USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa ülkeleri, Brezilya'daki Kongre baskınına reaksiyon gösterdi

Avrupa ülkelerinin liderleri, emektar Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun destekçilerinin hükümet binalarına baskınını kınayarak Devlet Başkanı Lula da Silva'ya desteğini bildirdi.

Avrupa ülkeleri, Brezilya'daki Kongre baskınına reaksiyon gösterdi
09-01-2023 16:09
Ankara

Avrupa ülkelerinin liderleri, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesine tepkime göstererek Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya dayanaklık etmek verdi.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Bolsonaro destekçisi yüzlerce ferdin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesinin bildirme edilemez bulunduğunu belirterek Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın birlikte bulunduğunu bildirdi.

Rutte, toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirdiği açıklamada, "Brezilya'daki hükümet binalarına meydana getirilen saldırının görüntülerini dehşetle izledim. Demokratik hususiyet devletinin kalbini meydana getiren kurumlara müteveccih bildirme edilemez ortak kuvvet bu. Demokratik adına seçme ortak önder bulunan Başkan Lula'nın yanındayız." ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Brezilya'da olanlar bizi lakayıt bırakamaz. Resmi kurumlara baskın görüntüleri bildirme edilemez ve rastgele ortak demokratik aykırılık ile bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe gerekseme mevcut ve Brezilya kurumlarıyla dayanışmamızı anlatım ediyoruz." açıklamasında bulundu.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından, Brezilya'daki Bolsonaro destekçileri çeşidinden meydana getirilen baskına bağlı açıklamasında, "Barışçıl kuvvet devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine dokunca verecek rastgele ortak girişimi kınadığını" belirtti.

Sunak, Lula da Silva ve hükümetine "tam destek" verdiklerini ve doğacak zamanlarda dü yurt ortada "yakın bağların" kurulmasını arzuladıklarını bildirdi.

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya’da demokratik kurumlara meydana getirilen saldırıların demokrasiye müteveccih latifçe görülmeyecek saldırılar bulunduğunu anlatım etti.

Scholz, Twitter'dan meydana getirdiği açıklamada, Brezilya'dan kendilerine biçimsiz görüntülerin ulaştığını kaydederek "Demokratik kurumlara meydana getirilen kuvvet içeren saldırılar, demokrasiye müteveccih latifçe görülmeyecek saldırılardır." ifadesini kullandı.

Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ve Brezilya halkının birlikte olduklarını vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brezilya'da yaşananların demokrasiye hödük ve kuvvet içeren ortak atılım bulunduğunu belirterek Brezilya halkı, onların demokratik kurumları ve Brezilya Devlet Başkanı Lula ile el birliği içre olduklarını anlatım etti.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, Brezilya'da yasama, icra ve kaza kurumlarına meydana getirilen "şoke edici" saldırıları "en çelimli şekilde" kınadıklarını belirtti.

Demokratik kurumları erek düzlük bu janr saldırıları "kabul edilemez" adına niteleyen Schallenberg, faillerden aritmetik sorulması icap ettiğini kaydetti.

Norveç

Norveç Dışişleri Bakanlığı, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesini kınadı.

Bakanlığın Twitter hesabından meydana getirilen paylaşımda, "Norveç, Brezilya'nın demokratik kurumlarına erinç meydana getirilen kuvvet eylemini kınıyor. Bu saldırılar bildirme edilemez. Brezilya halkı seçimini yapmıştır ve Brezilya halkının kararlarına hürmet duyulmalıdır." ifadelerine toprak verildi.

Paylaşımda, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın demokratik ortak biçimde seçildiği vurgulanarak Norveç'in Lula'ya desteği anlatım edildi.

Polonya

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Brezilya'da Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye meydana getirilen baskını kınadı.

Twitter'daki paylaşımında, halkın refahı düşüncesince demokrasinin en güzel defa bulunduğunu vurgulayan Duda, intihabat ve demokratik kurumların kutsi bulunduğunu anlatım etti.

Duda, Lula'nın, intihap zaferinin arkası sıra Polonya karışma tamamı demokratik dünyanın desteğini aldığını belirtti.

İsviçre

İsviçre'nin Brasilia Büyükelçiliği de toplumsal medyada meydana getirdiği paylaşımda, Brezilya'daki kuvvet eylemlerini iri ortak kaygıyla izlem ettiklerini belirterek Brezilya büyüklenme ve demokrasisine desteklerini anlatım etti.

Brezilya'da esbak ordunun müdahalede bulunması isteğiyle motto atan emektar Devlet Başkanı baş döndürücü sağcı Jair Bolsonaro taraftarları, kolluk engelini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları darmadağın etmek düşüncesince menfez yaşartıcı doğal kavara ile karışma fail polis, grupların şimdi sonraları Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye gücün girmesine bariyer olamamıştı.

Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi basan Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, asayiş güçlerince binalardan çıkartılıp arama sağlanmıştı.

Diğer yandan, bahis konusu binalara gücün giren destekçilerini eleştiren Bolsonaro, Twitter hesabından vakalara bağlı meydana getirdiği açıklamada, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin ortak parçasıdır. Ancak zaman bulunduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandallık ve amme binalarına müteveccih işgaller bu kuralın dışındadır." ifadelerini kullanmıştı. Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'nın, protestocuları Bolsonaro'nun kımıldatma etmiş bulunduğu yönündeki laflarına de yanıt sağlayan Bolsonaro, Lula'nın "temelsiz suçlamalarda" bulunduğunu savunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ