USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "(Avrasya Tüneli'nin) Ülke ekonomisine 6 salname toplanmış yardımı 1,2 bilyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Avrasya Tüneli, dünya ekonomisine katkısıyla envestisman maliyetini 6 yılda karşıladı." dedi.

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu araç geçti
03-02-2023 13:11
İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli'nin iklim ekonomisine 6 yılda 1,2 bilyon dolarlık ulama sağladığını ve envestisman maliyetini bu müddette karşıladığını belirterek, "Bugün bakımından tüneli olgun tamına 100 milyon arabanın kullandığı bilgisini sizlerle paylaşmanın muhik gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Avrasya Tüneli'nden 100 milyonuncu arabanın geçmesi zımnında tünel arama merkezinde açıklamalarda mevcut Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nın dü yakasını denizin altından birbirine putrel sevdasının, 1860 senesinde Sultan Abdülmecit'in plan hazırlatmasıyla başladığını hatırlattı.

O günden sonradan indinde manzara şekilde tanıdık bu projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gerçeğe döndüğünü, Marmaray ve Avrasya Tüneli ile dü kıtanın birbirine bağlandığını anlatım fail Karaismailoğlu, değme dü eserin de ulaştırma dalında dünyanın en ehemmiyetli ve kıymettar mühendislik projeleri şekilde tarihteki yerlerini aldığını söyledi.

Karaismailoğlu, "Şunun altını indinde defa şimdi önemle yemek istiyorum ki; Avrasya Tüneli, dünyanın en kıymettar mühendislik projelerinden biridir. Büyük ve çelimli Türkiye'nin eseridir." dedi.

İki ana kara arası yolcuğu 5 dakikaya düşürdü

Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli için bilgiler verirken, temeli 26 Şubat 2011'de atık projenin 20 Aralık 2016'da hizmete açıldığını hatırlattı.

Tünelin sağlamış olduğu kolaylıklara yer veren Karaismailoğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Hizmete girmiş olduğu önce günden itibaren arsıulusal hatırlı kuruluşlardan sayımsız ihsanıhümayun düzlük Avrasya Tüneli ile İstanbul, katıksız güzelliğini ve silüetini on paralık etkilemeyen, ekolojik dengeleri gözeten, çokluk hayatına dokunca vermeyen, mekân dostu indinde muvasala altyapısına kavuştu. İstanbul'un cenup aksındaki muvasala mesafelerini kestirmece 10 kilometre kısa Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuğu 5 dakikaya indirdi. Her devir on binlerce İstanbulluyu indinde kıtadan diğerine taşıyor. Bazı çevreler, bu projeyi olanaksız indinde manzara şekilde gördü. Hele alelhusus yegâne kuruş amme deposu kullanılmadan bu projenin tamamlanacağına hiçbiri inanmıyordu. Onların planlamadan, hizmetten anlamadığını doğrusu biliyorduk da milletimize maruz hizmete de bu denli adavet etmelerine şaşırdık doğrusu."

"Kuru bangır bangır gerçekleri karartamayacaklar"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli'nin, yap-işlet-devret (YİD) projelerinin en ehemmiyetli ve dobra örneklerinden birisi şekilde tarihteki yerini aldığını bildirdi.

Milletin hazinesine ve ülkenin altyapısına en kalburüstü katkıları sunan YİD projelerinin faydalarına ayraç fail Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Onlar, mobilyasız bangır bangır milletimizin kafasını karıştırmaya çalışsalar da bu gerçekleri karartamayacaklar. Muhalefet partileri nedense bu YİD projelerini indinde çeşitli anlayamadılar. Bu projeleri hoppadak yapı maliyetinden yola çıkarak hesap etmek üzere indinde vebal içerisindeler. Yatırımın toplanmış maliyetini mutlak yapı maliyeti ile kıymetlendirmek akıllıca indinde yaklaşım değil. Yapımı, işletilmesi, pres süresi süresince değme çeşitli bakımı, onarımı, finansmanı ile baş başa maliyet hesaplanmakta. Ayrıca, bu planların pres süresi bitiminde değme çeşitli bakımı yapılmış̧ şekilde kamuya dönemi yapılacaktır."

Karaismailoğlu, kamu-özel teşrikimesai (KÖİ) modeliyle meydana getirilen yatırımlarda 2024'te elde edilecek dirimsel ile giderlerin dengeleneceğini, 2025'te gelirlerin ödemelerin üstünde olacağını söyledi.

"6 yılda maliyetini karşıladı"

Adil Karaismailoğlu, sabık sene Avrasya Tüneli'ni kullanan vasıtaların yüzdelik 93'ünü otomobillerin, yüzdelik 6'sını minibüslerin ve yüzdelik 1'ini motosikletlerin oluşturduğunu belirterek, 1 Mayıs 2022 bakımından motosikletlerin kullanımına müsaade maruz tünelden yılın geriye kalanında 256 bin 264 motosikletin geçtiğini bildirdi.

Avrasya Tüneli'nin zaman, yakıt, çıkarma azalımı ve ilçe maliyeti üzere etmenlerin etkisiyle günce ikiz cepheli gezilerde kullanıcıya sayı farkı 196 TL'lik yarar sağladığını aktaran Karaismailoğlu, şu detayları verdi:

"Sadece 2022 senesinde 33 milyon sayaç devir tasarrufu, 38 bin titrem mahrukat tasarrufu, 19 bin titrem çıkarma azalımı, 79 milyon araç-kilometre azalmasıyla oluşan ilçe maliyeti tasarrufu elde etmesi kararında iklim ekonomisine 6 salname toplanmış yardımı 1,2 bilyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Avrasya Tüneli, iklim ekonomisine katkısıyla envestisman maliyetini 6 yılda karşıladı. Duyanlar duymayanlara anlatsınlar lütfen."

Ocak ayının ikinci yarısında güvence araç sayısı aşıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, tünelin eriştiği günce azami ünite araç sayısının 22 Aralık'ta 74 bin 210 bulunduğunu belirterek, "Ocak ayının ikinci yarısında hafta arası gidiş geliş averajı 71 binin üstünde gerçekleşerek günce belirlenen asgari gidiş geliş garantisinin üstünde seyretti." sanarak konuştu.

Avrasya Tüneli'nin ulaşımda sağlamış olduğu devir avantajlarına yer veren Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tünel ortamında arıza, ilçe üzere bağlam canlı eşhas üstünde meydana gelen sevinme anketinde, sürücülerin maruz hizmetten kıvançlı kalma payı 2022 senesinde sayı farkı yüzdelik 99,5 şekilde belirleme edildi. Ayrıca, tünel operasyonlarında tüketilen elektriğin topu topu yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Böylece canlılık ihtiyacından meydana gelen karbon kadem izinin azaltılmasına dayanak olundu. İşletme faaliyetlerindeki karbon kadem izi denkleştirilerek karbon kuvvetsiz plan olma hedefine de ulaşılmıştır."

Karaismailoğlu, bugün bakımından Avrasya Tüneli'ni dört dörtlük 100 milyon arabanın kullandığını ve bunun muhik gururunu ve mutluluğunu paylaştıklarını anlatım ederek, "6 senedir yurttaşlarımızın şeklini ve gezi süresini kısaltan, güvenliğini ve konforunu zait dünyanın en ehemmiyetli mühendislik projelerinden birisi bulunan Avrasya Tüneli İstanbul'a, ülkemize derinlemesine seneler işlev etmeye bitmeme edecektir." dedi.

100 milyonuncu araç sürücüsüne Bakan Karaismailoğlu'ndan çiçek ve hediye

Açıklamanın peşi sıra Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler, Avrasya Tüneli'nin Anadolu Yakası'ndaki girişinde 100 milyonuncu arabanın geçişini bekledi.

Tünelden sabık 100 milyonuncu araç, manşet ekipleri çeşidinden durduruldu. Aracın şoförü ile indinde müddet lakırtı fail Karaismailoğlu, namına çiçek ve armağan verdi.

Sonrasında gazetecilere açıklamalarda mevcut Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli'nin, kullananların hayatına baş döndürücü indinde tomar ulama sunduğunu anlatım ederek, 6 yılda imal maliyetini karşıladığını söyledi.

Karaismailoğlu, "Mühendislik dalında Türkiye'nin geldiği seviyeyi yayınlayan baş döndürücü bulunmaz indinde iş. Burası onlarca sene ülkemize işlev edecek ve İstanbul'un trafiğine dem aldırmaya bitmeme edecek." sanarak konuştu.

Araç sürücüsü Sercan İnal da tüneli açıldığından bu yana kullandıklarını belirterek, "Çok rahatlattı trafiği. Karşıya geçeceğimiz devir burayı yeğleme ediyoruz. Şu anda da baş döndürücü şaşırdık." dedi.

Öte yandan, Bakan Karaismailoğlu'nun araç sürücüsü Sercan İnal'a tünelden indinde ay parasız kullanma hakkı armağan etmiş olduğu bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ