USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Arap ülkeleri, Rusya-Ukrayna harbinde tarafsızlıklarını korumaya çalışıyor

Rusya ve Çin'in birlikte toprak almayan Arap dünyası ilkin de arsa yağı üreten devletler ve Mısır; Rusya-Ukrayna mücadelesi dair ABD ve müttefiklerine de dayanaklık etmek vermiyor.

Arap ülkeleri, Rusya-Ukrayna harbinde tarafsızlıklarını korumaya çalışıyor
16-03-2022 15:22
İstanbul

Arap ülkelerinin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında acı müşterek büyüklenme almadıkları ve Moskova ile stabil münasebat yürütmeye çalışmış oldukları görülüyor.

Rusya ve Çin'in beraberinde arazi almayan Arap dünyası başta de alan yağı üreten devletler ve Mısır; Rusya-Ukrayna mücadelesi dair ABD ve müttefiklerine de dayanak noktası vermiyor.

Son yıllardaki krizlerde ehemmiyetli teessürat canlı Arap ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dair büyüklenme takınmakta davranışlarında ölçülü akıntı ediyor.

Irak Merkez Bankası, hükümetten Rusya ile finansal anlaşmaların durdurulmasını istedi

Irak Merkez Bankası, Rusya'nın saldırısı sonrası ABD'nin almış olduğu kararlar doğrultusunda müşterek büyüklenme takınılmasını arzu etti. Merkez Bankası, hükümete meydana getirdiği çağrıda şu ifadeleri kullandı:

"Rusya ile Ukrayna ortada devam eden harp dolayısıyla ABD Hazine Bakanlığı, Rus finansal ve konuşu kurumlarına yaptırımlar uyguladı. Irak'ın finansal sistemini arkalamak düşüncesince Rus tarafıyla rastgele müşterek finansal barışma yapılmasının askıya alınmasını arzu ediyoruz."

Ancak Irak hükümeti bu çağrıya bağlı konkre müşterek etap atmazken, öbür Arap devletleri de daha Rusya'ya erinç konkre müşterek müeyyide sonucu almadı.

Körfez ülkelerinin petrolün etkisiyle Rusya ile yakınlaşması

Petrol üreten Arap ülkeleri, 2014 yılından 2021 yılının geçmiş yarısına derece devam eden alan yağı fiyatlarındaki iri ricat karşısında özlük problemlerini kendileri halletmeyi başardı.

Rusya ve Suudi Arabistan'ın başını çekmiş olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi yetiştirici ülkelerden oluşan OPEC + grubu, tutarları üreticiler açısından makul seviyelere bildirmek düşüncesince alan yağı arzını kısıntı dair anlaştı. ABD ise bu gruba katılmayı reddetti.

OPEC + grubu, Şubat 2016'da 26 dolar bulunan petrolün varil fiyatını 2017 yılı başlangıcında 40 dolara, 2022 bakımından da 80 dolara çıkarmayı başardı.

ABD başkanlarının alan yağı arzını açık açık çoğaltma yönündeki taleplerine aldırmaz artan ve 23 üyesinin kuma kararıyla akıntı fail OPEC + grubu, akıbet 5 senedir alan yağı piyasasını çalışan müşterek halde yönlendiriyor.

ABD, Arap vatanlarını Rusya'ya erinç harekete geçirmeye çalışıyor

The Guardian'da 14 Mart Pazartesi haset gösterilen haberde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirmeleri isteklerine karşılık vermeyi reddettikleri belirtildi.

Washington yönetimi; Suudi Arabistan, BAE, Cezayir, Katar, Irak ve Kuveyt üzere erke üreticisi bulunan Arap müttefikleri marifetiyle Rusya'ya edisyon yapmayı ve bu devletlerin daha aşkın idmansız alan yağı pompalamaları karşılığında Rus petrolünü piyasadan çekmeyi arzuluyor.

Rus petrolü ve gazı, Avrupa kıtasının bu dirimlik emtiadan vazgeçememesi dolayısıyla fiyatlardaki üstün dereceli seviyelerle birlikle Moskova düşüncesince hala ehemmiyetli müşterek kuvvet kaynağı.

Rusya günde 10,4 milyon varil alan yağı üretiyor ve bunun 5-5,5 milyon varilini ihraç ediyor.

Suudi Arabistan ise günce sayı farkı 10,3 milyon varil ile OPEC içindeki en iri alan yağı üreticisi ve üretimini günde 12 milyon varile elden sürüm olanağına sahip.

Washington, Arap ülkelerinin alan yağı üretimini artırmasını ve bu halde ABD kararıyla Rus petrolüne evren çapında uygulanabilecek yaptırımların telafi edilmesini istiyor.

BAE, BMGK'daki oylamada "çekimser" kaldı

Çin, Hindistan ve BAE, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) güzeşte ay ABD ile Arnavutluk kabilinden verilen Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırılarını kınayan değişmeyen tasarısının oylamasında "çekimser" kaldı.

BAE'nin oylamada kararsız durmak düşüncesince bir takım sebepleri vardı. Öyle ki Biden yönetimi Yemen'deki İran destekli Husileri arsıulusal yıldırı listesinden çıkararak Suudi Arabistan'ı BAE'yi hayalet kırıklığına uğrattı.

Bu dü Arap ülkesi de devir hin Husilerin insansız iklim araçlarıyla topraklarına düzenlemiş olduğu saldırılara verilen kalıyor.

Petrol üreticisi sıfır Arap devletleri ise ABD'nin kendilerine dayanak noktası vermesine ve DOĞRU bağlaşma kurmasına karşın bugüne derece Ukrayna krizinde müşterek yan tutmaya mecburi duruma gelmedi.

Ancak bu gidiş ABD'yi Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan müşterek davranış benimsemeleri düşüncesince bahis konusu devletlere daha aşkın edisyon hazırlamaya itebilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ