USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da başbakan adayları sonuç kozlarını paylaştı

Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak umumi seçimlere 2 güneş kaldığında tarafları akıbet kere birlikte araya getiren göstergeç programı, başbakan adaylarının vaatlerine oyunluk oldu. Kamu yayıncısı ARD ve ZDF televizyonunun kolektif düzenlemiş olduğu "Son Tur" programında ağ?

Almanya'da başbakan adayları sonuç kozlarını paylaştı
24-09-2021 12:17

Almanya'da umumi seçime 2 devir kaldığında Federal Meclis'teki partilerin temsilcileri ve Başbakan Angela Merkel'in koltuğuna aday isimler, monitör programında erinç karşıya geldi. Kamu yayıncısı ARD ve ZDF televizyonunun kolektif düzenlemiş olduğu "Son Tur" programında Yeşillerin talibi Annalena Baerbock, Sosyal Demokrat Parti (SPD) talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, hükümeti meydana getiren tutucu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) talibi Armin Laschet'in beraberinde erkinci Hür Demokratik Partiden (FDP) Christian Lindner (FDP), CSU Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, Almanya düşüncesince Alternatif'ten (AfD) Alice Weidel ve Sol Parti'den Janine Wissler toprak aldı.

Programında öne çıkan konulardan birisi hava değişikliği oldu
Siyasilerin şimdi açık yöntem meselelerinden konuşmak namına zat karbon kadem izlerini en örgen ıskat etmek düşüncesince attıkları şahsi adımları ele alması uyanıklık çekti. CDU/CSU talibi Laschet, "Elektrikli müşterek makine kullanıyorum ve onunla eğleniyorum" dedi. Yeşillerin talibi Baerbock ise akıbet 7 hafta süresince çelimsiz mesafeli iç güzergâh uçuşlarından kaçınarak seçme kampanyası rotasında "otobüsle ve gerektiğinde müşterek gece" yolculuk ettiğini söyledi. FDP'den Christian Lindner, kadem izini "silmek" düşüncesince gelişigüzel sene CO2-Nötr sertifikalarını muhakkak satın aldığından bahsetti. AfD'den Weidel ise kabil olduğunda makine namına bisiklete bindiğini söylerken, Sol Parti'den Wissler, şişman nakil araçlarını kullandığını ve evde erke tüketimini sınırlamaya çalıştığını vurguladı. Seçimlerde öne çıkan ad Scholz ise "güvenlik konvoylarında yolculuk fail ve nice pervaz önleyen müşterek politikacı" namına hava üstündeki şahsi tesirini engellemek düşüncesince müşterek gösteriş manken bulunduğunu öne sürmenin akla yatkın olamayacağını anlatım etti. İklim değişikliğiyle muhakkak uğraş edileceğine bağlı belirlenecek politikaya müteveccih soruların sorulara 7 partiden 6'sı hareket gereksinimi üstünde açık çapta anlaştı, fakat bunun muhakkak başarılacağı dair açık müşterek biçimde düşünüm ayrılığı yaşadı. Hem Yeşiller bununla birlikte Sol, Almanya'nın 2038'de bitirilmesi planlanan kömür enerjisinden şimdi er depar belgesi düşüncesince çağrıda bulundu. Scholz, yenilenebilir erke kapasitelerini genişletmeye odaklanırken, Laschet kimya ve polat endüstrilerini modernize ika ihtiyacından bahsetti. Sadece AfD'den Alice Weidel, toptan ısınmanın insanoğlu inşası olduğuna yer verdi ve dünkü döl çekirdeksel santraller düşüncesince çağrıda bulundu, Alman piyasasına dokunca gelmemesi dair uyartı yaptı.

Savunma harcamaları, AUKUS ve Kuzey Akım 2
Perşembe akşamı planlı program, seçme sürecinde aut yöntem mevzularına ağırbaşlı biçimde devir ayrılan evvel ağız dalaşı oldu. SPD talibi ve Maliye Bakanı Scholz, "ekonomik gerçeklerin sınırları içinde" kalan defans masraflarını savunurken, Solcu Wissler ise "daha çok silahın dünyayı banko şimdi mahzursuz bir duruma getirmeyeceğini" ve paraya bambaşka müşterek yerde gerekseme duyulduğunu anlatım ederek Scholz'ün fikrine erinç çıktı. Program süresince Laschet'i destekleyen Söder de Laschet'nin Alman ordusunu ihya görüşüne katıldı.
Ayrıca Olaf Scholz, Almanya'nın Fransa ile yaklaşan bağlarını da yer vererek kendisinin ve federal hükümetin Fransa'nın Avustralya, Amerika ve İngiltere ortada imzalanan dünkü AUKUS ittifakına itirazlarını "çok dobra anlayabileceğini" dile getirdi. CDU'dan Laschet'e, Baltık Denizi üstünden Rus natürel gazını Almanya'ya 2 safi kavara borazan hattının faaliyete geçmesini isteyip istemediği soruldu. Projeyi açık açık destekleyen Laschet, "Evet. Bu projeye ihtiyacımız var, zira öbür erke türlerinden vazgeçtiğimizde gaza ihtiyacımız olacak" dedi.
Laschet, "Önemli olan, şu demek oluyor ki müşterek transit memleket olarak, Ukrayna'nın ürün namına nazar boncuğu dezavantaja verilen kalmamasıdır. Rusya bu anlaşmayı ihlal ederse, barışma hemen durdurulacak" ifadelerini kullandı.
Sol Parti'den Wissler ise partisinin derinlemesine vadede NATO'dan incizap mevzusundaki kesinleşmemiş tutumunu savundu. Wissler, NATO'nun “tamamen modası geçmiş” müşterek teşekkül bulunduğunu kanıt etti.

Çin ile ilişkiler
AfD talibi Weidel ise "Çinlilerle şen müşterek ilişki" çağrısında bulunurken, Yeşillerin talibi Annalena Baerbock ise Çin'e erinç kaba müşterek vakfe ekspozisyon ve "ortak müşterek Avrupa Çin politikası" çağrısı yaptı. Baerbock, Çin ile gelecekteki ilişkilere müteveccih "insan hakları halini şimdi çelimli müşterek biçimde ele almak" istediklerini anlatım etti. FDP'den Lindner ise Almanya'nın ticari kendilerini ve değerlerini denktaş namına savunması icap ettiğini söyledi. CSU Başkanı Markus Söder de Çin'e erinç yaptırımların Almanya'nın oradaki hesaplı çıkarlarına uymadığını söyledi. Çin dair şimdi okşayıcı görüşte bulunan Söder, “Ülke, Yeşillerin masmavi evren görüşü zımnında milyonlarca işi tehlikeye atmamalı" dedi.

Avrupa Birliği konusu
Seçim kampanyasının 90 dakika devam eden akıbet tartışması, adayların Avrupa Birliğini (AB) arsıulusal ilişkilerde şimdi iddialı müşterek yapı durumuna getirilmesindeki kararlılığını gösterdi. Olaf Scholz ve rakibi Armin Laschet, AB'nin egemenliğini aut müdahalelerden arkalamak düşüncesince şimdi fazlasının yapılmasını icap ettiğini vurguladı. Scholz, "Avrupa'nın merkezinde en şişman nüfusa ve en şişman hesaplı güce eş şişman ülkeyiz. Güçlü ve hâkim müşterek Avrupa'ya eş olacağımızdan sakıncasız olmalıyız. Almanlar namına üzerimize sakıt en ehemmiyetli fariza bu” sanarak konuştu. Anketlere gereğince hala önde bulunan SPD Başbakan Adayı Olaf Scholz Almanya'nın aut politikasıyla ait soruları yanıtlarken, çelimli müşterek AB ve Amerika ile ilişkileri geliştirilmesi ve iş birlikteliğinden yana bulunduğunu belirterek, "Avrupa'nın müşterek tane müşterek sesle konuşabilmesini sağlamamız gerekecek" dedi.

Korona virüs, tahsil edilen önlemler, tutum ve konut
Politikacılar, ülkede bu hafta müşteriden peçe takmasını talip müşterek benzinlik mensubunun vurulmasını görüştü. Söz konusu olay, tabanca yasaları, Covid-19 kısıtlamaları, mevhum ortamda radikalleşme ve içtimai medyanın rolüne denli mütebeddil düzenlilik sorunları üzerine tartışmalara sefer açmıştı. Baerbock ve Laschet, umumi ağ ve içtimai iletişim araçları devlerini çevrimiçi ortamda tiksinti söylemi ve aşırılık yanlısı içeriklere erinç şimdi kaba önlemler almaya çağırdı. Baerbock, seçme kampanyası süresince partisini erek düzlük kampanyalardan da ilkin bahsetti. Sol Parti'den Wissler, çok sağcı muhbirlerin karıştığı geçmişteki skandalların, bunların gayeye birebir olmadığını gösterdiğini söyleyerek Almanya'nın iç duyu servislerinin baştan düzenlenmesi çağrısında bulundu. Söder ise içtimai iletişim araçları platformlarında körükleyici mesajlar paylaşmakla suçlamış olduğu AfD'ye Covid-19'a erinç şüpheyle yaklaşanları harekete geçirdiği sebebi öne sürülerek reaksiyon gösterdi. Söder Sol Parti'yi ise manşet kuvvetlerini zayıflatmayı hedeflemekle suçladı. Weidel da müstevli esnasında tahsil edilen karantina engellemelerinin ve öbür önlemlerin kanunlara birebir olup olmadığını sorguladı.

Konut krizi, amme harcamaları, amme borcu
Programda seçme kampanyalarının anne gündemini meydana getiren ikametgâh sorunu, amme masrafları ve amme borcu müdahale kazanmak kıl payı iç politikadaki öbür değişik mevzular üstünde de anlaşmazlıklar yaşandı. Laschet, vergileri artırmama ve güneş tacı virüs krizinden kurtulmaya asistan kazanmak düşüncesince gevşetilen yalçın bütçe kurallarına inkıyat lafı verdi. FDP'den Christian Lindner ile şişman seviyede bire müşterek fikirde bulunan Laschet, "Vergi artışı istemiyorum, bütçe kurallarını arkalamak istiyorum" dedi.

"Yüksek derecede açığımız var, faziletli para şişkinliği oranlarına sahibiz" diyen Lindner, örneğin, elektrikli otomobiller düşüncesince sübvansiyonları kesmeyi yeğleme edeceğini anlatım etti. Scholz ise mahal dair aldığı kadar masraf gerçekleştirmek düşüncesince finansal kuralların yumuşatılabileceğini söylerken envestisman vurgusu yaptı. Scholz, ülkedeki ikametgâh problemine çevrilmiş ise ikametgâh şirketlerinin kamulaştırmasına erinç olduğunu, ikametgâh gereksinimi düşüncesince şimdi çok inşaata başlanacağını belirtti. Yeşillerin talibi Annalena Baerbock da gayrimenkul şirketlerinin kamulaştırılması dair açık müşterek büyüklenme aldı.

Anketlerde SPD önde
Almanya'da 2 devir sonraları düzenlenecek seçimlerde rüzgar, SPD'den yana esiyor. Scholz'un partisi SPD'nin oy payı anketlere gereğince yüzdelik 25 iken, Laschet'in CDU/CSU'su yüzdelik 23'e yükseldi. Seçimlerin peşi esna olası koalisyonda toprak alması muhtemel Yeşiller ise yüzdelik 16.5'e yükselirken, FDP ise yüzdelik 11'de çakılı kaldı. Anketler, seçimin galibinin yasama kurulu çoğunluğuna yetişebilmek düşüncesince hem Yeşiller'e bununla birlikte Lindner'ın FDP'sine gerekseme duyacağını gösteriyor.

Markus Söder, şimdi çok insanoğlunun değişik SPD, Sol ve Yeşillerin yakınlaştığını ayırt ettiğini, bundan dolayı Armin Laschet'in anketlerde arka kaldığını söyledi. Söder, "CDU ve CSU hala kazanabilir mi? Son biraz gündeki anketleri gördüğümde bunun kabil bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

Mehmet Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ