USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'dan, Rusya'ya SWIFT'te kısıtlamalara yeşil ışık

Alman hükümeti, Rusya'ya, SWIFT dair engellemeler getirilmesine "engel olma tutumunu" değiştirerek, "hedefe müteveccih ve fonksiyonel kısıtlamalar" getirilmesinden yana bulunduğunu bildirdi.

Almanya'dan, Rusya'ya SWIFT'te kısıtlamalara yeşil ışık
27-02-2022 01:22
Berlin

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, icra ettikleri eş açıklamada, Rus bankalarına SWIFT'te engellemeler getirilmesinden yana olduklarını belirtti.

Bakanların açıklamasında "SWIFT'den ayrılmanın oluşturacağı zararları azaltmanın yollarını arıyor ve akıllıca kullanmakta olanları etkileyecek biçimde kesinlikle sınırlayacağımız dair çalışıyoruz. İhtiyacımız bulunan şey, SWIFT'in amaca müteveccih ve fonksiyonel müşterek kısıtlaması." ifadelerine toprak verildi.

Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmaya başlamasından sonraları Batılı devletlerin Moskova'ya gönül rahatlığı açıkladıkları ek yaptırımların içinde, Rus bankalarını 200'den müşterek tomar ülkede 11 binden müşterek tomar dünyalık kurumu çeşidinden makbul SWIFT'ten sürüm ve Rusya'dan alan yağı ve saf kavara kabil erke ithalatı ambargosu olmaması dikkati çekmiş, eleştiriler bu bölgeye kaymıştı.

İhtiyacı bulunan saf gazın yarısından fazlasını, incelmemiş petrolün yüzdelik 34'ünü ve taş kömürün yüzdelik 50'sinden fazlasını da Rusya'dan ithal fail Almanya ise "enerji tedariki ve gayrı iktisadi sonuçları" hasebiyle Rus bankalarına SWIFT'te bunama getirilmesi dair istemeyerek davranmıştı.

Almanya güzeşte sene Rusya’dan tahminî 20 bilyon ekü mesabesinde incelmemiş alan yağı ve saf kavara ithal etti. Rusya, bunların ödemelerini SWIFT üstünden alıyor.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner 22 Şubat’ta, Rus bankalarına SWIFT kısıtlamaları getirilmesi konusunda, "Almanya'nın bundan böyle Rusya'dan kavara ve hammadde tedariki alamama riskinin faziletli bulunduğu anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de 25 Şubat’ta, Rusya’yı SWIFT'ten çıkarmanın Alman iş hayatına negatif tesiri olacağını ve bunun aşırı müşterek tomar tedarik gerektireceğini söylemişti.

"Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılmasının illet yaptırımlar zarfında toprak almadığına" bağlı soruya karşılık verici Hebestreit, "SWIFT'in askıya katılması fen kendisine güçlü ve bire müşterek sürede Almanya’daki ifa sistemine ve Rusya ile iş karşıcı firmalar üstünde iri el yapar. Bunun güzel hazırlanması lazım." ifadesini kullanmıştı.

Rusya, SWIFT'e gönül rahatlığı SPFS'yi geliştirdi

Bu arada, Rus bankalarının SWIFT'ten dışlanmasını Rusya "savaşın ilanı sayacağını" belirtirken, bu yaptırımın, bankaları Rus dünyalık kurumlarıyla DOĞRU bağları bulunan ve Rusya’dan alan yağı ve kavara ithalatı karşıcı Batılı devletler düşüncesince iktisadi müşterek maliyeti olabileceği kaydediliyor.

Analistler, Rus bankalarına SWIFT'te bunama getirilmesinin, Rusya’nın arsıulusal ticaretini negatif etkileyeceğini ve Rus şirketlerinin iş yapmasını zorlaştıracağını belirtiyor.

Rus bankalarının SWIFT'ten dışlanmasının Moskova'nın hemen Batı ile değil, kuramsal kendisine kâffesi devletlerle bulunan ticaretini de zayıflatacağını aktaran analistler, zımnında Rusya'ya gönül rahatlığı SWIFT yaptırımının, yaptırımı uygulayıcı devletlerin ötesinde “bölge dışı” müşterek tesiri olacağına ayraç ediyor.

Rusya'nın SWIFT'i kullanamaması durumumda, saygınlık ihraç ve ithal etmesinin zorlaşacağı anlatım ediliyor.

Öte yandan, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 16 Şubat’ta, "Batılı ülkeler, Rusya’yı SWIFT’ten çıkarırlarsa, bilgelik iletimi düşüncesince ayrımlı metodlar deneriz, SPFS (mali mesajlaşma sistemi) kabil yahut ödemeleri bavulla taşırız.” demişti.

SWIFT'ten çıkarılma riski hasebiyle Rusya, 2014'te SPFS'yi geliştirmeye başlamış, Aralık 2017'de kullanıma açmıştı.

SWIFT nedir?

SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Birliği), son ötesi ödemeleri hızlandıran ve arsıulusal ticareti kolaylaştıran emin müşterek mesajlaşma sistemi. 200'den müşterek tomar ülkede 11 binden müşterek tomar dünyalık kurumu çeşidinden kullanılıyor.

SWIFT, bankaların WhatsApp'ı kendisine da biliniyor. 2020'de 140 trilyon dolarlık son ötesi havalelerin yüzdelik 90'ından dahası SWIFT üstünden yapıldı. Bu, toptan karışık emlak içi hasılanın (GSYH) yüzdelik 152'sine balya geliyor.

Ödeme transferinde müşterek vezneci SWIFT marifetiyle bambaşka müşterek bankaya ileti gönderiyor. Mesajda ödeyici ve alıcının isimleri, aritmetik numaraları ve bankaların kodları toprak alıyor.

SPFS’ye eklenen iklim sayısı artarsa ve SWIFT’e gayrı ürünler ortaya çıkarsa, Amerika dolarının "dünyanın ehemmiyetli tavsiye saygınlık birimi" kendisine üstünlüğünü de tehlikeye atabileceği öne sürülüyor.

Öte yandan, ABD’nin Rus bankalarını SWIFT'ten boşaltmak dair “hızlı” olmamasının müşterek nedeni de hâkim bulunduğu dolar ağırlıklı toptan sistemin istikrarına dokunca gelmesini mâni olmak bulunduğu değerlendiriliyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ