USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine açıklık verildi

Anadolu Ajansı (AA), Afganistan’da meydana mevrut sarsıntı dolayısıyla en aşkın ölümün yaşandığı ve en ağırbaşlı hasarın oluştuğu yerleri görüntüledi.

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine açıklık verildi
22-06-2022 23:03
Paktika

Dün geceleyin sabahın evvel saatlerinde Afganistan’ın doğusunda, Pakistan sınırındaki vilayetleri vuran sarsıntı zımnında şu anne derece 1000’den ortak tomar bireyin yaşamını kaybettiği, yüzlerce bireyin ise yaralandığı bildirildi.

Afganistan'daki depremde yaşamını kaybedenlerin sayısı 1000'e yükseldi

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremin sertliğini ilkin 6,1 hâlâ sonraları 5,9 namına açıklamıştı.

Deprem, ülkede özlük yoğunluğunun bulunduğu yerleri vururken sarsıntılar başşehir Kabil karışma iktisap eylemek şartıyla Host, Paktia, Paktika, Gazni, Logar ve Nangerhar şartıyla şehirlerde de çelimli biçimde hissedildi. Ancak insanoğlu kaybı ve maddesel hasar aşırı şişman miktarda Paktika vilayetinin Pakistan sınırında, bakir noktasında mevcut Giyan ve Bermel ilçeleri ve köylerinde yaşandı.

Binlerce Afgan desteğe koştu

AA ekibi, Giyan sakatlık merkezindeki insanca trajediyi ve maddesel hasarı görüntüledi.

Paktika vilayetinin özek ilçesi Şeren’den facia bölgelerine erişmek dağlık, arazi ve arızalı gergin metodlar zımnında 4 saati aşıyor. Ancak hepsi bu zorluğa karşın yer bölgelerden binlerce Afgan, kontrol istirdat çalışmalarına iane eylemek şartıyla yüzlerce vasıta ile alana atak etti.

Araç yoğunluğu, yolun bazısı kısımlarında gidiş geliş oluştururken dayanıklı metodlar zımnında bazısı vasıtalar arızalandı, birileri ise sakatlık yaptı.

Akşam saatlerine akilane 50’den ortak tomar ambulansın facia alanından ölmüş ve çorlu taşımış bulunduğu görüldü.

Gün içinde bazısı fevk düzem Taliban yetkililerin alanı görüşme etmiş bulunduğu ve binlerce Taliban personelinin da kontrol istirdat çalışmalarına katılmış bulunduğu öğrenildi.

Arama istirdat faaliyetlerine aralık verildi

Havanın kararması, sakatlık merkezleri ve köylerde elektriğin olmaması, yağışlar zımnında de kontrol istirdat çalışmalarına erte sabaha derece verildi.

Çoğu Taliban personeli ve desteğe koşan Afganlar, erte sabahleyin gine doğmak şartıyla bölgeden ayrıldı.

Çoğunluğu kil, kerpiç ve çamurdan meydana getirilen evlerin ilkin tavanlarının çökmesiyle yıkıldığı gözlemlenen sakatlık merkezinde, yaşamını kaybedenler şişko mezarlara defnedildi.

Tam namına birçok bireyin öldüğüne müteveccih kesin data verilmezken sakatlık sakinleri bunu "yüzlerce ölü" halinde anlatım ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen ve Paktika Emniyet Müdürlüğünde etkin ortak yetkili, enkazın altında çıkarılmayı gözleyen apayrı cesetlerin de bulunduğunu söyledi.

Taliban yetkilisi, "Yarın sabahleyin ercecik çalışmalara gine bitmeme edeceğiz. Henüz toprakların altında çıkarılmayı gözleyen aşırı sayıda naaş var. Bazı köyler de ağız ağıza yerle ortak oldu, yegâne dikili ev bile kalmadı." niteleyerek konuştu.

Melikgazi Muzemmil adlı ortak hekim ise yüzlerce naaş gördüğünü aktararak "Paktika merkezden geldim. Başka hekim dostlarım da yer vilayetlerden desteğe geldi. Bölgeye geldiğimde rastgele obje yerle ortak olmuştu. Sadece ortak köyde aşağılık fevk 300 can yaşamını kaybetti, 350 can ise yaralandı." ifadesini kullandı.

"Evlerin az hâlâ ½ si yıkıldı"

Kari Seyfullah adlı ortak semt sakini ise afetzedelerin rastgele çeşitli insanca malzemeye gereksinimi bulunduğunu belirterek "Burada iklim soğuk, rahmet da yağıyor. Depremzedelerin çokları şu an dışarıda kalıyor. Çadır ve gıdaya acele ihtiyacımız bulunuyor. İlçede mevcut 3 bin civarındaki lüp az hâlâ ½ si yıkıldı." dedi.

Abdülkerim adlı ortak can de Paktika merkezden kontrol istirdat faaliyetlerine iane düşüncesince Giyan’a geldiğini anlatarak "Buraya ikindiye akilane geldik. Bundan sonraları da kontrol istirdat çalışmalarının kararında 98 bireyin ölü bedenine ulaştık, aralarında hanımlar ve ayrıntılar da vardı. Tüm eş fertlerinin yaşamını kaybetmiş bulunduğu bağlam da oldu." niteleyerek konuştu.

Ailesinden 5 kişiyi kaybetti

Orta yaşlarda ortak avrat ise ağız ağıza yıkılan evinin avlusunda kurduğu çadırda yaşamaya başladığını söyledi.

Kocası ve 4 çocuğunu kaybettiğini tamlayan kadın, yıkılan evinin enkazından çıkarabildiği eşyaları avluya taşıdığını anlattı.

Acılı kadın, "Siz de görüyorsunuz, tek şeyim kalmadı. Ailemden 5 can yaşamını kaybetti. Şu an yanımda ortak oğlum kaldı, onun da ruhsal sorunları var." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ