USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Asırlık zeytin ağaçlarının bulunmuş olduğu Derik'te güç çalışma başladı

Asırlık zeytin ağaçlarının da bulunmuş olduğu Mardin'in Derik ilçesinde üreticilerin sıkıntılı mesaisi başladı.

Asırlık zeytin ağaçlarının bulunmuş olduğu Derik'te güç çalışma başladı
19-10-2021 12:20
Mardin
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Asırlık zeytin ağaçlarının bulunmuş olduğu Derik'te güç çalışma başladı

PKK'lı teröristlerce 5 sene evvel makamında planlı saldırıda martir bulunan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu zeytin düşüncesince Mardin Valiliği, Kaymakamlık, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı, Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerince ehemmiyetli dayanak sağlandı.

Derikli üreticilerin de gayreti ile kâr dört yılda kısaca 35 bin 500 dikme ve amut toprakla buluşturulurken, üretimin elan artırılması düşüncesince Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır'ın öncülüğünde acemi gıcır planlar hazırlanıyor.

Derik zeytininden elde edilmiş zeytinyağının, hususi ortak firmanın markasıyla göndermiş olduğu İngiltere'de planlı "Londra Uluslararası Zeytinyağları Yarışması"nda esbak sene kalburüstü madalyaya, Japonya'da meydana gelen "Japon Prize Uluslararası Yarışması"nda da ikincilik ödülüne müstahak görülmesi, hem zeytine bununla beraber yağına talebi artırdı.

Tüm bu çabaların kâr verdiği Derik'te, 4 sene evvel doğa parkı kendisine ilen edilen GAP Vadisi'nin de aralarında bulunmuş olduğu bölgedeki zeytin ağaçlarında hasat başladı.

11 bin 661 dekar bölgede 165 bin 200 ağaçta ilkin halhalı peyda etmek az daha zonciki, güleki, belloti ve melkabaz az daha 10'u hayli zeytin çeşidinin büyüdüğü ilçedeki bahçelerde üreticiler derin mesaide.

Atalarından artan zeytin ağaçlarını "miras" kendisine nitelendiren üreticiler, sabahleyin er saatlerde bahçelerde topladıkları zeytini, anadan görme yöntemlerle kırarak salamura kendisine hazırlıyor.

Zeytin ağacının ortak sene bol, başka sene az mahsul vermesi dolayısıyla bu sene "yok yılı" yaşanmasına karşın ilçede 500 titrem mahsul bekleniyor. Hasat, ilk teşrin kocaoğlan böylecene tamamlanacak.

"Zeytinimize güveniyoruz"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır, AA muhabirine, ilçede zeytin hasadına başladıklarını belirtti.

Zeytinin aşırı ehemmiyetli ortak ekleme bedel taşıdığını ve ilçedeki yurttaşlar düşüncesince ehemmiyetli ortak anlaşma deposu bulunduğunu anlatım fail Çakır, çiftçilere herhangi ortak manada dayanak vermeye bitmeme ettiklerini söyledi.

Çakır, zeytinin arsıulusal yarışmalarda ihsanıhümayun aldığını ve kendini kanıtladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ürün yelpazesi serbest ve varlıklı ortak içeriğe sahibiz. Derik'te kısaca 12 bin dekarda 165 bin ağaçta istihsal gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hem kaza hem mille ekonomimize ulama sağlamaya çalışıyoruz. Zeytinimiz özen görüyor ve bu ilgiden memnunuz. Hem amut sayımızı bununla beraber mahsul yelpazemizi artırıp, nitelikli mahsul elde ederek mevrut taleplere yanıt vermeye çalışacağız. Kendi zeytinimiz sanarak demiyoruz, zeytinimize güveniyoruz. Tadı farklı. Vatandaşlarımız hakkıyla kıvançlı kalıyor. Bu sevinme de bizleri sevindiriyor."

"Ünlü olmaksızın kolaydı demincek herhangi ortak yerden istiyorlar"

İlçedeki üreticilerden Zeynep Salim (48), hayatının zeytin bahçesinde geçtiğini belirtti.

"Zeytin bahçesinde doğdum, büyüdüm, zeytin bahçesinde evlendim. Kız verirken de alırken de sorarız, 'Zeytinliği mevcut mı?' diye." ifadelerini kullanan Salim, zeytin üretiminde en güç olanın alma evresi bulunduğunu aktardı.

Salim, "Toplaması aşırı yorucu, ortak ay sürüyor, aşırı çalışma veriyoruz. meşhur olmaksızın kolaydı demincek herhangi ortak yerden istiyorlar. Yurt dışına derece gönderiyoruz zeytin ve zeytinyağını. Hayatımız zeytinin içre geçti." dedi.

"Bayağı havale geldi"

Vecdin Kaplan da Derik zeytininin ortak sene aşırı ortak sene az randıman verdiğini, bu sene az mahsul beklendiğini anlatım etti.

Derik zeytininin hoş koku kendisine kendine saf ortak lezzete ehil olduğunu, bundan çevre derin ortak taleple karşılaştıklarını özetleyen Kaplan, "Bu sene sıradan havale geldi. Bu zeytini ortak defa tadan ad önümüzdeki sene da ister. O derece iyi ortak keyfi var. İstanbul'a, Trabzon'a gönderdik, alanlar gene istiyor. Şehit Kaymakam Safitürk'ün sebebiyle popülerleşti, Türkiye değil, evren tanıdı." sanarak konuştu.

Kasım Salim ise dedelerinden kalma zeytin bahçesinde ailesiyle hasat yaptığını dile getirerek, kendileri düşüncesince zeytinin aşırı deme anlatım ettiğini söyledi.

Zeytinin anlaşma kaynakları bulunduğunu tamlayan Salim, "Halhalı çeşitte hamız payı düşük. Onun düşüncesince de dünyanın en nitelikli zeytini ve düşman bizim ilçemizde yetişiyor. Derik halkının yüzdelik 99'u da zeytin ve zeytinyağı ile geçimini sağlıyor. Sabah, öğle, geceleyin ezanı zeytin ve zeytinyağı sofrada eğer olmazsa olmaz." sanarak konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ