USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, arsıulusal güçlerin Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olduğuna dikkati çekerek, “Fakat bizim başarısızlığımız yabancılar düşüncesince bir şenlik deposu olmamalıdır” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'
24-09-2021 23:05

ABD'nin New York kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantısına dahil bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Afganistan, BM devletleri ve ilişkileri ile güneş tacı virüs (Covid-19) mevzularına bağlı açıklamalarda bulundu. Sözlerine, Almanya'da Pazar haset yapılacak bulunan umumi seçimlere atıfta bulunarak süregelen Steinmeier, toplantının düzenlemiş bulunduğu tam Almanya'da akıbet seçme mitinglerinin yapıldığını ve piyasa haset 60 milyon Alman'ın acemi parlamentoyu ayırmak namına kasa başına çağrıldığını kaydetti.

Steinmeier, Almanya'nın seçimlerin arkası sıra arsıulusal sorumluluklarının farkında olmaya bitmeme edeceğinin altını çizerek, "Sizi realizasyon ederim ki, bu seçimden sonradan da Almanya arsıulusal sorumluluğunun farkında bulunan ve bu sorumluluklarını omuzlayan bir abuhava olmaya bitmeme edecek" ifadelerini kullandı. Alman anayasasının önsözünde, "Birleşik bir Avrupa'da denktaş bir organ şekilde evren barışına fariza etmek" olduğuna aksan karşıcı Steinmeier, "Bu amacın yükümlülükleri Alman hükümeti düşüncesince geçerlidir" dedi.

"Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik hile kuramadık"

Uluslararası güçlerin Afganistan'da politik düzeni kurmada başarısız olduğuna dikkati çekici Steinmeier, "Kabil'in düşüşü bir dönüm noktasıdır. Yirmi sene evvel bu şehre özlem yıldırı uygulayanları yenme hedefimize ulaştık. Fakat koskoca bir güç ve yatırıma rağmen, 20 yılda Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik hile kuramadık" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da yaşananların arkası sıra Almanya'nın günah üstlendiğini tamlayan Steinmeier, "Ülkem de mesuliyeti paylaşıyor. Özellikle hâlâ barışçıl, engellenmeyen ve demokratik bir doğacak imge fail birçok Afgan'a dirlik süregelen bir sorumluluğumuz var. Yine de kendimize şunları sormamız gerektiğine inanıyorum, bu muvaffakiyetsizlikten kesinlikle bir meyve çıkarıyoruz? Hangi derslerimizi öğrenebiliriz ve çok şey istediğimizi almak durumunda kaldığımız düşüncesince ne görevleri hesabına getirebileceğimizi hissediyoruz?" ifadelerini aktardı.

"Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu üzere araştırma masasında da güce ihtiyacımız var"

Diplomasi olmaksızın askeri gücün, dünyayı hâlâ barışçıl bir duruma getirmeyeceğini tamlayan Steinmeier, "Anlayış tevlit tutkusu ve diplomasiye duhul cesareti olmaksızın askeri güç, dünyayı hâlâ barışçıl yapmaz. Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu üzere araştırma masasında da güce ihtiyacımız var. Almanya'nın akıbet 2 yılda BM Güvenlik Konseyi'nde günah üstlenmesinin sebebi de budur ve bunu 2027/28'de yeniden gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

"Bizim başarısızlığımız yabancılar düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır"

Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olunduğunu doğrulayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Evet, Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk. Fakat bizim başarısızlığımız yabancılar düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır. Bölgesel istikrarsızlık, zayıflayan mutluluk yapıları, sığınmacı ve muhacir akışları, dini aşırılık ve yıldırıcılık ve acemi arbede biçimleri konuları, hibrit, dijital, çevresel ve pınar temellidir. Bu çeşit gelişmeler hepimizi yıldırma ediyor ve çoğumuz bunlarla alakadar iktisap kılmak zorundayız. Almanya'nın ve Avrupa'nın aut politikası, yerinde iktisap kılmak ve başkalarını kınamakla hudutlu kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir"

ABD, Çin, Rusya üzere iri ülkelerin, hususi sorumluluklar üstlendiğini Steinmeier, "Büyük güçler, ABD, Çin ve Rusya, burada hususi bir günah üstleniyor, başkaca ıvır zıvır devletler düşüncesince de hususi bir sorumluluk. Büyük güçlerin BM sisteminde cemaat oldukları ayrıcalıklar, fakat arsıulusal barışçıl düzeni her insanoğlunun çıkarına destekleyip desteklemeleri ve zat çıkarları yoluna onu görmezden gelmemeleri yahut baltalamamaları koşuluyla yerinde görülebilir. BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir" diyerek konuştu.
Ayrıca Almanya ve Avrupa'nın düzenlilik mevzularına bağlı hâlâ çok emek vermesi icap ettiğini tamlayan Steinmeier, çekirdeksel anlaşmayı yenilemeye müheyya olduklarını bildirerek, İran'ı müzakerelere arka dönmeye çağırdı.

Steinmeier, "Biz Avrupalılar, ayrımsız vakitte tığ Almanlar zat güvenliğimiz düşüncesince hâlâ fazlasını yapmalıyız. Çevremizde ve dünyada sulh ve abra düşüncesince hâlâ fazlasını yapmalıyız. Libya'da, şarki Ukrayna'da, Orta Doğu'da çok cepheli çabalarımızı sürdürmeliyiz. Nükleer anlaşmayı yenilemeye hazırız ve İran'ı beklenir bulunan en çelimsiz müddette ağırbaşlı müzakerelere arka dönmeye çağırıyoruz. En yaklaşan ortağımız Fransa ile çelimli bir kuma aut ve düzenlilik politikasına ihtiyacımız bulunduğu dair oydaş olduğumuzu biliyorum. Yalnızca çelimli bir Avrupa, başkalarının arsıulusal barışçıl düzende üstlerine düşeni yapmalarını bekleyebilir. Sadece çelimli bir Avrupa, işbirliğinin rastgele dü tarafın da çıkarına bulunduğu ve hakkıyla muktezi bulunduğu hallerde Çin ile ortaklaşa iş arayışında olmayı ve ayrımsız vakitte Çin'in insanoğlu haklarına ve arsıulusal hukuka ve başkaca komşularının yasal çıkarlarına hürmet duymasını arzu edebilmenin rastgele ikisini de ayrımsız anda yapabilir. Güçlü, kurallara alakalı bir barışçıl düzen, çelimli bir transatlantik ortaklığa da gerekseme duyar" dedi.

"COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akla yatkın yoludur"

Dünya genelinde birçok ülkenin ve vatandaşın Covid-19'a dirlik aşılama beklediğini aktaran Steinmeier, "Çok çok insanoğlu hala sahn kurtaran aşıyı bekliyor. Bu sebeple dağıtım, devletlerin çıkarlarını sergilemeleri yahut taktiksel iyilikler yapmaları düşüncesince bir anahtar olmamalıdır. Aksine, BM himayesindeki COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akla yatkın yoludur. Üç COVAX aşılama dozundan birisi Avrupa çeşidinden sağlanıyor ve dünyanın en iri 2. bağışçısı şekilde ülkem, sene sonuna denli minimum 100 milyon ek düze hâlâ katkıda bulunacak" ifadelerini kaydetti.

"Demokrasi, garplı bir politik erk uzlaştırıcı değildir"

Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuşmasının böylecene ise Amerika Başkanı Joe Biden'ın meydana getirdiği bir konuşmaya atıfta bulunarak, ne olursa olsun el erki ve kişilerin özgürlüğüne bulunan bağlılığının yaşamaya bitmeme edeceğini belirtti. Steinmeier, "Demokrasi hiç kimseye dirlik değildir. Batılı bir politik erk uzlaştırıcı değildir. Pusula okumasından ari olarak, coğrafi sınırlardan ari olarak, deri renginden ari şekilde belirgin bir projedir! Özgürlük projesidir, evren ülkelerinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde kıstas şekilde belirledikleri insanoğlu onuru projesidir. Bu bizim kıstasımız şekilde kalması gerektiğinden, Afganistan'daki muvaffakiyetsizlikten sonradan caba dünyadan istifa kılmak tığ Almanlar düşüncesince bir alternatif değil. İnsanların haysiyetleri gasp edilirken, aldırmazlık bir alternatif değil! Tam tersine, insanoğlunun doğasında mevcud özgürlük, itibar ve zat kaderini atama ika özlemi tek yerde sönmeyecektir. Sonuçta, en çelimli ordunun biberli gücü sona eriyor. En çelimli devletin etraflıca kolu sonu vardır. Fakat, kişilerin kalplerinde ve zihinlerinde hürriyet ve demokrasinin cazibesi yaşamaya bitmeme ediyor! Kesin inancım budur" dedi.

Mehmet Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ