USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa devletleri Kovid-19'a için aşılamada üçüncü doza geçiyor

Almanya, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da aşıların üçüncü dozu, talip her insana yapılıyor.

Avrupa devletleri Kovid-19'a için aşılamada üçüncü doza geçiyor
09-11-2021 11:15
Brüksel

Avrupa ülkelerinin bazıları, elan ilkin yaşlılar, süreğen rahatsızlığı bulunanlar ve keyif mensupları denli kesimlere geçerli Kovid-19 aşılarının üçüncü dozlarını halkın tamamına hazırlamaya başladı.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda sonbaharın gelmesiyle Kovid-19 olaylarında ve ölümlerde artım görüldü. Kıtada bugüne denli belirleme edilen olay sayısı 1,8 milyonu aştı, yaşamını kaybedenlerin sayısı 24 bini buldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), akıbet haftalarda tanıdık olay artışlarıyla Avrupa'nın baştan salgının "merkez üssü" biçimine geldiğini açıkladı. Birçok yurt olay sayılarında salgının aslında bu yana kaydedilen en faziletli seviyeleri gördü.

AB devletlerinde 2021'den itibaren süregelen ilkah kampanyaları da hızını kaybetti. Aşılama oranları nice ülkede yazdan bu yana aşırı ağır ilerliyor.

Bir taraftan da aşıların etkinliğinin azalmaya başladığı değerlendirmeleri yapılıyor. Bu sebeple birlikte süredir hemen yaşlılara, süreğen rahatsızlığı bulunanlara, keyif mensupları denli stratejik fariza yapanlara geçerli üçüncü doz aşılar, kimisi devletlerde topu topu maşer gruplarına açılmaya başladı.

Bazı devletler 3. doza başladı

AB devletlerinde anımsatma yahut kuvvetlendirme dozu namına da anılan üçüncü dozların uygulanması sonucuna AB yönetimi değil, unsur devletler kendileri değişmeyen veriyor.

AB'nin deva düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşıların üçüncü dozlarının uygulanması anlamında elan ilkin salık sonucu almıştı. Üçüncü dozların, ikinci dozdan 6 ay sonradan yapılabileceği belirtilmişti.

Şu anne denli üçüncü dozu talip topu topu vatandaşlarına yürütüm sonucu düzlük devletler ortada Yunanistan, Almanya, Avusturya'nın kimi eyaletleri, Macaristan ile ilkah oranının enikonu bağan seyrettiği Bulgaristan ve Romanya toprak alıyor.

Diğer nice Avrupa ülkesinde de üçüncü dozların salgının gidişatına layıkıyla başlaması düşüncesince hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor.

Ancak kimisi AB ülkelerinin üçüncü dozlara doğmak düşüncesince bulunan aşıların dünkü varyantlara gönül rahatlığı geliştirilen versiyonlarının üretilmesini beklediği, böylelikle elan sert birlikte himaye elde etmeyi planladıkları tez ediliyor.

Kovid sertifikalarında ağız dalaşı olabilir

Aşılamalarda üçüncü dozların başlaması, birlikte taraftan da Kovid sertifikalarının tartışılmasına illet olacak denli görünüyor. Bunun sebebi ise şu anda Kovid sertifikalarının rahatsızlığı geçirenlere, aksi sınav sunanlara ve dü doz aşılama olanlara verilmesi.

Aşının üçüncü dozunu yaptıranların durumunun ne olacağı, dü doz aşılama olanlara sunulan sertifikanın geçerlik vaziyeti yahut dü dozla gücenmiş sertifikaların üçüncü doz uygulayıcı ülkelerdeki geçerliliği denli nice bap belirsizliğini koruyor.

AB Dijital Kovid Sertifikası, yaz başlangıcında aşılamaların himmet kazanması ve vakaların azalmasıyla tedbirleri şişman seviyede sonlandıran AB devletlerinde seyahatleri kolaylaştırmak az daha hazırlanmıştı. Birçok ülke, şehadetname sistemini yaz bitiminde aşçı ve kafe denli bölgeler ile şişman etkinliklere girişlerde de kullanmaya başlamıştı.

AB ülkelerinin keyif bakanları, boşluk ayında yapacakları toplantıda, üçüncü dozların aşılama sertifikalarında kesinlikle toprak tutacağını değerlendirecek.

Yunanistan'da 3. doz her insana açıldı

Yunanistan'da üç doz aşılama uygulaması eylülde başladı. Üçüncü doz aşılama düşüncesince öncelik, buğulu ve riskli gruplara verildi. Geçen haftadan itibaren 18 gözyaşı üstü hacısı hocası üçüncü doz düşüncesince müracaat yapabiliyor.

Yunan yetkililer, aşılama sertifikaları düşüncesince üçüncü dozun da mecburi olabileceğini belirtiyor. Yunanistan Sağlık Bakanı Thanos Plevris, ikinci dozdan 6 ay sonradan bağışıklığın düştüğünü belirterek "Mevcut Kovid-19 aşılama sertifikalarının muteber olabilmesi düşüncesince ikinci dozun bitiminden altı ay sonradan üçüncü doz aşılama mecburi olabilir." dedi.

Toplam olay sayısının 785 bine, geberik sayısının 16 bin 295'e çıkmış bulunduğu Yunanistan'da günce olaylar 5 Kasım’da 6 bin 909 ile en faziletli seviyeye ulaşmış, 6 Kasım’dan itibaren aşısız insanlara dünkü engellemeler getirilmişti.

Almanya'da dünkü başladı

Almanya da Yunanistan'dan sonradan üçüncü doza yeşil kudret yakıcı AB ülkesi oldu. Daha ilkin 70 gözyaşı üstü eşhas düşüncesince salık edilen üçüncü dozlar bundan böyle eyalet ve federal keyif bakanlarının kararıyla her insana yapılabiliyor. Üçüncü doz düşüncesince ikinciden sonradan 6 ay geçmesi gerekiyor.

Almanya'da olay rakamları da çabucak artıyor. Geçen hafta olaylar 38 bine denli baskı ve haftalık insidans kıymeti 201,1 oldu. Bu skor salgının başlangıcından bu yana en faziletli kırat oldu. Almanya'da bugüne denli Kovid-19'dan 96 bin 558 insan öldü, kestirmece 4,8 milyon olay belirleme edildi.

Bulgaristan'da 3. dozdan talip faydalanıyor

Aşılama oranının Avrupa'da en bağan seyrettiği ülkelerden Bulgaristan'da üçüncü doz aşılama imkanından hacısı hocası faydalanabiliyor. Bunun düşüncesince ikinci dozdan sonradan 6 ay geçmesi gerekiyor. Bulgaristan'da AB'nin onayladığı aşılardan rastgele bir tanesi seçilebiliyor.

Aşılamaya ilginin akıbet haftalarda arttığı belirtiliyor. Bunun sebebi aşılama sertifikası yahut antikor testinin iş yerleri, cümbüş mekanları, aşçı denli işletmeler düşüncesince mecburi bir vaziyete gelmesi oldu.

Halkın yüzdelik 27'sinin dört dörtlük aşılı bulunduğu Bulgaristan'da günce olay sayısı 5 bin yöresinde seyrediyor. Günde minimum 70 insan yaşamını kaybederken salgının aslında bu yana kaydedilen olay sayısı 633 bini, ölenlerin sayısı ise 25 bini aştı.

Romanya da 3. dozu her insana uyguluyor

Romanya'da üçüncü doz uygulaması birlikte müddet ilkin başladı ve talip hacısı hocası üçüncü doz aşıyı yaptırabiliyor. Üçüncü dozu olanların sayısı 1 milyonu geçti.

Ülkede güzeşte ay eski dalgalara layıkıyla aşırı yükselen olay rakamları zımnında bölümsel kapanma uygulanıyor. Kapanmadan ötürü olay ve ahiret yolculuğu sayılarında 5 gündür azalış görülüyor. Vakalar günce 18 binli sayılardan 7 binlere geriledi.

Avusturya'da aşısızlara dünkü engellemeler planlanıyor

Avusturya'da aşının üçüncü dozu eyaletten eyalete fark gösteriyor. Genel namına ikinci dozun üstünden 6 ay geçmesi koşuluyla özellikle hükûmet merkezi Viyana peyda etmek az daha aşırı sayıda eyalette üçüncü dozu talip hacısı hocası yaptırabiliyor.

Avusturya'da günce olaylar akıbet haftalarda ağırbaşlı artım gösterdi. Günlük 9 bin vakanın görüldüğü ülkede derin bakımdaki pestil sayısındaki artım dikkati çekti.

Bugünden itibaren restoran, kafe, şahsi izlev merkezleri, hastaneler ve 25 ferdin üstündeki etkinliklerde aşılama veya rahatsızlığı geçirmiş olma kuralı aranacak. Söz konusu boğunuk alanlara girişte PCR testi onama edilmeyecek.

Yoğun bakımdaki pestil sayısının 400'e yaklaştığı Avusturya'da hükümet, bu sayının 600'ü aşması yerinde aşılama yaptırmamışlara müteveccih sokağa çıkacak kısıtlamasını yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

Macaristan'da 1 Ağustos'ta başlamıştı

Macaristan'da 1 Ağustos'tan bu yana ikinci dozun üstünden 4 ay güzeşte hacısı hocası üçüncü doz düşüncesince termin alabiliyor. Yaklaşık 10 milyon sözü geçen Macaristan'da 1 milyon 369 bin insan üçüncü doz aşıyı oldu.

Vakaların arttığı Macaristan'da akıbet 3 günde 18 bine yaklaşan dünkü olay görüldü. Bugüne denli 910 bin vakanın belirleme edilmiş bulunduğu ülkede 31 bin 400 insan öldü.

İngiltere'de 10 milyon insana 3. doz yapıldı

İngiltere’de üçüncü doz Kovid-19 aşısı 50 gözyaşı ve üzerine, keyif ve içtimai izlev hizmetlerinde çalışanlara, riziko grubundaki 16 gözyaşı boyun insanlara yapılıyor.

İngiltere'de 10 milyon insana 3. doz aşılama yapıldı. Ancak ülkede hala evvel dozu almayan 4,5 milyon insan bulunuyor. İngiltere hükümeti, üçüncü dozu yaptırması müstelzim şahısların çabucak aşılama olmasını istiyor.

İngiltere'de akıbet günlerde açıklayan olay ve ahiret yolculuğu rakamları ülkede endişeye defa açıyor. Dün 30 bin 305 dünkü olay belirleme edildi, 62 insan yaşamını kaybetti. Ülkede 21 Ekim'de 52 bin olayla yazdan bu yana en faziletli skor kaydedilmişti.

Ulusal Sağlık Hizmetleri, dayanıklı şita zamanına derman düşüncesince hükümete kimi kısıtlamaların hemen arka getirilmesi çağrısında bulunuyor. Hükümet ise uyarılara karşın dünkü hacir getirmekten yana görünmüyor.

İspanya ve Portekiz'de 70 gözyaşı ilişkin yapılıyor

İspanya'da üçüncü dozlar teşrinievvel ortasından itibaren 70 gözyaşı üstündeki insanlara yapılıyor. Portekiz de kuvvetlendirme dozlar dair İspanya ile bire birlikte politikayı uyguluyor.

Her dü ülkede de üçüncü dozların maşer geneline açılması konuşuluyor fakat salgında şu anda eski dönemlere nazaran dobra vaziyette bulunan bu dü ülkede ilkin 70 gözyaşı üstü kesimin üçüncü dozlarının bitirilmesi hedefleniyor.

İspanya'da ilkgüz sonundan itibaren rastgele birlikte 100 bin insanlarda belirleme edilen Kovid-19 olay sayısı 40'lar düzeyindeyken akıbet 10 gündür bu miktar 50'nin ilişkin çıktı. Bu sayıyla İspanya, DSÖ ve AB'nin kriterlerine layıkıyla baştan ölçülü riziko düzeyli devletler arasına girdi.

İspanya'da günce olay rakamları 3 bin-4 bin aralığında seyrediyor, geberik sayısı ise 15-30 ortada bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzdelik 79'unda dü doz ilkah tamamlandı.

İtalya da 3. doza geçmeyi planlıyor

İtalya'da üçüncü doz ilkah 80 gözyaşı üstü ve bağışıklığı cılız eşhas düşüncesince eylülde başladı, ekimde kaplam 60 gözyaşı üstü kişilerle genişletildi. Şu anne denli 2,1 milyon insana üçüncü doz uygulandı. Yetkililer, sene sonuna değin 7 milyon insana üçüncü dozu yapmayı, endamsız müddet ortamında hacısı hocası düşüncesince üçüncü doz uygulamasına geçmeyi planlıyor.

İtalya’da artıştaki olaylar bitim teşrin aslında bu yana 5 bin ile 6 bin 800 ortada değişiyor. İtalya’nın salgında dördüncü dalganın ortamında bulunduğunu tamlayan uzmanlar, günce vakaların Noel çağında 15 bini bulabileceğini tabir ediyor.

- Fransa'da da başlaması bekleniyor

Fransa'da 65 gözyaşı üstü insanlara ve süreğen rahatsızlığı olanlara üçüncü doz uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un olay rakamlarındaki artışın peşi sıra üçüncü dozun her insana açılmasına müteveccih anons yapması bekleniyor.

Aşılamada Avrupa'nın önde mevrut ülkelerinden Fransa'da bugüne denli nüfusun kestirmece yüzdelik 75'i aşılandı. Vakalar ise akıbet birlikte haftada yüzdelik 20'den birlikte tomar artım gösterdi ve günce skor 8 bin 500'ün ilişkin çıktı.

Geçen hafta hastanelere kaldırılanların ve derin bakıma alınanların sayısı yüzdelik 13 arttı.

Hollanda ve Belçika

Hollanda'da üçüncü dozlar en herşeyden ilk olarak 80 yaşın üstündekilere ve süreğen rahatsızlığı bulunanlara 6 Aralık'tan itibaren uygulanacak. Ocakta 60 ile 80 gözyaşı arasındakiler üçüncü dozu alabilecek. Daha sonradan her insanın üçüncü doz aşılama olmaya başlayabileceği açıklandı.

Hollanda'da da olaylar faziletli ilkah oranına karşın ekimden bu yana artarken günce averaj dünkü olay sayısı 12 bin yöresinde bulunuyor. Bu sebeple eylülde kaldırılan peçe ve ara kuralı hafta nihayetinde baştan yürürlüğe girdi. Tam aşılıların oranının yüzdelik 84'ü geçmiş bulunduğu Hollanda'da salgının aslında bu yana 31 bin 400 insan yaşamını kaybetti.

Belçika'da ise üçüncü doz 65 gözyaşı üstü ve süreğen rahatsızlığı bulunanlar denli bağışıklığı bağan insanlara uygulanıyor.

Üçüncü doz aşıların elan serbest maşer kesimlerine yapılması düşüncesince hükümetin geçenlerde değişmeyen vermesi bekleniyor. Öncelikle AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarını olanlara kuvvetlendirme dozların uygulanması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ