USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa'da 'medya ve siyaset' İslamofobik saldırılara uzlaştırıcı oldu

Avrupa'da değişik iletişim araçları kuruluşları ve çoğunluğu çok sağcılardan oluşan politikacıların kullandığı İslamofobik dil, Müslümanlara müteveccih rasist ve ayrımcı ifadelerin normalleşmesine sefer açtı.

Avrupa'da 'medya ve siyaset' İslamofobik saldırılara uzlaştırıcı oldu
31-12-2021 09:32
Londra

Avrupa'da İslam karşıtlığı üzerinde icraat karşıcı Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı ve Georgetown Üniversitesinden Profesör Farid Hafez'in hazırladığı "Avrupa İslamofobi Raporu 2020", Avusturya'daki Leopold Weiss Enstitüsünce kamuoyuyla paylaşıldı.

Çeşitli ülkelerden 37 akademisyenin katkıda bulunmuş yer aldığı ve 31 ülkenin incelemesini içeren raporda, Avrupa'da İslam karşıtlığının 2020'de kesinlikle seyrettiği ele alındı.

Raporda, ayrışık Avrupa ülkelerindeki yukarı düzem siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarının beraberinde gazeteler ile genel ağ sitelerindeki Müslümanlara müteveccih rasist ve tiksinti söylemi içeren manşetlerden örneklere arazi verildi.

Avrupalı siyasiler, Müslümanların kutsallarına müteveccih agresif ifadeler kullandı

Arnavutluk'ta ortak sol partinin emektar üyesi mebus Ralf Gjoni, güzeşte sene dünya nüfusunun azalmasıyla alakalı meydana getirdiği konuşmada, tesettürlü hanımları amaç göstererek, "İnsanların ülkeden gidişi, Arnavutluk'ta yalnızca yaşlıların, suçluların evlatlarının ve tesettürlü bayanların kalacağı gerçeğini ortaya çıkaracak." ifadesini kullandı.

Avusturya'da aşkın sağcı Avusturya Halk Partisi'nin (FPÖ) emektar Başkanı Norbert Hofer, ortak öğür toplantısında, "Korona kazalı değil. Kur'an aşkın hâlâ tehlikeli." açıklamasında bulundu.

FPÖ üyesi siyasi Harald Vilimsky de "Muhammed'in bulunmadığı ortak Viyana" çağrısında bulundu.

Bulgaristan'da Avrupa'nın önde mevrut tutucu hareketlerinden Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri grubunun mümessili Krystian Szkwarek de açıklamalarında, Hz. Muhammed'e müteveccih rasist ve taşlama içeren ifadeler kullandı.

Hırvatistan'da Split kentinin Belediye Meclisi Üyesi Martin Pauk, toplumsal iletişim araçları profilinde, "ülke sınırına yanmış hınzır derisi ve pastırma fırlatma" başlıklı ortak aktiflik düzenledi ve bunu yaparak Hırvatistan'ı göçmenlerden koruyacağını savundu.

Fransız Bakan, ekol gezilerinde annelere başörtüsü yasağını savundu

İslam'da ortak nesneye kader atfedilmesinin esassız liberalizm kendisine görülmesine karşın Fransa Eğitim Bakanı Blanquer, ortak konuşmasında, (Müslüman) öğrencilerin "şeytanın rengi" kendisine gördükleri al döşenmiş sınıflarda öğüt değerlendirmek istemediğini sonra sürdü.

Blanquer, 3 yaşından itibaren (Müslüman) ıvır zıvır kızların depolara götürülüp "beyinlerinin yıkandığını" tez ederek, "Okulda eş çocuklar, kız evlatların ellerinden tutmayı reddediyor." dedi.

Fransız Bakan, annelerin ekol gezilerinde başörtüsü takmalarına müsaade verilmemesini de savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmaul Macron da 2020'de "İslamcı ayrılıkçı" fikirlerle mücadeleye bağlı hazırlanmakta bulunan kanun tasarısıyla alakalı meydana getirdiği açıklamada, "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması düşüncesince İslam'ın yapılandırılması gerekiyor." dedi.

"Ayrılıkçı" fikirleri korumak için çaba sarfeden ortak ideolojinin budaklı olduğunu, bu insanların zat yasalarını Fransa'nın yasalarından yüksek gördüğünü korumak için çaba sarfeden Macron, "İslam, dünyanın rastgele durumunda çöküntü yaşıyor." iddiasında bulundu.

Yunan milletvekili, giz ve burkanın "güvenlik sorunu" bulunduğunu öne sürdü

Yunanistan’da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin Milletvekili Konstandinos Bogdanos, başşehir Atina bilhassa iktisap etmek kabilinden ülkede burka ve giz takan Müslüman avrat imajının "çok düşünce verici" yer aldığı yorumunda bulunarak, burka ve peçenin "güvenlik sorunu" ve avrat hakları ihlali bulunduğunu tez etti.

İtalya'da aşkın sağcı Lig Partisi'nin önderi Matteo Salvini, Avrupa'da antisemitizmin yayılmasının ayrımsız sürede İslamcı aşırılık ve fanatiklerin artmasından da kaynaklandığını savunarak, Müslüman ülkelerden mevrut göçmenlerin İtalya'da da antisemitizmin yayılmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Polonya'da Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, İslam'ın Polonya kültürüne ecnebi bulunduğunu belirterek, Polonya'nın kendisini buna dirlik savunması gerektiği açıklamasında bulundu.

İspanya aşkın sağcı Vox Partisi'nin önderi Santiago Abascal, İslam'ın muhatara durumuna geldiğini ayırt ettiğini tez ederek, gene İslam'a ve Müslümanlara müteveccih ağırbaşlı ithamlarda bulundu.

İsveç'te Liberal Parti Başkanı Nyamko Sabuni, aşkın aydın maşer vizyonunun ortadan kalkması ve dini okulların yasaklanması icap ettiğini savundu.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Craig Whittaker, güzeşte yaz ülkenin kuzeyindeki Kovid-19 olaylarındaki ansızın artıştan siyah, Asyalı, budunsal gruplar ve bilhassa Müslümanları mesul tuttu.

Medya, Müslümanları ve İslam'ı amaç aldı

Arnavutluk'ta gazeteci Arbana Xharra, toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirdiği paylaşımda, başörtüsünün "kadın düşmanı" ve "cinsiyetçi" ortak aksiyon bulunduğunu tez ederek, "Bir kadının kelepçelenmesini tabir özgürlüğü diyerek feda etmek isteyenlerin ilkelliği." ifadesini kullandı.

Avusturya'daki Die Presse gazetesinden Gudula Walterskirchen, Ocak 2020'de yazdığı ortak yazıda, başörtüsü yasağını savunurken, Der Standard'dan Eric Frey de bir fazla halde Müslüman kızların başörtüsünü zat tercihlerine gereğince değil ebeveynlerinin, akranlarının ve bilhassa Müslüman adamların baskısı altında giymeyi yeğleme ettiğini tez etti.

Kleine Zeitung gazetesi ise Avusturya'da iktidardaki tarz sağlıklı Halk Partisi'ne (ÖVP) ilgilendiren Oberösterreichisches Volksblatt anlı şanlı gazetenin Seyran Ateş'le meydana getirdiği röportajı manşetine taşıdı.

Ateş, röportajda, "Açık ortak taharri memuru polis maşer kendisine dini ortak cemaatin 'kadın üyelerimiz, eşeysel olgunluğa erişir erişmez örtünsünler' söylediğini kesinlikle onama edebiliriz? Bu da kızları eşeysel objeye dönüştürüyor." ifadelerine arazi verdi.

Medyada, camiler "radikal İslam merkezleri" kendisine önceleme edildi

Macaristan'da Kovid-19 salgınının sürdüğü 31 Mart 2020'de pop ortak şehir bulunan Origo'da, "Virüse inanmıyoruz, Allah'a inanıyoruz. Dua fail kalabalıklar enfeksiyonu yayabilir." başlıklı yazıya arazi verildi.

Estonya'nın aşkın sağcı emektar İçişleri Bakanı Mart Helme ise ortak makalesinde, ülkesinde güya "radikal İslam'ın merkezleri durumuna doğacak camiler" düz yazı edilmesi düşüncesince çelimli edisyon yer aldığı yorumunda bulundu.

Almanya'daki Bild Gazetesi de Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de 9 ferdin ölümüne bozukluk bulunan rasist yıldırı saldırısının elden peşi esna meydana getirdiği haberde, olayların "suç mahallinde" gerçekleştiğini yazdı ve olayın meydana geldiği kafenin işletmecisini yarar iletmek düşüncesince elden acı etmeye etkin "suçlu" kendisine betimleme etti.

Karadağ'da Ekim 2020'de ortak genel ağ sitesinde, "Aliya İzzetbegoviç, Sırp topraklarında İslam devleti ihdas etmek talip ortak suçlu" başlıklı yazıya arazi verildi.

Yine ayrımsız sitede, manşette "Hilafet Kosova'da Doğdu (Cihat Sırbistan'da Başladı ve Uzak Doğulu 'Kötü' Araplar Tarafından Başlatılmadı, Son Komşularımız Arnavutlar Tarafından Başlatıldı" ifadesine arazi verildi.

Hollanda'da S.P.E.A.K. kabilinden piyasaya sürülen ortak rapor, Hollanda Ulusal Haber Ajansı (ANP) foto data tabanında, Müslümanların temsiline bağlı arazi düzlük fotoğrafların, "Müslümanlar dirlik tekdüze ortak izlenim" verdiği kararına vardı.

Fotoğrafların çoğunda, topluma enerjik kendisine katılmadığı imajı yansıtılan başörtülü hanımlara arazi verildi.

Gazetelerde aşkın sayıda klişe ve aldatıcı manşete arazi verildi

Romanya'da, Fransa'da Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki ilişkileri özetleyen ortak araştırmayı çav karşıcı EVZ gazetesi, makalesinde, "Fransa Türban Takıyor: Macron'un Cumhuriyeti Hızla İslamlaşıyor." şeklindeki aldatıcı çav başlığı kullandı.

Slovenya'da gazeteci, editör ve seyyah Gregor Preac, meydana getirdiği açıklamada, İslamofobik açıklamalarının dozunu artırarak, Müslümanların yüzdelik 90'ının ortak Fransız öğretmenin kafasının kesilmesini desteklediğini tez etti.

Preac, İslam'ı şiddet, yıldırı ve nefretle bağdaştıran ifadeler kullanmaktan da çekinmedi.

İsviçre'nin millî neşriyat karşıcı ortak tane ve en şişman gazetesi Blick ise "İslamcı kamp" kendisine nitelediği, küçüklere müteveccih şita kampı dirlik "Türkiye'nin İsviçreli evlatların beynini yıkadığı"nı tez etmiş yer aldığı ortak yazı yayımladı.

İngiltere'de Daily Mail gazetesi de Ağustos 2020'de toplumsal iletişim araçları hesabında, Kurban Bayramı'yla alakalı meydana getirdiği paylaşımda, olumsuz, klişe ve hunriz içeriklerin arazi almış yer aldığı fotoğraflar kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ