USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'da konuşu çöküntü kuş pazarını da vurdu

Güvercin satıcısı Said Veli, "Ülkede yaşanmış olan hesaplı mesail zımnında alıcılar azaldı ve kuş tutarları düştü." dedi.

Afganistan'da konuşu çöküntü kuş pazarını da vurdu
11-12-2021 13:08
Afganistan

Afganistan'daki iktisadi kriz, başşehir Kabil'deki en cıvıl cıvıl ve mülevven alıntı satım noktalarından kuş pazarını da menfi etkiledi.

Geçmişi Timur Şah Dürrani (D.1772-Ö.1793) zamanına dayandığı tamlanan pazarın, o devirde sarayın kuşlarını ibate etmek düşüncesince kurulan müşterek toprak bulunduğu biliniyor.

Kah Furuşi (Saman Pazarı) yerine bilinen kuş pazarının toprak almış bulunduğu sokağının uzunluğu 300, genişliği 3 mt. civarında.

Yüzlerce dükkanın toprak almış bulunduğu elverişsiz sokakta devir zamane yürümekte külfet yaşanırken irili ufaklı kafeslerdeki güvercin, papağan, sığırcık, kanarya, sevgi kuşu, keklik ve alakarga kabil kuşlar müşterilerini bekliyor.

Pazarda güvercin satıcısı Said Veli, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kuş pazarının geçmişinin 300 sene öncesine dayandığını söyledi.

Veli, "Bu işi babamdan devraldım. Bizim bu dükkanımız 60 yıllıktır. Bu pazarda papağan, güvercin ve kanarya kabil nice kuş satılıyor. Bu sokakta 300 senedir bu iş yapılıyor." dedi.

Afganistan'daki güvercin çeşitlerinin ayrıksı müşterek ülkede bulunmadığını öne devam eden Veli, "Afganistan güvercinleri yirmi çeşitten fazladır. Renk ve çeşit çeşitliliği itibarıyla nice ülkeden aşkın güvercin türü Afganistan'da. Güvercinleri buradan satın alıp gayrı devletlere götürüyorlar." ifadelerini kullandı.

Ülkede yaşanmış olan iktisadi mesail zımnında müşterinin azaldığını ve kuş fiyatlarının düştüğünü dile getiren Veli, güvercin fiyatlarının 100 Afganiyle (15 TL) 5 bin Afgani (750 TL) ortada değiştiğini kaydetti.

Saman Pazarı'ndaki dükkanında kısaca 6 yıldan buyana kuş yemi satan Ahmed Temimi, ülkede halkın alıntı gücünün düşmesi zımnında satışların azaldığını söyledi.

Temimi şunları kaydetti:

"Bu dükkan dedemden babama ve babamdan da bana kaldı. Ben 5-6 senedir bu işi yapıyorum. Ülkede düzenlilik dobra lakin maatteessüf sonuç günlerde ülkedeki iktisadi mesail zımnında satışlar düştü. İnsanlar kuşlarına oyun almakta zorlanıyor. Kuşlarını sektöre getirip satıyorlar."

Taliban'ın 15 Ağustos'ta ülkede kontrolü ele almasıyla düzenlilik sorunları azalsa da Batılı devletlerin Afganistan Merkez Bankasına ilgilendiren döviz rezervlerini dondurması ve ülkenin umumi ekonomik durumuna icra ettiği katkıyı kesmiş olması, 42 senedir devam eden savaşlardan bitap sakıt ülkenin iktisadi çöküntüye sürüklenmesine illet oluyor.

Taliban'dan eski mutluluk yöneticilerinin bankalardaki paraları alarak diyar dışına kaçmaları da biraz aydır memurların maaşlarının ödenmemesine ve piyasada durgunluğa faktör oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ