USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Altın tasarruf Sistemi uygulamaya girdi

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması neredeyse yaşama geçirilen "Altın Tasarruf Sistemi"yle bu arada ferdin aracısız çeyrek hesabı açmaları bugünden itibaren başladı.

Altın tasarruf Sistemi uygulamaya girdi
01-03-2022 11:20

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin duyurduğu 'Altın Tasarruf Sistemi' ile yurttaşlar 'Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı' yeğleme edebilecek.

Altın Tasarruf Sistemi'ne değgin en aşırı düşkünlük edilen istifham ve yanıtları şöyle:

Kişiler, mali manzume haricinde tuttukları altınlarını düzene kesinlikle engelleme edecek, ne kanallara teslimatı yapacak?

Vatandaşlar, fiziksel altınlarını (ziynet, meskuk altınları, mamul ve hurda) rafineriler kabilinden açılan cevahirci ağları üstünden hususi yazılım ve donanımlar eliyle vezneci hesaplarına aktarabilecekleri kabilinden başkaca vezneci şubeleri yoluyla da fiziksel kalburüstü doğrulama edebilecek. Altın alma sürecinde bugüne derece uygulanandan değişik kendisine bankaların bazısı şubeleri alma işlemlerine daim vasıtalık yapacak.

Sisteme doğrulama edilen altınların değerlemesi kesinlikle yapılacak, mağduriyetler kesinlikle önlenecek?

Yastık altı kalburüstü tasarruflarının ekonomiye kazandırılması düşüncesince ehemmiyet sunma fail hurda kalburüstü valüasyon sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi üzere manzume dahilinde BDDK kabilinden muayyen 'Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri' esasi alınacak. Vatandaşlar, bu minimum değerler üstünde kendilerine en akla yatkın değerlemeyi sağlayan kuyumcular üstünden işlemlerini gerçekleştirecek. Kuyumcular, rafineriler ve bankalar ortada kurulacak doğrulama mekanizması çerçevesinde yurttaş işlemini gerçekleştirip kuyumcuyu ayrılma etmeden ilk namına ne derece kalburüstü yahut TL aktarıldığına değgin teyidi alacak.

Kişiler doğrulama ettikleri altınları sistemde kesinlikle değerlendirecek, ne envestisman araçlarını yeğleme edebilecek ve girdisi kesinlikle hesaplanacak?

Vatandaşlar düzene girmeleri şeklinde Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı türlerini yeğleme edebilecek. Vatandaşın elde edeceği getiriler, manzume dahilinde seçtikleri envestisman ara bulucu ve bankaya değgin kendisine tahavvül gösterebilecek. Sağlanacak ek avantajlar, ilgilendiren bankalarca ve oluşturulacak platformlarda vatandaşlara duyurulacak. Ayrıca Altın Dönüşümlü TL Mevduat yahut Katılma Hesaplarında TCMB düzenlemesi göre hesaplanan getiriler elde edilecek.

Yatırım arka çekilirken fiziksel kalburüstü yada tevdiat kendisine alınabilecek mi?

Vatandaşlar manzume dahilinde fiziksel altınlarını doğrulama ettikten sonraları istedikleri zaman, 24 boy bos gram, külte yahut çeyrek, meskuk fiziksel kalburüstü yada TL kendisine arka alabilecek fakat mehil ve aritmetik şekline bankalar kabilinden değişik icraat beklenen olabilecek.

Altını doğrulama geçirmek istediğinde yatırımcının rastgele ortak bankada hesabı olması gerekecek mi, yok ise yapılacak sistemde o an vezneci hesabının açılması da beklenen olabilecek mi? Altınını doğrulama etmiş olduğu anda sistemden inkişaf terazi enerjik bir duruma doğacak mi?

Vatandaşların fiziksel altınlarını doğrulama etmeleri esnasında manzume dahilindeki anlaşmalı ortak bankada hesaplarının bulunması gerekecek. Fiziki altınlar anlaşmalı kuyumcular ve bankalara tesliminden sonraları vatandaşın vezneci namına devretme yapılacak. Altının fiziken değerlemesi yapılıp bankaya aktarıldıktan sonraları ise doğruluk edeceği getiriler enerjik bir duruma gelecek.

Uygulama ne devir başlamış olacak ve ortak müddet sınırı olacak mı?

Şu anda fiziksel altınların tesliminde anlaşmalı cevahirci noktaları bulunuyor. Söz konusu yatırımların fiziksel kalburüstü kendisine çekimine ve değişik aritmetik türlerinde değerlendirilmesine ise 1 Mart bakımından başlanacak. Kısa müddet süresince 81 ilde minimum ortak cevahirci noktası olacak biçimde şimdi açık sayıda cevahirci ot üstünden nakil yapılması beklenen olacak. Vatandaşların darphane üretimi bezek kalburüstü tasarruflarına hususi kendisine paydaşlık bankalarında ve amme bankalarında aracısız çeyrek hesabı açmalarına da 1 Mart'tan itibaren başlanacak.

Kısa ortak müddet süresince 1500 cevahirci sayısına ulaşılacak. Sisteme engelleme bulunan kuyumcular düşüncesince rastgele ortak ölçüt belirlendi mi?

Kuyumcular düşüncesince rastgele ortak ölçüt belirlenmemekle baş başa Ticaret Bakanlığı kabilinden yetkilendirilen kuyum işletmesi olması ve engelleme oldukları arıtımevi kabilinden sağlanan doğrulama sistemini kurmaları gerekiyor.

Sisteme rastgele vezneci ve topu topu şubeleri engelleme olacak mı? Yetkili vezneci yada kuyumcular kesinlikle duyurulacak?
Fiziki kalburüstü doğrulama sürecinde bankalar haricinde rafinerilerin cevahirci ağları öngörüldüğü düşüncesince rastgele bankanın topu topu şubesinin düzene engelleme olması mecburi değil fakat rafineriler ile bankalar ortada barışma yapılması gerekecek. Bu anlaşmayı yapan, özlük ağını gerçekleştiren rastgele vezneci yahut şubeleri düzene engelleme olacak. Yetkili vezneci ve cevahirci bilgilerinin, hazırlanacak internet sayfası üstünden vatandaşlara duyurulması planlanıyor.

Yararlanıcı yastık altı altınını bankada TL mevduata dönüştürdükten sonraları vadesinden ilk parasını çekmesi yerinde ürem miktarı değişebilecek mi?

Burada Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri uygulanacak. Diğer aritmetik türlerinde ise kalburüstü mevduatı ve paydaşlık hesabı ikrar fail bankaların o hesaplarla ilgilendiren düzenlemeleri esasi olacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ