USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AP'nin Türkiye raporunda Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kaynak edilecek

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel, Avrupa Parlamentosunun Türkiye raporunda birtakımı şartlara ilişkin yerine Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin başvuru edileceğini bildirdi.

AP'nin Türkiye raporunda Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kaynak edilecek
18-03-2022 11:31
Brüksel

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosunda (AP) planlı Türkiye-AB KPK Toplantısı'nın arkası sıra AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Komisyonun 3 sene aradan sonradan baştan toplanmasının önemine dair Karayel, Türkiye-AB ilişkilerinde parlamentolar arasındaki ilişkilerin sonuç aşama ehemmiyetli olduğunu, görüşmede katılma müzakerelerindeki durum, lehçe gelişmeler, demokrasi, ticaret, Yeşil Mutabakat denli konuların tartışıldığını aktardı.

AP'nin geçenlerde yayınlaması beklenir Türkiye raporuyla ilgilendiren raportör ile görüştüklerini tamlayan Karayel, "Bu raporda Gümrük Birliği'nin güncellenmesini haber mektubu edecekler. Tabii muhtemelen şartlara dair namına demokrasiye, hukukun üstünlüğü, insanoğlu hakları denli şartlardaki ilerlemelere dair namına haber mektubu edecekler ancak bunun ego sonuç aşama ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Türkiye-AB ilişkilerindeki baş döndürücü ıvır zıvır müspet adımların, müspet sinyallerin caba dü yan açısından baş döndürücü ağırbaşlı gelişmelere yüklü bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Karayel, Türkiye namına bu süreçte ehemmiyetli adımların atıldığını, hücum etmek istendiğini, bundan sonradan da bitmeme edeceğini anlatım ettiklerini, TBMM'deki halis muhlis partilerin üyelerinin AB üyeliğinin Türkiye düşüncesince ciddi gaye bulunduğunu muhataplarına ilettiğini kaydetti.

"Buradaki bu bütünlük de Avrupa Parlamentosundan karşılığını bulacaktır niteleyerek düşünüyorum." ifadesini kullanan Karayel şu halde bitmeme etti:

"Bunu, Türkiye raporunda da zait müşterek ifadeyle kullanmak istiyoruz. Bundan ahir süreçte de Avrupa kurumlarıyla ilişkilerde de kullanmak istiyoruz. Yüksek seviyeli ilgiler dair da burada taleplerimizi dile getirdik. Zannediyorum önümüzdeki süreçte de bu mevzularda da adımlar atılacak."

Karayel, sonuç devirde ortaya çıkan ve global tesiri bulunan lehçe gelişmelerin ilişkilerde can alıcı olabildiği değerlendirmesinde bulunarak şunları dile getirdi:

"Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırılar, önümüzdeki süreçte doğal yel yağı lambası lambası ve erke dair yaşanması beklenir kısıtlamalar, lehçe düzenlilik sıkıntıları ve öteki nice husus, burada Türkiye'nin önemini benim gördüğüm kadarıyla ortaya koymuş. Avrupa Parlamentosu da bunun haricinde değil. Ne genişliğinde bura partilerden oluşan politik müşterek toprak olsa da Avrupa Parlamentosu sürecin ciddiyetinin farkında, Türkiye ile andıran ilişkilerin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunun farkında. NATO'nun en çelimli ikinci ordusuna eş Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği, Avrupa'nın geleceği yönünde ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunun iyice farkında. Türkiye'nin, Rusya, Ukrayna arasındaki barışla ilgilendiren ortaya koyduğu adımlar, öncecilik de burada baş döndürücü ağırbaşlı yanıt görmüş durumda. Bölgesinde ve dünyada ehemmiyetli müşterek oyuncu bulunan Türkiye, AB ile de ilişkilerini inşallah önümüzdeki süreçte geliştirecektir."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Beyazıt

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt da misafir dil cambazı namına katılmış bulunduğu Türkiye-AB KPK Toplantısı'nda, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, insanoğlu hakları, demokratikleşme hikayelerinde baş döndürücü güzel müşterek noktaya geldiğini anlattığını söyledi.

Beyazıt, "Göçlerin, terörün, istilalarına konuşulmuş bulunduğu müşterek evren içinde Türkiye'de tığ hem bunlarla uğraş yaparken bununla beraber hukukla ilgilendiren sakatlık reformu çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı, gene insanoğlu haklarıyla ilgilendiren izleme belgelerini gündeme hepyek geçirmeye bitmeme ediyoruz." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı namına KPK toplantısında hem Avrupa'daki bununla beraber Türkiye'deki demokratlık üstünde banak yaptığını, sunumda âlemşümul hukuk, hukukun üstünlüğü, muadele ve adalet, demokratlık hikayelerinde AB'nin tepik standartlarını dile getirdiğini aktaran Beyazıt şu halde bitmeme etti:

"Özellikle Avrupa'nın birtakımı değerlerde hakkıyla samimiyse Türkiye'nin o noktada yaptığı çalışmalarında önüne geçme, ona bariyer olma noktasına değil, dayanak noktası olması noktasındaki uyarılarımızı gine ettim. Bir mevzunun da altını çizdim. Hep belli, ferdî örnekler vererek, birtakımı ıvır zıvır gelişmemiş hadiseleri değerlendirerek Türkiye'yi şahısların vicdanında karalamaya çevrik çabaları da değerlendirerek bunlarla ilgilendiren müstelzim cevapları verdik. Bizim Cumhurbaşkanımız şehremaneti başkanıyken okumuş bulunduğu müşterek koşma yüzünden hapse sevk edilirken sesini çıkarmayan Avrupa'ya, gene 28 Şubat sürecinde müşterek başbakanın müşterek hükümetin devrilmesi noktasında sesini çıkarmayan Avrupa'ya, gene 15 Temmuz çarpış girişimlerindeki bazı ikircimli tavırlarına, PKK, FETÖ noktasındaki tutma üstünde kendilerine değerlendirmeler gerçekleştirmek vasıtasıyla bunlarla ilgilendiren müstelzim izahat yapıldı."

Beyazıt, hemen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş denli ferdî hareketler üstünden Türkiye'yi değerlendirmenin akilane olmadığını anlatım ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye şu anda demokratlık ile hukukun üstünlüğü ile adalete ayn açısıyla anlatım edilen şekillerin baş döndürücü ötesinde müşterek arsıulusal düzgü içerisindedir. Yine birtakımı milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgilendiren köksüz hata bilgiler içinde bulunduğunu gördüm. Oysa bu zamanda Meclis'te hemen dü pare milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır ve birtakımı milletvekillerinin henüz önceki işlemiş bulunduğu suçlardan çevre milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis'te okunulmuştur. Bu noktadan da başta Avrupa'nın ikircimli tavrının hata olduğunu, bu mevzuda samimilerse bizim Gümrük Birliği ile ilgili, başta başıboş ara sınav ile ilgilendiren ve bundan böyle yavuklu abuhava olmaktan çıkıp AB'nin müşterek ülkesi namına yorum yapmaları noktası kendilerine baş döndürücü açıkça müşterek halde anlatım edilmiştir. Bu mevzuda da hakkıyla müspet tepkiler aldık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ