USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Arnavutluk'ta Srebrenitsa genosit kurbanlarının 'anılması ve onurlandırılması' karar

Arnavutluk Meclisinde meydana getirilen oturumda, iktidardaki Sosyalist Partisi kabilinden maruz ve "Srebrenitsa genosit kurbanlarının anılması ve onurlandırılmasını" içeren önerge ikrar edildi.

Arnavutluk'ta Srebrenitsa genosit kurbanlarının 'anılması ve onurlandırılması' karar
08-07-2022 02:02
Tiran

Oturum öncesinde Srebrenitsa genosit kurbanlarının anısına birlikte dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

Önerge düşüncesince 140 sandalyeli Meclis oturumunda toprak meydan 113 saylav "evet" oyu kullandı, aykırı yahut azimsiz oy çıkmadı.

Meclis Başkanı Lindita Nikolla, oturumun başlangıcında icra ettiği konuşmada, Srebrenitsa'daki soykırımın sonuçlarının adamlık düşüncesince ateş birlikte hatırat bulunduğunu ve hakeza kalacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anılması ve onurlandırılması, bizlere barışa ulaşmanın ve barışı korumanın güç birlikte hizmet olduğunu, geçmişin çatışmalarının geleceğin vaatlerini ve perspektifini öldürmemesi icap ettiğini öğretiyor. Srebrenitsa kurbanlarının onurlandırılması, birlikte henüz tekrarlanmaması gerektiği ve tekrarlanmayacağının sözüdür."

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic de Arnavutluk Meclisine gönderilmiş bulunduğu görüntülü mesajda, Arnavutluk ile Bosna Hersek'in dü andıran ve arkadaş dünya olduklarını vurguladı.

Dzaferovic, "Srebrenitsa trajedisi, çağdaş dönemde toptan birlikte ateş ve kabahat sembolü biçimine geldi. Bugün de 27 sene sonraları Srebrenitsa kelimesi, en çelimli kaygı ve acıyla yankılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Sosyalist Parti Meclis Grubu Başkanı Taulant Balla da önergenin, harp suçlarının cezalandırılmamış kalmasına akıbet ödeme iradesini ve taahhüdünü eylemlerle tanıt devrinin geldiği inancını teyit ettiğini söyledi.

Önergeyi oldukça ağırbaşlı birlikte doküman ve Arnavutlar ile Arnavutluk'un kalbinin dili yerine nitelendiren Balla, Sırp soykırımının bozukluk bulunduğu kurban ve insanca travmalara bulunan yoğun üzüntülerini, birlik dayanaklık etmek ve içten dayanışmalarını tabir ederek, Srebrentisa soykırımı kurbanlarını adlandırmak ve teşrif etmek düşüncesince toplandıklarını aktardı.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka da 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü yerine duyuru fail meslektaşlarını kutlama kartı etti.

Önergeyi, ülkesinin bu suçu ve ayrımsız sürede Bosna Hersek ve Kosova'daki çıplak çecik dirlik işlenen öteki suçları ayıplama mevzusundaki etraflıca mütemadi ve ivazsız duruşunun şahika noktası yerine ortaya çıkan birlikte adım yerine nitelendiren Xhaçka, "Binlerce eş ve güre adamın rastgele birlikte şeyden kabahatli olduklarından değil, hemen kimlikleri zımnında en özlem biçimde öldürülmüş bulunduğu bu özlem suça dirlik Arnavutluk bariz ve prensipli birlikte vakfe sergiledi." niteleyerek konuştu.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti Milletvekili Yorida Tabaku, bugünkü adımın Arnavutluk Meclisini onurlandırdığını belirterek, "Bu bap bizi birleştirmeli, bu bap banko Meclis oylarının yüzdelik yüzünü almalı." dedi.

Önergeden

Kabul edilen önergeye göre, Arnavutluk Meclisi Srebenitsa'da işlenen soykırımı düşünülerek yahut yanlışlıkla gizlemeden inkar ika eğilimini ve eylemini; soykırımın gerekçelerinin, müsebbiplerinin, tasarlayanlarının ve destekçilerinin saklanmasını çelimli biçimde kınıyor.

Meclisin, Balkanlar dahili ve dışında birtakımı kişi, grup, siyasal oyuncu ve iletişim araçları çeşidinden Srebrenitsa'daki soykırımın, emektar Yugoslavya'nın tamamında işlenen kırım ve insanlığa dirlik suçların inkar edilmesi kararı milliyetsever siyasal söylemin, budunsal nefretin kışkırtılmasının bitmeme etmesini ve tırmanmasını bildirme edilemez ve akıbet aşama kazalı yerine nitelendirdiği kaydedildi.

Srebrenitsa'daki soykırımın bozukluk bulunduğu mağdurlar ve insanoğlu travmaları düşüncesince Meclisin yoğun acısının dile getirildiği, "Bosna Hersek'teki hunriz harp sırasında" vurulan her insana müteveccih birlik sağgörü ve içten sempatinin tabir edilmiş bulunduğu önergede, şu ifadeler toprak aldı:

"Arnavutluk Meclisi; Bosna'daki Sırp güçleri çeşidinden Srebrenitsa'daki Boşnak toplumuna dirlik işlenen soykırımın inkarının arsıulusal hukuku ihlal ettiği, harp suçlarının cezalandırılmamış kalması olgusunu motivasyon etmiş bulunduğu ve Sreberenitsa'da katledilen 8 binden çok sivilin, yaşamda kalanların ve ailelerinin, ayrımsız sürede Kosova'daki budunsal doğruluk esnasında Slobodan Milosevic'in Sırp diyeti çeşidinden öldürülmüş kestirmece 10 bin Arnavut ve tecavüze uğrayan 20 bin kadının onurunun ihlal edilmiş bulunduğu yönündeki Arnavutluk'un tutumunu onaylıyor."

Önergeyle Meclis hükümetten Srebrenitsa'daki genosit kurbanlarını onurlandırmasını, Avrupa Parlamentosunun sonucuna atıfta bulunarak, 11 Temmuz'u "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" yerine duyuru edilmesini arzu ediyor.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince engelleme edilmesinin peşi sıra Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan çıplak Boşnaklar, henüz sonraları Sırplara teyit edildi.

Kadın ve evlatların Boşnak askerlerin kontrolündeki alana ulaşmasına müsaade verici Sırplar, minimum 8 bin 372 Boşnak bayı ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, dolgun mezarlara gömüldü.

Savaşın peşi sıra kayıpları icat etmek düşüncesince başlatılan çalışmalarda, dolgun mezarlarda cesetlerine erişilen kurbanlar, etiket tespitinin peşi sıra değme sene 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda planlı törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 genosit kurbanının mezarı bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ