USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa devletleri Kovid-19'a üzerine aşılamada üçüncü doza geçiyor

Almanya, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da aşıların üçüncü dozu, talip her insana yapılıyor.

Avrupa devletleri Kovid-19'a üzerine aşılamada üçüncü doza geçiyor
09-11-2021 11:15
Brüksel

Avrupa ülkelerinin bazıları, hâlâ evvela yaşlılar, süreğen rahatsızlığı bulunanlar ve afiyet personelleri neredeyse kesimlere geçerli Kovid-19 aşılarının üçüncü dozlarını halkın tamamına hazırlamaya başladı.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda sonbaharın gelmesiyle Kovid-19 olaylarında ve ölümlerde artma görüldü. Kıtada bugüne denli belirleme edilen fenomen sayısı 1,8 milyonu aştı, yaşamını kaybedenlerin sayısı 24 bini buldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sonuç haftalarda tanıdık fenomen artışlarıyla Avrupa'nın baştan salgının "merkez üssü" biçimine geldiğini açıkladı. Birçok iklim fenomen sayılarında salgının gene bu yana kaydedilen en efdal seviyeleri gördü.

AB vatanlarında 2021'den itibaren süregelen ilkah kampanyaları da hızını kaybetti. Aşılama oranları nice ülkede yazdan bu yana aşırı ağır ilerliyor.

Bir taraftan da aşıların etkinliğinin azalmaya başladığı değerlendirmeleri yapılıyor. Bu sebeple müşterek süredir çabucak yaşlılara, süreğen rahatsızlığı bulunanlara, afiyet personelleri neredeyse eleştiri fariza yapanlara geçerli üçüncü doz aşılar, birtakımı devletlerde topu topu maşer gruplarına açılmaya başladı.

Bazı devletler 3. doza başladı

AB vatanlarında anımsatma yahut tahkim dozu namına da anılan üçüncü dozların uygulanması sonucuna AB yönetimi değil, unsur devletler kendileri değişmeyen veriyor.

AB'nin çıkar defa düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşıların üçüncü dozlarının uygulanması anlamında hâlâ evvela salık sonucu almıştı. Üçüncü dozların, ikinci dozdan 6 ay sonraları yapılabileceği belirtilmişti.

Şu anne denli üçüncü dozu talip topu topu vatandaşlarına infaz sonucu düzlük devletler ortada Yunanistan, Almanya, Avusturya'nın birtakım eyaletleri, Macaristan ile ilkah oranının enikonu ceninisakıt seyrettiği Bulgaristan ve Romanya toprak alıyor.

Diğer nice Avrupa ülkesinde de üçüncü dozların salgının gidişatına layıkıyla başlaması düşüncesince hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor.

Ancak birtakımı AB ülkelerinin üçüncü dozlara doğmak düşüncesince bulunan aşıların dünkü varyantlara dirlik geliştirilen versiyonlarının üretilmesini beklediği, böylecene hâlâ berk müşterek esirgeme elde etmeyi planladıkları kanıt ediliyor.

Kovid sertifikalarında ağız dalaşı olabilir

Aşılamalarda üçüncü dozların başlaması, müşterek taraftan da Kovid sertifikalarının tartışılmasına hastalık olacak neredeyse görünüyor. Bunun sebebi ise şu anda Kovid sertifikalarının rahatsızlığı geçirenlere, aksi imtihan sunanlara ve dü doz telkih olanlara verilmesi.

Aşının üçüncü dozunu yaptıranların durumunun ne olacağı, dü doz telkih olanlara maruz sertifikanın valör hali yahut dü dozla kırgın sertifikaların üçüncü doz uygulayıcı ülkelerdeki geçerliliği neredeyse nice özellik belirsizliğini koruyor.

AB Dijital Kovid Sertifikası, yaz başlangıcında aşılamaların çaba kazanması ve vakaların azalmasıyla tedbirleri şişman seviyede sonlandıran AB vatanlarında seyahatleri kolaylaştırmak neredeyse hazırlanmıştı. Birçok ülke, şehadetname sistemini yaz bitiminde aşevi ve kafe neredeyse bölgeler ile şişko etkinliklere girişlerde de kullanmaya başlamıştı.

AB ülkelerinin afiyet bakanları, açıklık ayında yapacakları toplantıda, üçüncü dozların telkih sertifikalarında ne toprak tutacağını değerlendirecek.

Yunanistan'da 3. doz her insana açıldı

Yunanistan'da üç doz telkih uygulaması eylülde başladı. Üçüncü doz telkih düşüncesince öncelik, buğulu ve riskli gruplara verildi. Geçen haftadan itibaren 18 gözyaşı üstü hepsi üçüncü doz düşüncesince müracaat yapabiliyor.

Yunan yetkililer, telkih sertifikaları düşüncesince üçüncü dozun da mecburi olabileceğini belirtiyor. Yunanistan Sağlık Bakanı Thanos Plevris, ikinci dozdan 6 ay sonraları bağışıklığın düştüğünü belirterek "Mevcut Kovid-19 telkih sertifikalarının meri olabilmesi düşüncesince ikinci dozun bitiminden altı ay sonraları üçüncü doz telkih mecburi olabilir." dedi.

Toplam fenomen sayısının 785 bine, geberik sayısının 16 bin 295'e çıkmış bulunduğu Yunanistan'da günce olaylar 5 Kasım’da 6 bin 909 ile en efdal seviyeye ulaşmış, 6 Kasım’dan itibaren aşısız insanlara dünkü engellemeler getirilmişti.

Almanya'da dünkü başladı

Almanya da Yunanistan'dan sonraları üçüncü doza yeşil enerji yakıcı AB ülkesi oldu. Daha evvela 70 gözyaşı üstü şahıslar düşüncesince salık edilen üçüncü dozlar bundan böyle eyalet ve federal afiyet bakanlarının kararıyla her insana yapılabiliyor. Üçüncü doz düşüncesince ikinciden sonraları 6 ay geçmesi gerekiyor.

Almanya'da fenomen rakamları da çabucak artıyor. Geçen hafta olaylar 38 bine denli baskı ve haftalık insidans kıymeti 201,1 oldu. Bu nüsha salgının başlangıcından bu yana en efdal düzey oldu. Almanya'da bugüne denli Kovid-19'dan 96 bin 558 ad öldü, tahminî 4,8 milyon fenomen belirleme edildi.

Bulgaristan'da 3. dozdan talip faydalanıyor

Aşılama oranının Avrupa'da en ceninisakıt seyrettiği ülkelerden Bulgaristan'da üçüncü doz telkih imkanından hepsi faydalanabiliyor. Bunun düşüncesince ikinci dozdan sonraları 6 ay geçmesi gerekiyor. Bulgaristan'da AB'nin onayladığı aşılardan rastgele birisi seçilebiliyor.

Aşılamaya ilginin sonuç haftalarda arttığı belirtiliyor. Bunun sebebi telkih sertifikası yahut antikor testinin iş yerleri, canlılık mekanları, aşevi neredeyse işletmeler düşüncesince mecburi bir duruma gelmesi oldu.

Halkın yüzdelik 27'sinin birlik aşılı bulunduğu Bulgaristan'da günce fenomen sayısı 5 bin yöresinde seyrediyor. Günde minimum 70 ad yaşamını kaybederken salgının gene buyana kaydedilen fenomen sayısı 633 bini, ölenlerin sayısı ise 25 bini aştı.

Romanya da 3. dozu her insana uyguluyor

Romanya'da üçüncü doz uygulaması müşterek müddet evvela başladı ve talip hepsi üçüncü doz aşıyı yaptırabiliyor. Üçüncü dozu olanların sayısı 1 milyonu geçti.

Ülkede sabık ay esbak dalgalara layıkıyla aşırı yükselen fenomen rakamları zımnında bölümsel kapanma uygulanıyor. Kapanmadan çevre fenomen ve ahiret yolculuğu sayılarında 5 gündür azalma görülüyor. Vakalar günce 18 binli sayılardan 7 binlere geriledi.

Avusturya'da aşısızlara dünkü engellemeler planlanıyor

Avusturya'da aşının üçüncü dozu eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Genel namına ikinci dozun üstünden 6 ay geçmesi koşuluyla ilkin hükûmet merkezi Viyana iktisap etmek neredeyse aşırı sayıda eyalette üçüncü dozu talip hepsi yaptırabiliyor.

Avusturya'da günce olaylar sonuç haftalarda ağır artma gösterdi. Günlük 9 bin vakanın görüldüğü ülkede derin bakımdaki marazlı sayısındaki artma dikkati çekti.

Bugünden itibaren restoran, kafe, ferdî ihtimam merkezleri, hastaneler ve 25 bireyin üstündeki etkinliklerde telkih ve ya rahatsızlığı geçirmiş olma kuralı aranacak. Söz konusu boğunuk alanlara girişte PCR testi ikrar edilmeyecek.

Yoğun bakımdaki marazlı sayısının 400'e yaklaştığı Avusturya'da hükümet, bu sayının 600'ü aşması yerinde telkih yaptırmamışlara müteveccih sokağa çıkacak kısıtlamasını yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

Macaristan'da 1 Ağustos'ta başlamıştı

Macaristan'da 1 Ağustos'tan buyana ikinci dozun üstünden 4 ay sabık hepsi üçüncü doz düşüncesince termin alabiliyor. Yaklaşık 10 milyon sözü geçen Macaristan'da 1 milyon 369 bin ad üçüncü doz aşıyı oldu.

Vakaların arttığı Macaristan'da sonuç 3 günde 18 bine andıran dünkü fenomen görüldü. Bugüne denli 910 bin vakanın belirleme edilmiş bulunduğu ülkede 31 bin 400 ad öldü.

İngiltere'de 10 milyon insana 3. doz yapıldı

İngiltere’de üçüncü doz Kovid-19 aşısı 50 gözyaşı ve üzerine, afiyet ve içtimai ihtimam hizmetlerinde çalışanlara, riziko grubundaki 16 gözyaşı giysi insanlara yapılıyor.

İngiltere'de 10 milyon insana 3. doz telkih yapıldı. Ancak ülkede hala evvel dozu almayan 4,5 milyon ad bulunuyor. İngiltere hükümeti, üçüncü dozu yaptırması müstelzim insanların çabucak telkih olmasını istiyor.

İngiltere'de sonuç günlerde açıklayan fenomen ve ahiret yolculuğu rakamları ülkede endişeye defa açıyor. Dün 30 bin 305 dünkü fenomen belirleme edildi, 62 ad yaşamını kaybetti. Ülkede 21 Ekim'de 52 bin olayla yazdan bu yana en efdal nüsha kaydedilmişti.

Ulusal Sağlık Hizmetleri, güçlü şita zamanına çare düşüncesince hükümete birtakım kısıtlamaların hemen arka getirilmesi çağrısında bulunuyor. Hükümet ise uyarılara karşın dünkü bunama getirmekten yana görünmüyor.

İspanya ve Portekiz'de 70 gözyaşı üstüne yapılıyor

İspanya'da üçüncü dozlar evvel teşrin ortasından itibaren 70 gözyaşı üstündeki insanlara yapılıyor. Portekiz de tahkim dozlar dair İspanya ile bire müşterek politikayı uyguluyor.

Her dü ülkede de üçüncü dozların maşer geneline açılması konuşuluyor fakat salgında şu anda esbak dönemlere nazaran dobra vaziyette bulunan bu dü ülkede evvela 70 gözyaşı üstü kesimin üçüncü dozlarının bitirilmesi hedefleniyor.

İspanya'da ilkgüz sonundan itibaren rastgele 100 bin kişilerde belirleme edilen Kovid-19 fenomen sayısı 40'lar düzeyindeyken sonuç 10 gündür bu miktar 50'nin üstüne çıktı. Bu sayıyla İspanya, DSÖ ve AB'nin kriterlerine layıkıyla baştan ölçülü riziko düzeyli devletler arasına girdi.

İspanya'da günce fenomen rakamları 3 bin-4 bin aralığında seyrediyor, geberik sayısı ise 15-30 ortada bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzdelik 79'unda dü doz ilkah tamamlandı.

İtalya da 3. doza geçmeyi planlıyor

İtalya'da üçüncü doz ilkah 80 gözyaşı üstü ve bağışıklığı eneze şahıslar düşüncesince eylülde başladı, ekimde kaplam 60 gözyaşı üstü kişilerle genişletildi. Şu anne denli 2,1 milyon insana üçüncü doz uygulandı. Yetkililer, sene sonuna değin 7 milyon insana üçüncü dozu yapmayı, çelimsiz müddet zarfında hepsi düşüncesince üçüncü doz uygulamasına geçmeyi planlıyor.

İtalya’da artıştaki olaylar teşrinisani gene buyana 5 bin ile 6 bin 800 ortada değişiyor. İtalya’nın salgında dördüncü dalganın zarfında bulunduğunu tamlayan uzmanlar, günce vakaların Noel çağında 15 bini bulabileceğini anlatım ediyor.

- Fransa'da da başlaması bekleniyor

Fransa'da 65 gözyaşı üstü insanlara ve süreğen rahatsızlığı olanlara üçüncü doz uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un fenomen rakamlarındaki artışın peşi sıra üçüncü dozun her insana açılmasına müteveccih anons yapması bekleniyor.

Aşılamada Avrupa'nın önde mevrut ülkelerinden Fransa'da bugüne denli nüfusun tahminî yüzdelik 75'i aşılandı. Vakalar ise sonuç müşterek haftada yüzdelik 20'den müşterek tomar artma gösterdi ve günce nüsha 8 bin 500'ün üstüne çıktı.

Geçen hafta hastanelere kaldırılanların ve derin bakıma alınanların sayısı yüzdelik 13 arttı.

Hollanda ve Belçika

Hollanda'da üçüncü dozlar ilk herşeyden ilk olarak 80 yaşın üstündekilere ve süreğen rahatsızlığı bulunanlara 6 Aralık'tan itibaren uygulanacak. Ocakta 60 ile 80 gözyaşı arasındakiler üçüncü dozu alabilecek. Daha sonraları her insanın üçüncü doz telkih olmaya başlayabileceği açıklandı.

Hollanda'da da olaylar efdal ilkah oranına karşın ekimden buyana artarken günce nüsha farkı dünkü fenomen sayısı 12 bin yöresinde bulunuyor. Bu sebeple eylülde kaldırılan peçe ve açıklık kuralı hafta nihayetinde baştan yürürlüğe girdi. Tam aşılıların oranının yüzdelik 84'ü geçmiş bulunduğu Hollanda'da salgının gene buyana 31 bin 400 ad yaşamını kaybetti.

Belçika'da ise üçüncü doz 65 gözyaşı üstü ve süreğen rahatsızlığı bulunanlar neredeyse bağışıklığı ceninisakıt insanlara uygulanıyor.

Üçüncü doz aşıların hâlâ açık maşer kesimlerine yapılması düşüncesince hükümetin geçenlerde değişmeyen vermesi bekleniyor. Öncelikle AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarını olanlara tahkim dozların uygulanması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ