USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor

İhracat performansını sonuç senelerde artıran, 5 sene ortamında dünyada önceki 10'a girmeyi hedefleyen Türk savunma sanayisi, en toy ürünlerden Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) önceki dış satım sözleşmesini de imzaladı.

Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor
23-01-2022 11:25
Ankara

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sektörün 2021 senesinde sergilediği performansı AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin yıldan yıla, yavaş yavaş millileşme vizyonunun müspet çıktıları ile karşılaştığını anlatım fail Bayraktar, bu piyasanın bu yılki en iri başarısının bu görünüş ile gerçekleştirilen dış satım artışı olduğunu vurguladı.

Savunma ve havacılık sanayisinin, 2021’de ilkin biçim 3 bilyon doları aşarak üstün dereceli kırdığına ve 3,22 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirdiğine dikkati çekici Bayraktar, şu halde konuştu:

"Burada ehemmiyetli bulunan madde dış satım kompozisyonunda domestik ilişik değerin yıldan yıla kalan müşterek mahiyette gelişmesidir. Türkiye düşüncesince çelimli ve serbest müşterek savunma sanayisi ne eğer olmazsa olamaz ise bire müşterek halde arkadaş ve bağlaşık devletler ile ciddi çekicilik satım kurduğumuz coğrafyalarda savunma ve havacılık ihracatını çelimli kılması ehemmiyetli müşterek hedeftir. Savunma ihracatı iktisadi müşterek yarar sağlamasının aşırı ötesinde dış satım yapmış olduğunuz ülkelerle ciddi çekicilik satım ihdas ve bu devletler ile gelişigüzel çeşitli ticari ve toplumsal faaliyetlerin gelişim göstermesi düşüncesince de ergonomik müşterek döşeme yapılanma ediyor. Bu sebeple bu piyasanın dış satım kütlesinin çalışan ve sürdürülebilir olması ciddi ciddiyete taşıyan müşterek konudur."

Odak ihracat, erek ilkin 10

Son 15 yılda bölüm ihracatının dolar bazında katlanarak arttığını dile getiren Bayraktar, "2006'dan 2021'e savunma ve havacılık sektöründe dış satım hacmimiz dolar bazında tahminî 7 büküm büyüdü. Bu hakkıyla iri müşterek başarı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının toplamı evren savunma ihracatının yüzdelik 1’i mertebesinde gerçekleşiyor. Halen bu bölgede mecmu ihracatın yüzdelik 75’ini ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin gerçekleştiriyor." dedi.

Sektörün ana hedefinin, evren ölçeğinde piyasa payını bırakmak ve en aşırı dış satım karşıcı 10 diyar arasına dönüşmek bulunduğunu tamlayan Bayraktar, "İhracat kütlesi bu trendle gelişmeye bitmeme ederse, 5 sene içre savunma ihracatındaki ilkin 10 diyar ortada olacağız. Yüksek uygulayım bilimi ihracatının sağlayacağı kilo başına ilişik bedel mükemmel serbest ve gönençli müşterek Türkiye’nin öncelikleri ortada arazi alıyor. Bugün savunma ithalatını yüzdelik 60 oranında yıpratan Türkiye, sektörümüzde kalan şirket ve plan sayısını esas aldığımızda endamsız ve mutedil vadede dış satım odaklı çalışmalarla ehemmiyetli müşterek noktaya ulaşacak." ifadelerini kullandı.

Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul şekilde da 704 firmayla ana platform, madun meslek ve ciddi bileşenleri ulusal şekilde geliştirip üretmeye ve bunları ihraç etmeye çalıştıklarını söyledi. Bu maksatla kurulan uygulayım komiteler içerisinde 6 UR-GE Projesi yürüttüklerini özetleyen Bayraktar, "Bu kapsamda şimdiye denli 76 firmamızın ürünlerine emlak haricinde arzu oluşturulmasına ve rekabetçiliğini çoğaltması noktasında dayanaklık etmek verdik. 2021’de 100'e benzeyen ecnebi şirketin katılmış bulunduğu ve bu sene 25-28 Ekim tarihlerinde yapacağımız SAHA EXPO 2022 fuarımızla da domestik üreticinin ecnebi firmalarla, askeri ve çırçıplak alıntı heyetleri ile buluşmalarını sağlamaya bitmeme edeceğiz." diyerek konuştu.

- İhracatın ışıldak yıldızı ulusal İHA'lar

Bayraktar, bu evolüsyon ve yetişme sürecine ulusal İHA’lar odağından bakıldığında, 20 sene ilkin ulusal ve ibdai İHA ihya amacında atılmış adımlar ve başlatılan icraat sebebiyle ilkin diyar ihtiyaçlarının üstün dereceli miktarda domestik sanayi katılımıyla karşılanır bir vaziyete geldiğini, demincek ise bu değişen teknolojinin dünyaya ihraç edildiğini vurguladı.

420 bin pervaz saatini başarıyla geride bırakan Bayraktar TB2 SİHA’lar düşüncesince 16 ülkeyle dış satım sözleşmesi imzalandığını bildiren Bayraktar, şu halde bitmeme etti:

"Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilkin dış satım sözleşmesini de tamamladık. Sözleşme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve arazi sistemlerini 2023 yılı içre tasdik edeceğiz. AR-GE etabından itibaren kâffesi projelerini zat öz deposu ile tay tay arabası Baykar, gelirlerinin yüzdelik 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Bu dış satım gelirleri sebebiyle geliştirdiği faziletli teknolojili insansız harp uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 kabil platformlar düşüncesince araştırı ve ihya deposu oluşturuyor.

Baykar örneği bu piyasanın irili ufaklı nice firmasının dış satım sürecinde gösteriş almış bulunduğu müşterek yolculuğu anlatıyor. Baykar’ın gerçekleştirdiği dış satım sebebiyle baş başa çalıştığımız 1000’den müşterek tomar domestik tedarikçimizin de geliştirdiği mahsulat ihraç edilmiş oluyor. Böylece savunma ve havacılık ekosistemi ortaklaşa müşterek dış satım başarısına imza atıyor. Türkiye müşterek taraftan ilişik kalburüstü ciddi mahsulat geliştiriyor. Öte taraftan meydana getirilen ihracatların ilişik kıymeti yıldan yıla artıyor."

- Türk ürünleri 169 ülkede

Sektörün sonuç zamanlarda ortaya koyduğu çabuk gelişime dikkati çekici Haluk Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çok değil 15-20 sene ilkin fason mal mal yapımcı görüntüsünde müşterek sektördük. Şimdi ise düşüncesi ve endüstriyel hakları namına ilişik zırhlı araçları, iklim araçlarını, bahir platformlarını, mühimmatları, İHA ve SİHA’lar kabil sektörümüzün geliştirdiği ilişik kalburüstü ürünleri, aralarında NATO ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin de bulunduğu dünyanın 169 ülkesine ihraç ediyoruz. Bu sebeple rotamızı ve hedefimizi millilik odağında yapmaya hız ediyoruz. Geliştirilen ana platformlar denli ciddi madun sistemler ve bileşenlerde de ulusal istihsal oranını artırmalıyız. dışsatım lisansına yayıncı mahsulat adına yerlileşen mamüllerin sayısının artmasıyla baş başa sektörümüz büyüyecek ve umumi dış satım verileri içerisindeki oranı da artacak. Bu da ülkemizin bolluk düzeyine müspet ulama sunacaktır."

- Sivil bölgeye uygulayım bilimi transferi

Savunma ve havacılık sanayisinin, kâffesi dünyada internet, GPS ve tababet dalında yaşamı kolaylaştıran nice icat ve değişen teknolojinin insanoğlu dünyasına girmesine biçim açtığını aktaran Bayraktar, bu sektörlerdeki gelişimin benzeyen gelecekte teknolojik çözümlerin yevmi yaşamda elan müşterek tomar arazi alacağının habercisi bulunduğunu anlatım etti. Bayraktar, "Örneğin dakika orman yangınlarının er tespiti düşüncesince geçer İHA’lar, yapılacak çalışmalarla gitgide bu yangınların söndürülmesinde de çalışan müşterek role ehil olabilir." dedi.

Sektördeki kalifiye insanoğlu ihtiyacının karşılanmasına müteveccih emek harcamaları karşı da bilgiler verici Bayraktar, savunma ve havacılığın faziletli uygulayım bilimi geliştirilen ve iri planların yürütülmüş bulunduğu alanlar olması sebebiyle, Türkiye’nin bu bölgede emek harcamayı arzulayanların elinde tutmasına da dayanaklık etmek vereceğini söyledi.

Büyük oylumlu faziletli uygulayım bilimi projelerinin yürütülmesinin, kalifiye insanoğlu kaynağının erişmesi açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Böylece insanoğlu deposu havuzumuzun yetenekleri gün günden artıyor. Bir öteki ehemmiyetli bekçi ise AR-GE projeleri ve dizayn süreçlerine ciddilik vermek. Türkiye bu bölgede muttasıl ilerliyor. Bugün 92 uygulayım bilimi bölgesi ile 1254 AR-GE ve 338 dizayn merkezinde plan üretiliyor. Bu merkezlerin sayısı ve buralarda istihdam edilen yetişkin kalifiye personel sayısı arttıkça uygulayım bilimi geliştiren müşterek Türkiye olmaya elan da yaklaşacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ