USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Aliyev, Azerbaycan'da ulusal defans sanayisinin acemi sürecinin başladığını açıkladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Türkiye ve İsrail şirketleriyle acemi anlaşmalar yaptık. Azerbaycan'da ulusal defans sanayisinin acemi devri başlıyor. İlk namına öz ihtiyacımızı karşılayacağız sonradan ise ihraç edeceğiz." dedi.

Aliyev, Azerbaycan'da ulusal defans sanayisinin acemi sürecinin başladığını açıkladı
11-01-2023 02:11
Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinde ulusal defans sanayisinin dünkü sürecinin başladığını belirterek "İlk namına özlük ihtiyacımızı karşılayacağız sonraları ise ihraç edeceğiz. Rusya piyasadan çıkmış olduğu düşüncesince evren tabanca piyasasında açıklık oluştu. Biz bu alanı doldurmalıyız. 100 milyonlarca dolar düzeyinde askeri mahsul ihracatçısına dönüşebiliriz. Hedefimiz bu." dedi.

Aliyev, Azerbaycan'ın millî kanallarına verdiği röportajda, gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

2. Karabağ Savaşı'nın sonuçlarının ve Azerbaycan'ın elde etmiş olduğu zaferin evren toplumunca bildirme edildiğini, böylecene Azerbaycan'ın haklılığının ortak kat hâlâ doğrulandığını tamlayan Aliyev, Azerbaycan'ın, sözünü açık açık kail ve ari yöntem örümcek diyar bulunduğunu vurguladı.

Aliyev, harp daha sonra dünyada Azerbaycan'ın yürüttüğü politikalara müspet tutumun hâlâ da arttığını belirterek "Savaş bitse de savaşım halen bitmeme ediyor. Ben bu mücadeleyi kazanacağımızdan inanırım zira akilane yoldayız." değerlendirmesini yaptı.

Ulaştırma ve transit projeleri dair da bilim sağlayan Aliyev, "Bakü-Tiflis-Kars güçlü yolu projesinin genişletilmesi düşüncesince çalışıyoruz. Bu iş düşüncesince bütçeden 100 milyon dolardan ortak tomar muhassasat ayrıldı. Bu güçlü yolunun salname nakil kapasitesini 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkaracağız." niteleyerek konuştu.

Aliyev, Azerbaycan'ın günindi illerini Ermenistan üstünden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlayacak Zengezur Koridoru'yla ilgili, "Zengezur Koridoru bizim düşüncesince yalnızca tutum ve erişim projesi değil, izlemsel ortak projedir. Bu projenin gerçekleşmesi, bizim en bitkisel hakkımızdır. Ermenistan deminden bu işten gocunmak istiyor ve dü yıldan fazladır yükümlülüklerini namına getirmiyor gücün bu bizi durdurmayacak." ifadelerini kullandı.

Eski Sovyetler Birliği devrinde ve 1. Karabağ Savaşı öncesinde Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlıların özelliğine da yer veren Aliyev, şöyleki bitmeme etti:

"Batı Azerbaycanlıların hakları konusunu arsıulusal arenaya çıkardık. Batı Azerbaycanlılar dede yurtlarına dönmeliler. Bu, onların hakkıdır. Biz de büyüklük namına bu hakkın sağlanması düşüncesince elimizden geleni yapmalıyız. Sürgün edilen Azerbaycanlıların Batı Azerbaycan'a arka dönmesi, Ermeniler düşüncesince dava yaratmayacaktır. Oraya dönmeleri, Ermenilerin yerlerinden edilmesi anlamına gelmemektedir. Çünkü o köyler gereksiz ve elbette ki kılıç de elimizdeki topu topu olanakları kullanacağız."

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan gazına dünyada alakanın arttığını belirterek Rusya-Ukrayna mücadelesi başladıktan sonraları 10'dan ortak tomar ülkeden katıksız natürel patırtı yağı lambası dair müracaat aldıklarını bildirdi.

"Trans-Hazar hattı konusu senelerdir politize ediliyor"

Türkmenistan bitkisel gazının evren piyasasına çıkarılması düşüncesince planlanan Trans-Hazar borazan hattı dair da görüşlerini paylaşan Aliyev, "Trans-Hazar'la alakalı danışmalar levent boylu senelerdir devam ediyor fakat hâlâ ortak son elde edilmedi. Bu hattın ısı yayımı kapasitesinin 30 bilyon metreküp olabileceği kestirim ediliyor. Bu projenin uygulanması düşüncesince biraz anahtar bap var ve bunlardan birisi de projeyi kimin akçalanmış edeceğidir. Biz bu projeyi destekliyoruz. Talep edilmesi biçiminde imkanlarımızı, bulunan altyapımızı ve lazım öbür hususları sağlamaya hazırız gücün projenin başlatıcısı kılıç olamayız zira katıksız natürel patırtı yağı lambası bizim değil. Trans-Hazar hattı konusu senelerdir politize ediliyor. Ben buna karşıyım." dedi.

"Ermenistan'ın bizim düşüncesince gözdağı oluşturmasına katiyen müsaade vermeyiz"

Aliyev, kimi devletlerin Ermenistan'a tabanca satması hususunda, "Ermenistan'a sunulan tek silahın onlara faydası mümteni ve ego bunu Ermeni bölümüne tekraren söyledim. Bunun düşüncesince yararsız dünyalık harcamamalarını söyledim. Bize müteveccih ağırbaşlı ortak gözdağı bulunduğunu görürsek bu tehdidi doğrudan kaldırılmış ederiz. Bu, bizim yasal hakkımızdır. Biz ne devletlerin Ermenistan'a tabanca vermeye hazırlandığını görüyoruz ve biliyoruz. Ne efsus ki, bu devletler ortada Hindistan da var. Biz bunu ülfet dışı ortak aşama namına değerlendiriyoruz. Çünkü bu hücum silahlarının ortak gayesi var ve o da Azerbaycan'dır. Biz lazım tedbirleri alıyoruz ve Ermenistan'ın bizim düşüncesince gözdağı oluşturmasına katiyen müsaade vermeyiz." ifadelerini kullandı.

"Batı medyasında Azerbaycan'a erinç bühtan kampanyası artıyor"

Ermenistan'ın, sulh anlaşmasının mübrem bulunduğunu anlayacağına inandığını dile getiren Aliyev, "Bizim üçüncü ortak harp başlatmaya niyetimiz yok. Bizi bununla suçlayanlar Ermenilerin iftiralarına inananlardır. Bazı Batı medyasında bizlere erinç kötü bühtan kampanyası artıyor. İlk tezahürlerini görüyoruz fakat dünkü kötü adımlar hâlâ atılacaktır şişman olasılıkla. Fakat bu bizi durdurmayacak." niteleyerek konuştu.

"Azerbaycan'da ulusal defans sanayisinin dünkü devri başlıyor"

Aliyev, Azerbaycan'ın defans endüstrisine bağlı ise "Türkiye ve İsrail şirketleriyle dünkü anlaşmalar yaptık. Azerbaycan'da ulusal defans sanayisinin dünkü devri başlıyor. İlk namına özlük ihtiyacımızı karşılayacağız sonraları ise ihraç edeceğiz. Bugün 30'dan baş döndürücü ülkeye askeri mahsul satıyoruz. Rusya piyasadan çıkmış olduğu düşüncesince evren tabanca piyasasında açıklık oluştu. Biz bu alanı doldurmalıyız. 100 milyonlarca dolar düzeyinde askeri mahsul ihracatçısına dönüşe biliriz. Hedefimiz bu." dedi.

"Savaşı kazanmamız Fransa'da nice kişiyi huzursuz etti"

Fransa'nın Azerbaycan karşıtı tutumunu da değerlendiren Aliyev, "Savaşı kazanmamız orada (Fransa'da) nice kişiyi baş döndürücü huzursuz etti. Geçmişe dönerek baktığımızda AGİT Minsk Grubu'nun, başta de eş başkanlardan birisi bulunan Fransa'nın probleminin çözüme kavuşmaması düşüncesince şişman efor gider ettiğini görüyoruz. Azerbaycan karşıtı tutumun esas sebebinin, onların planlarını bozmamız ve esirgeme dibine aldıkları Ermenistan'ı kurtaramamaları bulunduğunu düşünüyorum. Onlar bizsiz yaşıyor, kılıç onlarsız yaşıyoruz ve onlara ihtiyacımız yok. Bu düzgün olmayan ortak gidişat (Fransa-Azerbaycan ilişkileri) ve bu vaziyeti bu seviyeye getiren kılıç değiliz. Gelecekte bu vaziyeti normalleştirme fikri olacaksa da bunu başlatan kılıç olmayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycanlı çevreci çıplak maşer kuruluşları üyeleri ile aktivistlerin, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin gayrikanuni işletilmesinin önlenmesi isteğiyle Laçın Koridoru'nda 1 aydır bitmeme fail gıcırtı gösterisinin yerinde aksiyon bulunduğunu vurguladı.

Rus güçlerine ilişik vasıtaların koridoru kullandığını ve o araçlarda Ermeniler düşüncesince erzak ve öbür gerekseme maddeleri de taşındığını tamlayan Aliyev, laflarını şöyleki bitirdi:

"Laçin-Hankendi uğrunda yaşanmış bulunan vakaları kuşatma şeklinde vasıflandırmak insafsızlıktır. Orada (Karabağ'da) Azerbaycan bayrağı altında berhayat olmak arzu edenler düşüncesince şerait oluşturulacak. Diğer Azerbaycan vatandaşları kadar onların da hakları ve güvenlikleri sağlanacaktır. Fakat ki bizim vatandaşlığımızı almak istemiyorsa gidebilir. Kimse onlara bariyer olmayacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ