USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalı liderlerin toy rotası "Türkiye"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alışveriş haset başlamış olacak Angola, Togo ve Nijerya turuyla Afrika'da en çok ülkeyi görüşme fail evren liderleri ortada yerini alırken, Afrikalı liderlerin de bu sene Türkiye trafiği derin oldu.

Afrikalı liderlerin toy rotası
15-10-2021 12:30
İstanbul

Afrikalı liderlerden 6'sı temmuz-eylül çağında Türkiye'yi görüşme ederken, Türkiye'ye büyüklük başkanlığı düzeyindeki sonuç 4 görüşme Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gine, Sudan ve Angola peyda etmek neredeyse Afrika ülkelerinden yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sene Afrika diyar liderlerinden 5'i ile Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı'nı Türkiye'de ağırladı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenleme edilen ve 21-22 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne 54 Afrika ülkesinden hükümet ve hususi kesim temsilcisinin alınması bekleniyor.

Sadece bu sene Angola, Etiyopya, Gine, Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti liderleri Türkiye'ye resmi görüşme düzenleyerek, Türkiye ile ilişkilerin büyüme göstermesine müteveccih görüşmeler gerçekleştirdi.

Afrika'dan Türkiye'ye meydana getirilen sonuç resmi görüşme Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed'den

Afrika'dan Türkiye'ye meydana getirilen sonuç resmi ziyaret, AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed kabilinden 30 Eylül'de yapıldı.

Muhammed, Türkiye'nin Afrika ile kurduğu katılım ve iş birliğinden ötürü mutlu olduklarını dile getirerek, "Her güzeşte günle baş başa inkişaf kaydediyoruz. Olumlu adımlar atıyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile meydana getirdiği matbuat toplantısında, Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türkiye'de düzenleneceğini hatırlatan Muhammed, Afrikalı büyükelçiliklerin Ankara'da küsurat sayısının da Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerin konkre müspet işareti bulunduğunu kaydetti.

Muhammed, "Bizler bu ortaklıktan memnunuz. Bu, eşit-eşit seviyesinde, dost düzeyinde, ihvan arasında, tabuları olmayan, içtenlikli ve açıkça ortak biçimde konuşulan, bu arada akım etmeyi hedefleyen, kişilerin karşılaştığı hedeflerin bu arada üstesinden gelmeyi hedefleyen ortak ortaklık." ifadelerini kullanarak Afrikalı liderlerin Türkiye'ye müspet bakışını dile getirdi.

Afrikalı liderlerin bu sene Türkiye trafiği yoğun

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço kadar Afrikalı liderler Türkiye'yi görüşme ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dü diyar ilişkilerini görüştü.

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile 27 Temmuz'da mülaki Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Ağustos'ta Sudan Konsey Başkanı El-Buhran'ı, 14 Ağustos'ta emektar Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, 18 Ağustos'ta da Etiyopya Başbakanı Ahmed'i bildirme etti.

Afrikalı liderlerin Türkiye ziyareti eylülde de bitmeme etti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshilombo, Türkiye'yi 7 Eylül'de görüşme ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak araya geldi.

Afrikalı liderlerin Türkiye'ye bitirdikleri ziyaretlerde dü diyar arasındaki iş birliklerinin artırılması, hesaplı bölgede ilişkilerin geliştirilmesi ve asayiş dalında teşrikimesai kadar mevzuları gündeme getirmeleri Türkiye'ye bulunan müspet bakışın işareti yerine değerlendiriliyor.

Erdoğan, bunalım halindeki Sudan ve Etiyopyalı liderlerle ayrımsız ay konuşma gerçekleştirdi

İkili ilişkilerin yanı esna Afrikalı liderler, diyalekt gelişmeler için da Türkiye ile düşünüm alışverişinde bulunarak hal yollarının olmasına müteveccih adımlar atıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hedasi Barajı ve hudut anlaşmazlığı dair etraflıca süredir yüklülük canlı Sudan ve Etiyopyalı liderlerle birer hafta arayla dü ayrı konuşma gerçekleştirdi.

Sudan Konsey Başkanı El-Buhran'ı 12 Ağustos'ta bildirme fail Erdoğan, bu diyar ile bunalım canlı Etiyopya Başbakanı Ahmed'i ise 18 Ağustos'ta bildirme etti.

Erdoğan, beniz yüze görüşmeler dışında nice Afrika ülkesi lideriyle telefonla da görüştü.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ve Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe telefonda konuşma meydana getirilen liderler ortada toprak aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ