USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Antarktika’dan denize mülaki herhangi bir sekte su iklim değişikliğine faktör oluyor

Türk Bilim insanları, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında global iklim değişikliğinin izlenmesini, dünyanın ısı dengesini sağlayıcı ve değme sene eksilen buzulların takibini yaparak dünyanın adsız sansız istikbaline kudret tutuyor.

Antarktika’dan denize mülaki  herhangi bir sekte su iklim değişikliğine faktör oluyor
11-03-2022 13:12
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni oluşturan bilim heyeti, iare Türk Bilim Üssü'nün bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası'nda ilmî çalışmalarına bitmeme ediyor.

Türk bilim insanları, "beyaz kıta"daki evi Horseshoe Adası'ndaAntarktika Seferi’nin avrat görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşindeYerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da

Bilim Seferi kapsamında 6. defa sefere dahil olan ve Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan orijinal Oktar, araştırı mevzusunun çokluk buzları bulunduğunu anlatım ederek, "Deniz buzları esasta dünyamızın iklimini dengeleyen, iklim sisteminin oluşmasını sağlayıcı yapılardır. Bunlar denizdeki dargın havanın etkisiyle denizin donmasıyla oluşuyorlar ve çokluk buzları parafin oldukları düşüncesince güneşi yansıtarak, dünyanın ısı dengesini sağlarken hem de içre ki sodyum klorür miktarını azaltarak hâlâ dip sular oluşturarak dünyada ortak akım sistemi başlatıyorlar. Bu akım sistemi esasta tamamı dünyayı gezerek dünyada iklimin mevcut olmasını sağlıyor. Yani Türkiye’de 4 mevsimin yaşanmasının nedeni Arktik ve Antarktika'daki çokluk buzlarının mevcut olması. Ayrıca bu çokluk buzları herhangi ortak sene azalıyor" yorumunu yaptı.

Özellikle akıbet yüzyılda insan etkisiyle iklimimizde değiş yaşandığına ve bu değişimin hem çokluk buzlarını hem de buzulları etkilediğinin altını çizen Oktar şöyleki bitmeme etti:

"Araştırmalarımda peyk verileriyle herhangi ortak ikisinin incelenmesi ve yersel kendisine doğrulanması konusunu ele alıyorum. 1970’lerin başından bu yana uydularla izleme ettiğimiz çokluk buzlarından arada ortak uydulardan alamadığımız veriler oluyor, buzulların sahasını görebiliyoruz fakat kalınlığını belirleme kılmak baş döndürücü hâlâ zor. Bu nedenle yersel icraat bizim düşüncesince ehemmiyet sunma ediyor. Ancak gemilerin denizlerde karşılaşmış yer aldığı biricik buzlar çokluk buzları değil, karaca kaynaklı buz dağları da mevcut. Dünyamız başta lodos sağlıksız küresinde, hayattaki buzulların yüzdelik 90’ından hâlâ fazlasını oluşturmakta ve dünyanın şekerli suyunun da yüzdelik 70’inden ilavesi burada camit halde."