USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'daki çocuklar kesat zımnında ölümle üzerine karşıya

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Indira Gandhi Çocuk Hastanesinde yetersiz beslenme bölümünden mesul Dr. Şerifi, fukaralık dolayısıyla evlatların ehliyetli beslenemediklerini ve dünya genelinde evlatların durumunun tehlikede bulunduğunu söyledi.

Afganistan'daki çocuklar kesat zımnında ölümle üzerine karşıya
14-10-2021 11:41
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Afganistan'daki çocuklar kesat zımnında ölümle erinç karşıya

Afganistan'da birtakım aileler çocuklarını inandırıcı olmak düşüncesince günce eşya bulamazken, birtakım çocuklar da yetersiz beslenme zımnında hastanelerde yatıyor.

Indira Gandhi Çocuk Hastanesinde yetersiz beslenme bölümünden mesul Dr. Muhammed Emin Şerifi, ülkede yaşanmış bulunan konuşu buhran ve yoksulluğun ufaklıklara bulunan tesirini AA muhabirine değerlendirdi.

Hastanede onlarca çocuğun yetersiz beslenmeden meydana gelen emraz zımnında otama gördüğünü tamlayan Şerifi, “Bu hastalığın sebebi halkın maddesel durumunun biçimsiz olmasıdır. İnsanlar çocuklarına bakamıyor, dimdik besleyemiyorlar.” dedi.

Çocukların, ehliyetli protein alamadıkları düşüncesince cır cır ve benzeri hastalıklara yakalandıklarını dile getiren Şerifi, “Çocuklardaki kesat ve yetersiz beslenme halsizliğe defa açıyor ve bu gestalt evlatların gözlerinin etrafında siyahlığa sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki siyasetçi muvazenesizlik zımnında büyüklük dairelerinde çalışanların kestirmece 4 aydır aylık alamadıklarına ayraç fail Şerifi, “Kışın gelmesiyle hastalıklarda artım olacaktır. İnsanlar aylık alamıyor, aylakçılık ve kısırlık güzergâh safhada. Çocukların hali tehlikede. Uluslararası topluluklardan Afgan halkına iane etmelerini istiyoruz.” diyerek konuştu.

"Bugün çocuklarımın yiyeceği yok"

Afganistan'da yaşanmış bulunan kuraklık, rustik bölgelerdeki yoksulluğun henüz da artmasına sebep oldu.

Kabil'e 5 kilometre uzaklıktaki Budhak köyünde birtakım aileler çocuklarına nan bulmada zorlanıyor.

Tek cezaevi kerpiç müşterek evde 5 çocuğuyla canlı 25 yaşındaki ana Felvaşa Feriba, çocuklarına verecek yiyeceklerinin olmadığını söyledi.

Feriba, "Bu müşterek tane cezaevi kerpiç evde dirim sürdürüyoruz. Elektrik, su yok. İşsizlik var. Yiyeceğimiz yok. Çocuklarımın kışlık kıyafeti yok. Yedirecek ve giydirecek müşterek şeyimiz bulunmadığı düşüncesince çocuklarım ağlıyor." dedi.

Baba Gulam Hasan da yevmi iştirakçi yerine çalıştığını, müşterek gündüz iş bulursa 10 gündüz iş bulamadığını belirtti.

Mutfak ve banyonun kullanılamaz şekilde bulunduğu gözlenen evde un, şeker hastalığı hastalığı ve yağ kabilinden esas gerekseme maddelerinden hiçbirisinin bulunmadığı dikkati çekti.

Feriba, evlatlarının yaşamış bulunduğu zorluklarla ilişik şunları anlattı:

"Bugün çocuklarımın yiyeceği yok. Yarına da eşya müşterek şeyimiz yok. Kış düşüncesince de müşterek şeyimiz yok. Ne soba ne odun ne de kömür. Çocuklarım kışın hastalanırsa doktora götürecek paramız yok. Çocuklarımın geleceğinden ide duyuyorum, aşırı üzülüyorum."

Afganistan'ın genelinde yaşanmış bulunan enfrastrüktür problemi Budhak köyünde de hücre çarpıyor. Hastalıklara defa açılış tehlikesi mevcut atılmış sular, köyün sokaklarının ortasından akıyor. Çocuklar iğrendirici suların akmış bulunduğu sokaklarda oynuyor.

Ülkedeki iç harp esnasında gaye gözetmeksizin köye atılmış müşterek havan hepsi zımnında 15 yaşlarındayken sol kolundan sakatlanan 35 yaşındaki Zermine Arselehan, kocasının üç sene ilk Kabil’deki müşterek bombalı saldırıda yaşamını kaybettiğini ve 4 kız çocuğuyla sahn savaşı verdiğini anlatım etti.

"Sabah müşterek bilinçlilik yemedik"

En şişman kızının 14 yaşlarında bulunduğunu dile getiren Arselehan, "Kocamın vefatından sonra, ailemize bakacak kimesne yoktu. Tek cezaevi odada yaşıyoruz. Kira verebilmek düşüncesince gelirim yok. Elektriğimizi de parasını ödeyemediğimiz düşüncesince kestiler." dedi.

Arselehan, “Sabah müşterek bilinçlilik yemedik. Akşam düşüncesince az buçuk kumpir mevcut onları haşlayıp çocuklarıma yedireceğim. Yağımız bulunmadığı düşüncesince kemirmek yapamıyorum." ifadelerini kullandı.

Köy muhtarı Ab Gani, köyde 300 ailenin yaşadığını, bu ailelerden kestirmece yarısının eşya problemi çektiğini aktardı.

Gani, ülkedeki iç harp devrinde köyün erinç gruplar ortada çıkan çatışmaların ortada kaldığını, bahis konusu çatışmalarda atılmış havan hepsi ve bombalar zımnında nice habbe yıkıldığını belirtti.

Onlarca ölmüş ve yaralının yanında 20'den müşterek tomar ferdin de o günlerde dizi film yahut bacaklarını kaybederek sakatlandığını tamlayan Gani, köylerindeki donsuz ailelere iane yapılmasını istedi.

Afganistan'ı 1979 senesinde işgale teşebbüs eden Sovyetler Birliği'yle harp kestirmece 10 sene sürdü. Rus güçlerine erinç savaşçı Afgan gruplar, 1996'ya derece iktidarı ele eylemek düşüncesince birbirleriyle savaştı. İç harp zımnında ülkedeki dalavere boşluğu, düzenlilik ve toplumsal hastalıkların artarak çoğalması Taliban'ın hakimiyetinin önünü açtı.

ABD'nin 2001'de Afganistan'ı işgali Taliban yönetimine akıbet verirken ülkedeki muvazenesizlik ve çatışmaların artmasına sebep oldu. Yaklaşık 42 sene devam eden harpler ve politik istikrarsızlık, Afgan halkının konuşu ve toplumsal yönden gerilemesine defa açtı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, pazartesi meydana getirdiği açıklamada, “Afganistan’daki insanca ve sosyo-ekonomik gestalt çöküşün eşiğinde. Norveç Mülteci Konseyine göre, makul katkısı almadıkları takdirde minimum 1 milyon çocuk bu şita soğuktan ve açlıktan yitme riskiyle erinç karşıya. Bekleyip göremeyiz. Harekete geçmemiz ve aceleci cereyan etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ