal müşterek ülke. Türk iş adamları gelsin beraberce iri planlara imza atalım. Türkiye, Afganistan’daki madenlerin işletilmesi, madun çatı ve yapım yatırımlarında nice iş yapabilir. Biz herkesten baş döndürücü Türkiye’nin yapmasını isteriz. Çünkü kılıç tarihte daima yardımlaştık ve teşrikimesai içinde olduk. Yatırım işlerinde Türkiye’nin öteki ülkelerden henüz önde olmasını bekleriz. Türkiye varken sebep bambaşka müşterek diyar olsun ki."

"Batılı devletler hesaplı yıldırı uyguluyor"

Batılı devletlerin Afganistan'ın paralarını bankalarda bloke etmesinin müşterek cins hesaplı yıldırı bulunduğunu anlatım fail Keminzade, "Bizi müşterek ekmeğe eksikli bir duruma gelmek istiyorlar." halinde konuştu.

"Uluslararası camiadan beklentimiz, dirlik çıkacak hesabına acemi kurulan Afganistan devletine araştırma görevlisi olmalarıdır" diyen Keminzade, "Önceki büyüklük kurulurken arsıulusal topluluklar, 5 bilyon dolar yöresinde iane etti. Bu devlete de iane etmeliler. Afganistan bu katkısı başta İslam devletleri teşkilatlarından beklemektedir. Bizim de bu dünyada yaşamaya ve iş hazırlamaya hakkımız var." dedi.

"İstihdam toprak kayması önler"

Keminzade, Afganistan’da yatırım yapılmasının istihdam yaratacağı ve öteki devletlere toprak kayması önleyeceğinin altını çizerek, “Eğer ecnebi ülkelerdeki bankalarda tutulan paralarımız bizlere verilmez ve bu ülkede yatırım yapılmazsa bu minimum 2 milyon ferdin aylak kalması demektir. O devir bu insanoğlu ne yapacaklar? Ya İran ya Pakistan yahut bölgedeki öteki devletlere barhana edecekler. Bu gestalt Avrupa devletleri düşüncesince de dava oluşturacak." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ