USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da yiyecek yardımı yerlerin sayısı arttı

Almanya'da sahn pahalılığı, faziletli para şişkinliği ve faziletli erke tutarları yevmiye yaşamı etkilerken, iklim genelinde kemirmek yardımlarının dağıtımı düşüncesince kurulan stantlardaki kuyruklar eskisinden şimdi derinlemesine birlikte çözüm aldı.

Almanya'da yiyecek yardımı yerlerin sayısı arttı
10-01-2023 10:07

Almanya'da akıbet senelerde küsurat sahn pahalılığı, efdal mal şişkinliği ve efdal erke fiyatları, elverişsiz gelirli müşterilerini ve bağan yükümlülük aylığı alanları aksi etkiledi. Korona salgının birlikte Ukrayna-Rusya savaşı; iş dünyasını, başta mutedil ve önemsiz ölçekli işletmeleri de çetin hale soktu. Salgın zamanında mevrut iflaslara, harp dolayısıyla yenileri eklendi. Almanya'da, kurumsal dayanaklık etmek alan yahut salt bağışlarla faaliyetini tay tay arabası baş döndürücü sayıda yardım cemiyeti olmasına karşın gerekseme sahiplerinin sayısının ağır miktarda artması, yardım kuruluşları ve gönüllüler üstündeki baskıyı da artırdı. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşından kaçan baş döndürücü sayıda Ukraynalı mültecinin de genellikle Almanya'ya sığınması, yardım kuruluşlarını etkiledi. Ülke genelinde aşındırmak yardımlarının dağıtımı düşüncesince kurulan stantlardaki kuyruklar eskisinden derinlemesine bir hale geldi. Çeşitli uyarılarda mevcut iklim çapındaki iri yardım kurumlarının yöneticileri, bağan gelirli kişilerin bundan böyle besin takanak ve çarpıcılık faturalarını ödeyecek paralarının olmadığını tabir ederek, kapalılık ve korkunun bilgili olduğuna uyanıklık çekiyor. Dar gelirliler düşüncesince yardım çağrısında mevcut yöneticiler, afiyet sigortası primlerinde indirim, ev yardımında artım ve küsurat fiyatlar dolayısıyla çarpıcılık yahut pres faturalarını ödeyemeyenler düşüncesince dulda sektörü oluşturulmasını istem ediyor. Bazı illerde yardım kuyruklarının baş döndürücü uzadığını ve gönüllülerin her insana yiyecek tedbir etmesinin az demin olanaksız bir hale geldiği bildiriliyor.

"Sadece yoksullar değil, mutedil düzeyden adamla da geliyor"

Yardım gayeli kurulan bu derneklerden birisi de başşehir Berlin'de çalışkanlık yayınlayan Miteinander Ohne Grenzen (Sınırlar Olmadan Birlikte) Derneği. Miteinander Ohne Grenzen Kültür Derneği, haftada 2-3 gündüz birleşen bağışlarla meydana getirilen hamam yiyecekleri sokakta canlı ve öteki gerekseme sahiplerine dağıtıyor. Kurumsal dayanaklık etmek almayan cemiyet özlük olanaklarıyla ve bağışlarla yardım faaliyetlerini yürütüyor. Dernek başkaca anlaşılan senelerde giyecek, hab tulumu, ayakkabı, hıfzıssıhha ürünleri üzere türlü yardımlarda da bulunuyor.
Derneğin yöneticilerinden Klaus Stark, umumi namına durumların demin kötüye gittiğini tabir etti. Yiyecek yardımı standına genellikle içtimai yardımla geçinen insanların, yükümlülük aylığı yetmeyenlerin, elverişsiz gelirlilerin geldiğini tamlayan Stark, "Sadece yoksullar gelmiyor, akıbet senelerde mutedil düzeyden de müşterilerini da bundan böyle aşındırmak kuyruklarında görüyoruz. Bunun indinde Doğu Avrupa'dan, Güneydoğu Avrupa'dan baş döndürücü sayıda insanoğlu geliyor, sokakta yaşıyorlar ve başta şita aylarında sorunlarla başa çıkamıyorlar. Artan erke tutarları dolayısıyla çetin vaziyette bulunan kişilerin da en azından haftada müşterek kere hamam aşındırmak yiyebilsin istiyoruz" dedi.

Derneğin müşterek apayrı yöneticisi Marie Höpfner de başta salgından sonraları Berlin'de gerekseme sahiplerinin sayısının değişik arttığına ayraç ederek, "Çoğunlukla ayrımsız insanoğlu geliyor ki bunların sayısı 30 civarında. Çünkü nerede ne devir hamam aşındırmak olacağını biliyorlar. Bunun yanında, hasbelkader yoldan geçe görüp mevrut yahut çevreden duyup gelenler oluyor. Genci yaşlısı, değme kesimden gerekseme sahibi insanoğlu geliyor. Kapımız her insana açık. Özellikle güneş tacı salgınından sonraları gerekseme sahiplerinin arttığını gördük ve cemiyet namına demin çalışkan bir hale geldik. Burada hepsi hasbilik esasına gereğince çalışıyor. Bizler de onlarla bu arada yiyoruz yemeğimizi burada" halinde konuştu.

Berlin bundan böyle emektar Berlin değil

Berlin'de Ekmekçi Dede namına maruf Müslüm Aydın da kalın pıtrak bu derneğin yardım faaliyetlerine katılıyor. Aydın, 2013'ten beri nitelikte semtindeki Türk esnaftan toplamış bulunduğu küsurat ekmekleri ve öteki besin ürünlerini gerekseme sahiplerine dağıtıyor. Aydın'a bundan dolayı çevredekiler "Ekmekçi Dede" diyerek seslenme ediyor. Esnaftan toplamış bulunduğu yiyecekleri, market otomobiline doldurup Miteinander Ohne Grenzen Derneği standına götürücü Ekmekçi Dede, Berlin'in bundan böyle eskisi üzere olmadığını vurguladı. Artık yiyecek yetiştirmekte zorlandığını söyleyerek, haftada 6 gündüz etkin ve öteki etraflı yersiz zamanlarını desteğe eksikli şahıslara ayıran Ekmekçi Dede, akıbet senelerde Berlin'de sokakta yiyecek arayan kişilerin sayısının ağır halde arttığını laflarına ekledi.

"Yemek düşüncesince gelenlerin satısı 10 kıvrım arttı"

Yaklaşık 10 sene önce, en müşterek tomar 3-5 ferdin yardım istediğine yer veren Ekmekçi Dede, "Ben 2013'te burada başladığımda, yiyecek dağıttığım alanlarda hemen 3-5 erkek vardı. Onları tanıyorduk, mahallenin garibanını hepsi tanıyordu. Esnaf da araştırma görevlisi oluyordu. Fakat şu anda esnaf da araştırma görevlisi olamıyor. evvel bu korona, ilişkin Rusya-Ukrayna mücadelesi çıktı. Marketlerde muktezi mahsulat yok, istihsal azaldı. 50 kuruşa aldığımız peynir şu anda 2 liralık oldu. Ama öteki yandan bizim vakit ücretlerimiz aynı. Aşırı derecede müşterek konuşu çöküntü var. Sokaktaki insanoğlu demin da çoğaldı, evsizler demin da çoğaldı; kiraları ödeyemiyorlar. Yarın katıksız kavara yağı lambası lambası faturaları gelecek, tığ fark ne yapacağımızı bilemiyoruz" diyerek konuştu.

Yemek düşüncesince gelenlerin sayısının akıbet senelerde 10 katına çıkmış bulunduğu bilgisini sağlayan Aydın, müşterek vakitler yiyecek muntazır 3-5 ferdin bulunduğu Hermanplatz Meydanı'nında şu anda değme gündüz 50-60 ferdin aşındırmak beklediğini söyledi. Metrolarda fark yiyecek ve servet talip kişilerin sayısının arttığını dile getiren Aydın, "Metrolarda fark deminden genci, yaşlısı dakika başı birisi geliyor 'Açız' diyor. Ben Ekmekçi Dede namına elimden geleni yapıyorum fakat öteki insanoğlu araştırma görevlisi olamıyor. Çünkü hepsi özlük ömür mücadelesine girmiş, ay başını ne getirecekler diyerek düşünüyorlar" ifadelerini kullandı.

"Pandemi ile insanoğlu yalnızlaştı"

DİTİB'in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) müşterek kolu bulunan DİTİB Berlin Eyalet Kadın Birliği de başkentte yiyecek yardımı kampanyasına eklenmiş bulunan kurumlardan biri. DİTİB'li hanımlar ayda müşterek kere pişirdikleri hamam yemekleri, çorbaları ve öteki besin ürünlerini kurmuş oldukları stantta gerekseme sahiplerine dağıtıyor. "Herkese çorba" yardım etkinliğini DİTİB akçalanmış ederken, stantlarda hasbilik esasıyla çalışılıyor. Gönüllülerden Adalet Biber, hizmetlerinden kestirmece 150 ferdin faydalandığını anlattı ve amaçlarının yalnızlaşan kişilerin yalnızlığını bertaraf etmek bulunduğunun altını çizdi. Ekonomik vaziyetten serbest namına her insanın hamam yiyecek yiyebilmesini istediklerini tamlayan Biber, “Burada 'herkese çorba' kampanyamız var. Kışın soğukta kalan, başta dışarda yatan kimsesizlere çorba ve hamam aşındırmak dağıtımı yapıyoruz. Pandemi ile kişilerin yalnızlaştığını hissettik. Her ay bu kampanyayı düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkent Berlin'de değme ay 660 titrem besin yardım gayeli dağıtılırken, bu besin yardımlarından kestirmece 130 bin erkek faydalanıyor. Buna karşın bağışların çıtırbom kalmış bulunduğu tabir ediliyor.

Yardım kuruluşları alarm veriyor

Almanya çapındaki iri yardım kurumlarının yöneticileri de türlü uyarılarda bulunarak, bağan gelirli kişilerin bundan böyle besin takanak ve çarpıcılık faturalarını ödeyecek paralarının olmadığını belirterek, kapalılık ve korkunun bilgili olduğuna uyanıklık çekiyor. Bu idareciler, elverişsiz gelirliler düşüncesince yardım çağrısında bulunarak, afiyet sigortası primlerinde indirim, ev yardımında artım ve küsurat fiyatlar dolayısıyla çarpıcılık yahut pres faturalarını ödeyemeyenler düşüncesince dulda sektörü oluşturulması talebinde bulunuyorlar. Bazı illerde yardım kuyruklarının baş döndürücü uzadığını ve gönüllülerin her insana yiyecek tedbir etmesinin az demin olanaksız bir hale geldiği bildiriliyor.

Mahmut Tosun
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ