USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine mühür vuracak

Yeni yılda boşluk seçimlerin ABD’nin iç siyasetinde nazik müşterek viraj olabileceği beklenirken aut politikada ise ilkin İran çekirdeksel müzakereleri ve Çin ile savaşım edinmek gibi Başkan Joe Biden’ı güç süreçler bekliyor.

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine mühür vuracak
31-12-2021 11:14
Washington DC

ABD'de 2021 yılı iç siyasetteki çalkantılar ve aut siyasette izlenen şişman seviyede edilgen fiil diplomatlık ile sonlanmış oluyor fakat 2022 yılı, ABD yönetimi düşüncesince hem iç siyasette hem de aut siyasette nazik dönüm noktalarına oyunluk olacak.

ABD'de 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçme sonuçlarının konfirmasyon edileceği Kongre oturumu sırasında müşterek kadro protestocunun Kongreyi basması, güzeşte senenin en ehemmiyetli vakaları arasına girmişti.

Baskının 1. senesinde hem emektar ABD Başkanı Donald Trump hem de ABD Başkanı Biden'ın müzakere yapması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratların kurduğu 6 Ocak Soruşturma Komitesinin, emektar Trump yönetimi yetkililerine müteveccih soruşturmasının yansımaları ve soruşturmadaki geliştirmeler de yakından izlenecek.

Biden, görevindeki önce yılını 20 Ocak'ta dolduruyor

ABD'de 20 Ocak 2022'de riyaset koltuğundaki 1 yılı sona eren Biden'ın iç ve aut yöntem adımları, ilkin iktisat ve Kovid-19 politikalarının 1. yılının böylece kontak lens dibine katılması bekleniyor.

Biden'ın 22 Aralık'ta verdiği müşterek röportajda, sağlığı elverirse 2024 seçimlerine de yavuklu olacağını açıklamasının peşi esna 2022'de bu mevzuda ne hamle atacağı da merakla bekleniyor.

Kovid-19, 2022'de de gündemdeki yerini koruyacak

Mart 2020'den beri iç yöntem gündeminin başlığından on paralık düşmeyen Kovid-19 salgınının 2022'de de ABD gündemindeki yerini koruması bekleniyor.

Omicron varyantı ile ABD'de hikâye rakamları gine şahika yaparken uzmanlar dünkü senenin önce günlerinde geberik sayılarının artmasından düşünce ediyor.

Biden yönetiminin hanuman ayında dağıtmaya başlamış olacağı 500 milyon İmtihan kitinin de ülkede akıbet devirde yaşanmış olan İmtihan sıkıntısını azaltıp azaltmayacağı nikbet ediliyor. Kovid-19'un hazırlık zinciri ve ABD ekonomisi üstündeki tesiri ile salgının seyrinin ne olacağı, doğacak yılda ABD'de ehemmiyetli müşterek ruzname başlığı olacak.

ABD'nin 2022'deki en ehemmiyetli gündemi: "Kongre açıklık seçimleri"

ABD'de iç yöntem gündeminin doğacak yılki en ehemmiyetli ruzname maddesi, 8 Kasım 2022'de yapılacak Kongre açıklık seçimleri olacak.

Seçimlerde, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin ve 100 sandalyeli Senatonun kâffesi değişecek.

Kongre açıklık seçimleri hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda çoğunluğu elinde markajcı Demokratlar düşüncesince şişman müşterek imtihan niteliğinde. Bu seçimlerde hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesi yerinde Biden'ın görevindeki akıbet 2 senesinde yönetimi zorlaşacak ve nice adımında Kongre engeliyle huzur karşıya kalacak.

Ayrıca bu durumda, Demokratların 2024 riyaset seçimlerinde de eli zayıflamış olacak.

Virginia ve New Jersey'de 2 Kasım 2021'de meydana getirilen vilayet seçimlerinde Cumhuriyetçi adayların gösterdiği başarı, 2022 sınavının Demokratlar açısından sıkıntılı geçeceğinin müşterek işareti yerine yorumlanmıştı.

Biden’ın diplomatlık çıkmazı: İran çekirdeksel müzakereleri

Biden’ın 20 Ocak’ta göreve önceden icra ettiği nazik vaatlerden birisi de Trump yönetiminin çekilmiş olduğu İran çekirdeksel anlaşmasına dönmekti. ABD yönetimi ile İran diplomatları ortada vasıtalı görüşmeler, 8 Nisan’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, hâlâ sonraları ABD yetkililerinin de katılmış olduğu görüşmelerin 7. turu bitmeme ediyor fakat hâlâ meyve münfail değil.

Biden yönetimi, fakat İran’ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını anlatım ediyor fakat İran, bütün yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele müşterek biçimde dönmemekte ısrar ediyor.

İran ile danışmalar dünkü yılda bitmeme edecek ve hem bu müzakerelerden meyve katılması düşüncesince hem Washington’un hem de Tahran’ın bulunan pozisyonlarından ödünleme vermesi gerekiyor.

Görüşmelerin bitmeme etmiş olduğu tam İran’ın çekirdeksel programına mücahede verdiği biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da bu süreçte dönemin İran lehine işlediğini ve çelimsiz müddette anlaşmaya dönülmediği takdirde Tahran’ın programının arka dönülmez müşterek yola gireceğini anlatım ediyor.

Gelecek sene kasımda yapılacak nazik açıklık intihabat de dikkate alındığında Biden’ın aşırı uslu hesaplar yaparak İran çekirdeksel programına yaklaşması gerekiyor.

Biden yönetimi, İran’a şişman tavizler verdiği takdirde bunun seçimlerde Demokratların aleyhine kullanılacağından korkuluyor fakat ödünleme vermediği takdirde de İran’a müteveccih hudutlu askeri dizi eylem müdahale konkre adımlar atması gerekiyor.

Müzakere masasının çökmesi ve ABD’nin İran’a müteveccih rastgele müşterek askeri teşebbüs de ABD’yi baştan elini eteğini çekmeye çalışmış olduğu Orta Doğu denklemine çekmiş olacak.

2022’de Biden yönetiminin İran çekirdeksel programına bağlı adımları, hem ABD iç siyasetinde hem de ABD aut siyasetinde oranla nazik müşterek dönüm noktası olması bekleniyor.

Rusya ile Avrupa düzenlilik mimarisi masaya yatırılacak

2022’de gayrı müşterek nazik özellik da ABD ve Avrupalı güçlerle Rusya ortada yapılacak düzenlilik görüşmeleri olacak.

Rusya, ABD ve Avrupa’ya düzenlilik teminatları düşüncesince türlü tekliflerde bulunmuş oldu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bu konudaki görüşmelerin doğacak senenin başlarında başlayacağını duyurdu.

Rusya, ABD’nin izlemsel silahlarının Doğu Avrupa’dan çekmesini ve Doğu Avrupa’ya icra ettiği yığınaklara cevap Washington’dan garanti istiyor.

Moskova, bire müşterek vakitte Ukrayna’nın NATO’ya alınmamasını arzu ediyor.

ABD, emektar Başkan Barack Obama döneminden beri Rusya’ya huzur "Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi" ismi altında Doğu Avrupa’yı kuvvetlendirme etmeye çalışıyor.

Washington yönetimi, 2015’te Avrupa’nın güneyindeki askeri varlıklarından müşterek tarafını Doğu Avrupa’ya kaydırmış ve buradaki birtakımı üsleri kapatmıştı.

Gelecek sene Batı ile Rusya arasındaki görüşmeler, ABD’nin Doğu Avrupa siyaseti itibarıyla ehemmiyetli olacak.

Biden, Rusya’nın Doğu Avrupa devletleri üstündeki baskısına huzur ya bölgedeki bulunan silahlanma ve konuşlanma politikasını sürdürecek ve ya Avrupa düzenlilik mimarisinin ehemmiyetli kenar taşlarından birtanesini değiştirerek ABD’nin oradaki izlemsel enerjisini azaltacak.

Rusya’nın Ukrayna sınırına DOĞRU yerlere askeri yığınaklar yapması da dünkü yılda Biden’ın masasında olmaya bitmeme edecek.

Çin ile rakiplik kızışacak

Son senelerde Çin’in ekonomiden savunmaya, siber kabiliyetlerden diplomatik etkiye derece nice bölgede ABD ile yarıştığı tartışılıyor.

Biden yönetimi, bu sene başlarında göreve dirimlik gelmez Çin’i “yakın rakip” yerine tanımlamaya başladı.

Çin’i Kovid-19 salgınını kullanarak diplomatik ağırlık bölgesini genişletmekle suçlayan ABD, Pekin’in konvansiyonel ve çekirdeksel askeri kapasitesini aşırı hâlâ istikbal taşıdığını, siber bölgede ABD’yi yakaladığını ve ilaç alınmadığı takdirde Çin’in çekirdeksel stokunun aşırı hâlâ kazalı müşterek boyuta ulaşacağını istikbal sürüyor.

2021’de Çin ordusunun Tayvan’ı kalın pıtrak rahatsızlık etmesi de Washington’un gündemindeki ehemmiyetli konulardan birisi oldu.

Ocak ayında ABD ve Japonya ortada Stratejik Diyalog Toplantıları yapılacak.

Biden yönetiminin, Çin’e huzur Pasifik’i 2022’de kuvvetlendirme etmeye bitmeme ederken Çin’in çekirdeksel stokuna belirtik tahdidat iletmek düşüncesince Pekin ile masaya oturması bekleniyor.

Çin’in Rusya ile meydana getirilen Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'na benzeşim müşterek anlaşmayı bildirme yazar etmeyeceği muhtemelen değil. Washington’un dünkü yılda, hipersonik silahlar ve 5G teknolojisi edinmek az daha istikbal teknolojide de Çin ile rekabeti kızıştıracağı değerlendiriliyor.

ABD, Afganistan’dan ağız ağıza çekilmenin yanında Irak ve Körfez ülkelerindeki askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttı.

Biden yönetiminin 2021’de askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttığı Orta Doğu’ya müteveccih aut yöntem stratejisini, 2022’de hâlâ açık müşterek zemine oturtması beklentiler arasında.

İran çekirdeksel programı haricinde ABD’nin Orta Doğu’nun arka kalanına müteveccih nazik müşterek farklılık yapması beklenmiyor.

Tüm bunlar delik önüne alındığında, 2022’de Biden yönetiminin iç politikada açıklık seçimlerle ehemmiyetli müşterek imtihan vereceği düşünülürken aut politikada ise doğacak yılları etkileyecek nazik kararlar alması ve nazik dönüm noktalarından geçmesi öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ