USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ait tensikat sert halde uygulanıyor

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ilgilendiren tensikat sert şekilde uygulanırken, kurallara uymayanlar aylı servet cezaları alıyor, buralarda hayvan dadılık etmek düşüncesince de anlaşılan şartları adına iletmek gerekiyor.

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ait tensikat sert halde uygulanıyor
30-12-2021 13:29
Ankara

Avrupa'nın üç iri ülkesi Almanya, Fransa ve Hollanda'da sokakta aylak gezen hayvanların toplanmasından ve itibarıyla yerli yönetimler sorumlu. Buralarda evcil hayvan beslenmenin, ihlal halde hapisle sonuçlanabilecek cezaları öngören demir kuralları bulunuyor.

Evde hayvan besleyenler ihsan vermek, mahsus enva düşüncesince yetişek bildirme etmek zorunda.

Hollanda, sokak hayvanları ve iyesiz köpeklerin sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri.

Merkezi Amsterdam'da olan Sokak Hayvanları Platformunun yayımladığı "Hollanda ne aylak köpeklerden arındı?" başlıklı raporda, ülkede çıkmaz köpeklerinin sayısını kısıntı politikalarının 1800'lere dayandığı belirtiliyor.

Rapora gereğince başta kuduruk salgınıyla mücadele, insanoğlu sağlığını esirgeme ve güvenliğini mizan amacıyla Hollanda'da 1800'lerde köpeklere toht ve huni müstear zorunluluğu denli kavait getirildi.

1960'lardan itibaren de kısırlaştırmanın yaygınlaşmasıyla çıkmaz köpeklerinin sayısının azaldığı, aylak köpekler düşüncesince "topla, kısırlaştır, aşıla, arka bırak" uygulamasının hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Bugün iyesiz köpekleri belediyeler barınaklarda topluyor.

Hollanda'da hayvan dadılık etmek tek emeksiz değil

Hollanda'da mutlak hükümetin belirlediği listede toprak düzlük hayvanat evcilleştirilebilirken, dizelge dışındakiler hastalık, düzenlilik ve keyif gerekçeleriyle evcilleştirilemiyor.

Satın aldıkları yahut sahiplendikleri köpekleri sokağa bırakanlar iki canlı dünyalık cezalarıyla erinç karşıya kalıyor.

Ülkede kapik sahiplerinin 14 devir (yeni doğan köpekler düşüncesince 7 hafta) ortamında köpeklerini dair oldukları belediyeye kaydetmeleri zorunlu. Ayrıca salname kestirmece 120 ekü kapik vergisi ödemeleri gerekiyor.

Ayrıca köpeğin cinsi, sahibinin adresi ve acele hallerde ulaşılması müstelzim şahıslara alakadar bilgilerin toprak almış yer aldığı düğü tanesi büyüklüğündeki elektronik ortak mikroçip baytar sebebiyle köpeğin derisinin dibine yerleştiriliyor.

Bazı belediyelerde iskân yerlerinde dolaştırılan köpeklerin tasmalı olması kuralı uygulanırken, köpeğin dışkısını yerden almayan şahıslara 140 ekü ukubet kesiliyor.

Hollanda'da saldırgan kapik cinslerinin ağızlıksız dolaştırılması yasak. 2008'de getirilen ortak düzenlemeyle de bazısı saldırgan köpeklerin, tutum testlerinden ve terapilerinden geçirilmesi gerekiyor.

Bu terapilere karşın davranışları arama edilemeyen saldırgan köpeklere ötenazi uygulanabiliyor.

2018 senesinde getirilen ortak bambaşka düzenlemeye gereğince Rottweiler yahut Pitbull denli 20 saldırgan kapik cinsine cemaat kişilerin, hayvanların bakımına dair bazısı eğitimlerden geçmesi isteniyor.

Fransa'da evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak

Fransa'da da amme güvenliği dolayısıyla evcil hayvanların ve evcilleştirilmiş yabanıl hayvanların sokağa aylak bırakılması yasak.

Ülkede "tehlike" sunma edebileceği memul kapik türlerinin çecik bariz bölgelerde tasmayla dolaştırılması zorunlu. Bazen şehremaneti kararıyla toht zorunluluğu hepsi köpekler düşüncesince de meri olabiliyor.

Zorunlu olmasına karşın köpeğini tasmasız gezdiren evcil hayvan sahiplerine 38 avro, şayet köpeği "tehlikeli" enva kategorisinde ise 150 avroya derece ukubet yalan konusu.

Sokakta aylak gezen hayvanların toplanmasından ve itibarıyla kanunen belediyeler sorumlu.

Sokakta aylak gezen hayvanlar, yurttaşlar yahut şehremaneti ekiplerince toplanarak, iare iş merkezlerine bırakılıyor. 8 çalışma haset böylece sahibi bulunamayan yahut sahibi çeşidinden alınmayan hayvanlar, "terk edilmiş" duyuru ediliyor.

Kuduzun yayılmış bulunmadığı bölgelerde, "terk edilmiş" aylak ortak hayvan, baytar tavsiyesi sonrası hayvan esirgeme derneklerinin yönettiği yüzlerce barınaktan birine gönderiliyor yahut baytar çeşidinden ister duyulursa uyutuluyor.

Belediyeler özlük inisiyatifleriyle yahut hayvan esirgeme derneklerinin talebi üzerine, çecik bariz bölgelerde kadro biçiminde canlı aylak kedileri ise kısırlaştırıp, kimliğini tanımladıktan sonradan bulundukları hayat bölgesine gene bırakabiliyor.

Kedi ve köpeklerden oluşan evcil hayvanların sayısının 20 milyon yer aldığı Fransa'da, gelişigüzel sene 750 bin ila 1 milyon arası evcil hayvan sahiplenilirken, 100 bine yakını ayrılma ediliyor.

Ülkedeki kestirmece 800 barınaktan, evcil hayvan dadılık etmek arzu edenler bir fazla fazla devir hepsi familya bireylerini havi makul ortak prosedürden geçiyor.

Aralık 2021'den itibaren de evcil hayvan sahip çıkan yahut satın alanların, "taahhüt ve bilim sertifikası” imzalaması gerekiyor.

Sertifikayla acemi evcil hayvan sahiplenecekler, hayvanları üstünde muktezi bakım, döllenme ve mali maliyet denli mevzularda bilinçlendiriliyor.

Fransa'da hayvanını ayrılma eden, 3 sene cezaevi ve 45 bin ekü cezaya çarptırılıyor

Fransa'da evcil hayvanını sokağa ayrılma etmenin, 3 sene cezaevi ve 45 bin ekü dünyalık cezası var.

Sokağa ayrılma edilmesi kararı evcil hayvanın ölmesi yerinde ise bu ukubet 5 sene cezaevi ve 75 bin avroya çıkıyor.

Ülkede "hayvan istismarıyla uğraş ve hayvanlarla insanoğlu arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan" kanun 1 Aralık 2021'de yürürlüğe girdi.

Yasayla 1 Ocak 2024'den itibaren evcil hayvan dükkanlarında pisik ve kapik satışı yasaklanacak, bu dükkanlarda mutlak barınaklarla teşrikimesai dahilinde ayrılma edilmiş pisik ve köpekler sahiplendirilmek amacıyla bulunabilecek.

İnternet üstünden evcil hayvan satışları da beş altı istisnai durum, evcil hayvan dükkanları ve yetiştiricileri haricindekiler düşüncesince yasak.

Fransa'daki yasalar, 6 Ocak 1999'dan sonradan doğan köpeklerin 4 aylık, 1 Ocak 2012'den sonradan doğan kedilerin de 7 maaş yapılmaksızın evvel mezun şahıslar çeşidinden mikroçip yahut dövmeyle ortak etiket numarası tanımlanmasını mecburi kılıyor.

Almanya'da sokaklarda kapik değerlendirmek az şimdi imkansız

Almanya'da olan yasalardan ötürü çıkmaz köpeklerini değerlendirmek doğrudan çabucak beklenir değil.

Ülkedeki kanuni düzenlemeye göre, bireyin sokakta iyesiz hayvan bulduğunda, en andıran hayvan barınağına yahut veterinere götürmesi, bu beklenir değilse polise yahut sahasında olan alakadar kuruluşa bildirmesi gerekiyor.

Polis yahut alakadar kasıntı iyesiz hayvanın kaydını yapıyor ve hayvanı barınağına doğrulama ediyor.

Almanya'da hayvan hakları, "Havyan Koruma Yasası" ile güvence altında. Yasada hayvanlara ne davranılacağı, ne biçimde barındırılacağı ve acele hallerde neler yapılması gerektiği düzenleniyor.

Yasaya gereğince sahiplerin, hayvanlarını rastgele ortak nedenden dolayı sokağa bırakması yasak.

Buna karşıt davrananlara 25 bin avroya derece dünyalık cezası, hayvana cehennem azabı edilmesi yahut öldürülmesi yerinde 3 yıla derece cezaevi cezası veriliyor.

Bu kaba kanunlara karşın Alman basınında başta dinlence döneminden evvel ehemmiyetli bölümünü köpeklerin oluşturduğu baş döndürücü sayıda hayvan parklara ve sokaklara bırakılarak ayrılma ediliyor. Polis bir fazla fazla devir bu hayvanların sahiplerini bulamıyor.

Ülkede sokağa bırakılan iyesiz hayvanat dair "Hayvanları Koruma Birliği" ve muhtelif cemiyetler icraat yürütüyor.

Almanya'da evcil kapik besleyenler 72 ila 186 ekü ortada kapik vergisi ifa etmek zorunda. Eğer kapik "tehlikeli" kapik şekli ortada toprak alıyorsa bu ihsan şimdi da yükselebiliyor.

Birçok eyalette makul yerlerde ve sokaklarda köpeğe toht müstear zorunluluğu bulunuyor.

Yasalara göre, "tehlikeli cins ve dövüş köpeği" kendisine belirlenenler düşüncesince de dışarıda gezdirilmesi halde huni takılması mecburi.

Eyaletler ortada farklılıklar olsa da umumi kendisine iyesiz hayvanlar, amme güvenliği yahut düzeni düşüncesince ziyan oluşturuyorsa bundan yerli yönetimler sorumlu.

Bu halde yerli dümen hazırlık almak, hayvanın korunma maliyetini istikbal etmek zorunda.

Tasmasız kapik birine dokunca verirse dokunca hayvan hak sahibinden tazmin edilebiliyor

ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla alakadar kavait eyaletten eyalete ayrımlılık gösterebiliyor, fakat federal çapta 1960'ta bildirme edilen "Hayvanlara Eziyeti Önleme Yasası"nın maddeleri uygulanıyor.

Bu kanun kapsamında pisik ve köpeklerin sokaklarda aylak dolaşması, köpeklerin sokaklarda tasmasız dolaştırılması ve başkalarının hususi mülklerine girmesi yasak.

Köpeklerin tasmasız gezdirilmesinin eyaletten eyalete mütebeddil dünyalık cezaları bulunuyor.

Tasmasız ortak kapik birine dokunca verirse ortaya çıkan zarara gereğince sorun açılabiliyor ve zararın hepsi hayvan hak sahibinden tazmin edilebiliyor.

Birçok eyalette hayvanları sokakta aylak çoğaltmak yahut sokağa ayrılma etmek, gayrikanuni bildirme edilmektedir ve malikleri ağırbaşlı dünyalık cezalarına çarptırılabiliyor.

Eyaletlerde hayvan esirgeme birimleri, suç duyurusu üstünde gittikleri yerlerde yahut bitirdikleri devriyelerde sokaklarda iyesiz hayvan bulurlarsa, bu hayvanları barınaklara götürüyor.

Sahipleri bulunursa hayvanat bu şahıslara veriliyor, huysuz hâlde sahiplendirilmek bu şeklinde barınaklarda tutuluyor. Uzun müddet sahiplendirilmeyen hayvanat uyutuluyor.

ABD'deki hayvan hakları savunucusu derneklerinin derlediği verilere göre, barınaklara gelişigüzel sene 6,5 milyon yöresinde pisik ve kapik getiriliyor, bu hayvanların kestirmece 3 milyonu itlaf ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ