USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'dan Rusya'ya gerilimi kısıntı çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere bağlı Rusya'ya gerilimi azaltması çağrısında bulundu.

Almanya'dan Rusya'ya gerilimi kısıntı çağrısı
20-01-2022 18:53
Berlin

Bakan Baerbock, Berlin'de Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile meydana getirdiği görüşmenin peşi sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Baerbock, "Rusya'yı gerilimi indirmek düşüncesince adımlar atmaya çağırıyoruz" dedi.

ABD'li mevkidaşıyla siyasal diyaloğun krizden çıkmanın nezdinde tane yolu bulunduğu dair oydaş olduklarını tamlayan Baerbock, "Bunu ika hevesi akıbet beş altı haftada aşırı kesin halde ortaya çıktı. Ne efsus ki Rusya değişik nezdinde anahtar konuşuyor." dedi.

Baerbock, Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri bütünlük yığmasına ve Belarus'taki askeri manevralarına ilişkin, "Rusya agresif nezdinde davranış takınması yerinde bunun neticeleri olacaktır. Asıl özellik Avrupa'daki sulh düzeninin korumasıdır. Bu sebepten onu koruyan kalkanla korumaktan ayrıksı alternatif yok. Tedbirler Almanya ve Amerika düşüncesince konuşu neticeler anlamına gelse bile. Her nezdinde hamle buna değer." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın güvenliği ve Rusya'ya yaptırımlar dair da oydaş olduklarına ayraç fail Baerbock, "Bu yaptırımların hakkıyla çarpıcı olması da gerekir. En çarpıcı müeyyide ile gerilimin azaltılması gerekiyor." sanarak konuştu.

Alman Bakan başkaca gerilimin hâlâ nezdinde tomar artarak çoğalması yerinde erke karışma edinmek neredeyse herhangi nezdinde çeşit müeyyide şeklinin masada olacağını anımsattı.

NATO ile Rusya ortada 2 senedir görüşmelerin olmadığına yer veren Baerbock, demincek yeniden diyalog ve görüşmelerin olmasının güzel nezdinde hamle bulunduğunu kaydetti.

Baerbock, Ukrayna dair Normandiya formatının önemine dikkati çekerek, "Fransa ve ego bizzat bu formatın yaşaması düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Fransız mevkidaşımla Ukrayna'ya bu arada görüşme gerçekleştireceğiz." sanarak konuştu.

Bakan Baerbock, İran'ın çekirdeksel çalışmalarına değgin de "İran maatteessüf çekirdeksel tırmanış sarmalını müzakerelere koşut yerine döndürmeye bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince devir azalıyor." dedi.

İran, çekirdeksel silahları sıfır nezdinde dünya düşüncesince benzeri yepyeni halde yüzdelik 60 uranyum zenginleştirme kapasitesine ulaştığına dikkati çekici Baerbock "Bunun düşüncesince uygun nezdinde izah namevcut ve İran da buna uygun nezdinde izah getirmiyor. Hedef hala çekirdeksel anlaşmaya ulaşmak ve uranyum zenginleştirmesini durdurmak. " ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Almanya, Amerika ve garplı müttefiklerin Ukrayna ihtilafında beraberce durduklarını belirterek, gerilimin mi yok ise diplomatlık yolunun mu seçileceğinin Rusya'ya değgin bulunduğunu söyledi.

Blinken, eş hedefin diplomatik hal bulunması anlamında bulunduğunu anlatım ederek, "Rusya ile görüşmelerimiz direkt ve açıktı. Amerika ve Avrupa arasındaki bütünlük bizlere Rusya'nın erbap bulunmadığı gücü veriyor. Rus askeri birliklerinin Ukrayna haddini geçmesi ve Ukrayna'ya müteveccih acemi agresif eylemler gerçekleştirmesi biçiminde bunun aceleci ve kaba neticeleri olacağını açık açık belirttik." dedi.

Rusya'nın melez saldırılar ve istikrarsızlaştırma faaliyetleri kabil ayrışık vasıtalar kullanabileceğini tamlayan Blinken, bu mevzuda koordine karşılık verilmesi düşüncesince herhangi nezdinde çeşit senaryoya hazırlandıklarını kaydetti.

Blinken, "Yaptırımların lüzumlu bulunduğu ortaya çıkarsa, bunlar birbirini tamamlayıcı, birbirini güçlendiren ve yakından koordineli olacaktır." sanarak konuştu.

Kuzey Akım 2 borazan hattının Moskoya'ya erinç nezdinde bası uzlaştırıcı bulunduğunu anlatım fail Blinken, "Henüz Kuzey Akım'dan doğal taş yağı lambası lambası geçmiyor. Bu da borazan hattının Rusya düşüncesince değil Almanya, Amerika ve müttefiklerimiz düşüncesince nezdinde bası uzlaştırıcı bulunduğu anlamına geliyor." dedi.

Blinken, Ukrayna'ya askeri iane yapılmasının Rusya'ya erinç nezdinde ajitasyon olmadığını vurgulayarak, askeri desteğin Ukrayna'yı kendisini savunacak bir vaziyete getirmesi anlamında bulunduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, ferda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yapacağı toplantıda bu ihtilafı indirmek düşüncesince diplomatik nezdinde defa bulma dair Amerika ve Avrupalı müttefiklerin eş görüşünü özümleme edeceğini aktardı.

İran çekirdeksel görüşmelerine değgin de değerlendirmede mevcut Blinken, bu mevzuda kimi mütevazi ilerlemeler sağlandığını, fakat matlup yerde olmadıkları belirtti.

Baerbock ve Blinken, düet musahabe öncesinde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı James Cleverly ile nezdinde araya gelmişti.

Blinken ferda da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile nezdinde araya gelecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ