USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AP: Yunanistan'daki dinlemeler "sistematik, degaje ölçekli ve siyasal stratejinin parçası&qu

AP Raportörü In t’ Veld, Yunanistan'da ajan yazılımların "siyasi stratejinin parçası" yerine kullanıldığını ve kanıtların gizlendiğini belirterek 33 ehemmiyetli figürün dinlenmesinde hükümetin dahlinin bulunmadığı iddiasını realist bulmadığını söyledi.

AP: Yunanistan'daki dinlemeler
08-11-2022 16:09
Brüksel

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) örgen ülkelerdeki ajan yazılım kullanımlarını aramak düşüncesince kurduğu PEGA isminde komitenin raportörü Hollandalı saylav In t’ Veld, hazırladığı eskiz raporla ilgilendiren matbuat toplantısı düzenledi.

Üye ülkelerdeki yetkililerin komisyon ile çalışmakta iştahlı olmaması zımnında resmi bilgelik ve teyide ulaşmakta ağırlık çektiklerini tamlayan In t’ Veld, arı gizlemeden kaynaklardan bilgelik toplayabildiklerini ve kısıtlanmış imkanlarla çalıştıklarını vurguladı.

In t’ Veld, Yunanistan'daki skandalla ilgilendiren soruşturmanın bitmeme etmesi zımnında şimdilik fakat sonuncu sıfır değerlendirmeler yapmanın beklenir bulunduğunu dile getirerek "(Casusluğun) Çok dizgesel ve enli ölçekli biçimde, gizlemeden belirgin siyasal stratejinin parçası yerine kullanıldığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Raportör, Başbakan Kiryakos Miçotakis'i eleştirerek, Başbakan'ın en azından dinlenen rağmen şef ve AP saylav Nikos Andrulakis ile gazeteci Thanasis Kukakis'in dosyaları üstündeki gizliliği kaldırabileceğinin, resmi bilgilere ulaşımı kolaylaştırıp, vakaya kudret tutabileceğinin altını çizdi.

In t’ Veld, (Predator ajan yazılımını meydana getiren) Intellexa şirketine müteveccih metin müşterek anket olmadığını; sunuculara, bilgisayarlara el konulmadığını, idarecilerin sorguya çekilmediğini vurgulayarak "Şimdiye denli kanıtların namevcut edilmiş bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Son skandalda yayma edilen dizelge uzayabilir

Yunanistan'da Documento gazetesinin ortaya attığı, siyaset, iletişim araçları ve iş dünyasından 33 ehemmiyetli ismin dinlendirilmiş bulunduğu yönündeki iddialarla ilgilendiren istifham üstünde Raportör In t’ Veld, "Bunlar önce ifşalar değil. Bir süredir bitmeme ediyor. Bir senedir huzursuzluklar var. Yetkililerin soruşturmalarında az buçuk henüz müşterek tomar çabuk davranabileceklerini düşünüyorum." sanarak konuştu.

In t’ Veld, şöyleki bitmeme etti:

"Eğer akla yatkın anladıysam Miçotakis 33 nefis listenin varlığını veya gerçekliğini inkar etmiyor. Başkaları da eklenebilir. Miçotakis çabucak hükümetin bununla müşterek merakı olmadığını, failin aut oyuncu bulunduğunu söylüyor. Bunun baş döndürücü akıllıca müşterek varsayım bulunduğunu düşünmüyorum. Soruşturmadan ne çıkacağını göreceğiz güçlükle öbür taraftan konkre kanıtlara erişilememesinden olup biten hayalet kırıklığını ve eleştirileri anlıyorum ve paylaşıyorum."

Raportör, listedeki bireyleri dinleyenin hükümet olup olmadığına bağlı sorusunu, "Listedeki adlara bakın. Liste gizlemeden belirgin siyasal müşterek liste. Hangi fert bu belli bireyleri itaat eylemek düşüncesince ehliyetli paraya ve motivasyona erbap olabilir?" sanarak yanıtladı.

AB genelinde casusluk rağmen sesleri eğlemek düşüncesince dizgesel yerine kullanılıyor

In t’ Veld, AB'de casusluk yazılımının kullanılmasının demokrasiye direkt dokunca verdiğinin, rağmen sesleri, matbuat özgürlüğünü ve çıplak camiası maksat aldığının altını çizerek "Casusluk skandalı millî değil, AB ölçeğinde müşterek skandaldır." ifadesini kullandı.

"Casusluğun sistemin, vatandaşları veya hükümetlere rağmen kişileri, muhalefeti ve gazetecileri arama eylemek düşüncesince mutasavver tümleşik müşterek parçası bulunduğunu gördüğümüzü düşünüyorum." diyen In t’ Veld, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda az daha devletler de iktisap eylemek az daha topu topu AB devletlerinde ajan yazılımlarının kullanıldığına ayraç etti.

Raportör In t’ Veld, Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle ilgilendiren değerlendirmesinde, "Kıbrıs ajan yazılım ihracatının merkezi oldu." dedi.

- Konsey ve Komisyon adına düşeni yapmıyor

In t’ Veld, komitenin temmuzda AB Konseyine yazdığı mektuba fakat cemaziyelevvel tün ezanı karşılık alabildiklerine ayraç ederek "'Mektubunuz düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ederiz fakat bu husus sizi (AP'yi) ilgilendirmez. Biz kendimizi mesul hissetmiyoruz' biçiminde karşılık aldık." dedi.

Hollandalı vekil, Konseye ajan yazılım kullanımıyla ilgilendiren hususi müşterek şahika düzenlemesi teklifinde bulunacağını söyledi.

In t’ Veld, AB Komisyonunun aut aktörlere dirlik demokrasiyi savunduğunu, köksüz duyum ve dezenformasyonla uğraş ettiğini fakat AB içinde meydana mevrut vakalarda demokrasinin dokunca görmesi karşısında kelimesiz kaldığını kaydetti.

- Yunanistan'da dinleme skandalı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), nisanda Yunan gazeteci Tanasis Kukakis'in cep telefonunun 2021'de 10 hafta süresince "Predator" isminde ajan yazılımla izlem edildiğini bildirmişti.

Muhalefet partisi Değişim Hareketinin (KINAL) önderi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Nikos Andrulakis ve anne ihtilaf partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Milletvekili Hristos Spirtzis de telefonlarına ajan yazılım programı "Predator"u imla girişiminin bulunduğu sebebi öne sürülerek zeval duyurusunda bulunmuştu.

EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon ve "Predator" ile ticari ilişkileri bulunduğu kanıt edilen ve bire müşterek sürede Miçotakis'in yeğeni bulunan Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis, skandal zımnında görevlerinden ayrılmıştı.

Son yerine Documento gazetesinin haberinde 6 Kasım'da emektar Başbakan Antonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın da aralarında bulunduğu siyaset, iletişim araçları ve iş dünyasından 33 ehemmiyetli ferdin ajan yazılımla dinlendirilmiş bulunduğu encam sürülmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ