USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa'nın aşırı sağcı siyasetçileri Rusya paradoksu yaşıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin ile DOĞRU temasta bulunan Avrupalı önde mevrut aşırı sağcı siyasiler, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış olduğu harp sonra yaşadıkları çelişkiyi, geçmişteki söylemlerini ve Rus liderle verdikleri görüntüleri unutturma derdine düştü.

Avrupa'nın aşırı sağcı siyasetçileri Rusya paradoksu yaşıyor
14-03-2022 11:30
Roma

Kimisi yoğun pıtrak Moskova’ya meydana getirdiği seyahatlerle birtakımı Kırım’ın gayrikanuni ilhakından dolayı Rusya’ya meri yaptırımların kalkması isteğiyle birtakımı ise Rusya’dan partisine pınar sağlamış olduğu iddialarıyla gündeme mevrut Avrupalı aşırı sağcı siyasiler, Rusya'nın "Eski Kıta"da müşterek bambaşka ülkeye saldırmasıyla dip müşterek paradoksa girmiş vaziyette.

AA muhabirleri, bulundukları ülkelerdeki aşırı sağcı liderlerin savaşın başlamasının peşi esna tutumlarındaki değişimleri derledi.

Fransa'da Le Pen başı çekiyor

Fransa’da Rus lidere desteğini en açıkça halde dile getiren siyasetçilerden aşırı sağcı Marine Le Pen oldu. Mart 2017'de Putin ile mülaki Le Pen, Ukrayna hakkında görüşlerinin Rusya ile örtüştüğünü belirtmişti. Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) 2015'te müşterek Rus bankasından 9 milyon avroluk itibar de almıştı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmaya başlamasının peşi esna Le Pen’in 2017’deki Rusya ziyaretinde Putin ile çekmiş olduğu fotoğrafların arsa almış olduğu ve halihazırda dağıtılmamış bulunan binlerce broşürü imha etmesi emri verdiği kanıt edildi.

Putin ile yakınlığıyla bildik müşterek bambaşka ad aşırı sağcı cumhur reisi talibi Eric Zemmour. RTL radyosunun 6 Mart günlü haberine göre, Zemmour 2015’te Rusya kabilinden Putin’in görüşlerini korumak için çaba sarfeden politikacı yerine belirlendi.

Cumhurbaşkanı seçiminde 2017'de namzet bulunan emektar başbakanlardan sağcı François Fillon da Rusya ile yaklaşan birlikteliği bulunan ve bu ülkenin Ukrayna hakkında görüşlerini korumak için çaba sarfeden adlar ortada arsa alıyor. Fillon, tarzı kaybetmesinin peşi esna birtakımı Rus şirketlerinin hile müesses üyeliğine getirildi. Fillon, Rusya’nın mücadelesi başlatmasının peşi esna mevrut tepkiler üstünde şirketlerdeki görevlerinden istifa etti.

Zamanında Putin tişörtü giyen İtalyan Salvini, geçmişi unutturma derdinde

İtalya'da Putin'e hayranlığı ve harp öncesine denli verdiği destekle dikkati işveli ad ise aşırı sağcı Lig Partisinin önderi Matteo Salvini.

İtalyan basınına göre, 2014 ile 2018 ortada Moskova'ya 9 görüşme eden Salvini, Putin ve Rusya’nın Avrupa’da ve İtalya’daki en iri destekçilerinden biri yerine anılıyor.

Moskova ziyaretlerinden birinde, Putin'in resmi bulunan tişörtle Kızıl Meydan'da verdiği pozla ve Putin'i yoğun pıtrak "İyi müşterek mevki başkanı" yerine anmasıyla hatırlanan Salvini, Rusya'ya 2014'te Kırım'ın ilhakından dolayı meri yaptırımların kaldırılmasını istemesiyle de biliniyor.

Ayrıca Salvini liderliğindeki Lig Partisi ile Putin’in partisi arasındaki hararetli düzen yazışma dikkatlerden kaçmazken, 2019 senesinde Milano Cumhuriyet Savcılığı, Lig Partisinin, Rus yatırımcılardan duyurulmayan müşterek arz yağı anlaşması vesilesiyle 65 milyon ekü almış olduğu iddiaları sayesinde anket açtı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını önce günlerde ad vermeden kınayan ve Ukrayna'nın Roma Büyükelçiliğine el birliği ziyareti eden Salvini, 8 Mart'ta da Polonya-Ukrayna sınırındaki Przemysl'i görüşme etti. Burada, Przemysl Belediye Başkanı Wojciech Bakun’un Salvini’ye müşterek zamanlar giydirilmiş olduğu Putin musavver tişörtü vererek, "Sizin dostunuz yüzünden bu göçmenler ahit burada. O sebeple sizi bildirme etmiyorum. Size hürmet duymuyorum." demesi evren genelinde eko buldu.

İtalyan basınında Salvini’nin bu hareketleri, "geçmişini unutturmaya müteveccih adımlar" yada "U dönüşü" halinde yorumlandı.

Almanya'da Rusya yanlısı aşırı sağcı AfD

Almanya'da senelerdir Rusya yanlısı müşterek yöntem izleyen aşırı sağcı Almanya düşüncesince Alternatif (AfD) Partisi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi esna mücadelesi ayıplama dair çatışık davranış sergiliyor.

Parti yönetimi Rusya ile ilişik titiz müşterek anahtar kullanırken, partinin müşterek kısmı ise Rusya'ya dirlik kaba açıklamalarda bulunuyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta açmış olduğu muharebeye bağlı AfD'nin eş başkanları Tino Chrupalla ve Alice Weidel yayımladıkları kuma açıklamada, Rusya’nın çatışmaları durdurması ve askerlerini Ukrayna’dan çekmesini arzu ederken, "Rusya'nın saldırısı tek halde DOĞRU çıkarılamaz." açıklamasında bulundu.

Açıklamada, Rusya’dan kuma yerine uydurma edilerek, "İki abuhava arasındaki ihtilafların araştırma masasında çözülmesi lazım. Karşılıklı emniyet oluşturulması düşüncesince Rus ortaklara doyurucu tekâlif sunulması gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

Weidel, meclisteki konuşmasında Rus yanlısı durum takınarak krizdeki gerilimin düşürülmesi düşüncesince Ukrayna’nın yansız müşterek abuhava olması icap ettiğini belirterek, bu ülkenin NATO ve AB'ye organ olmamasını istedi.

Daha evveli zamanlarda Rusya'ya tedricen fevk dozaj temaslarda bulunan Chrupalla da abuhava basınına meydana getirdiği açıklamada, Almanya’nın harpte yansız kalmasını arzu ederek, "Rusya düşmanımız değil." değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda'da aşırı sağcı partiler Rusya'ya dayanaklık etmek dair ikiye ayrıldı

Hollanda'da aşırı sağcı Demokrasi Forumu Partisi (FvD) önderi Thierry Baudet, Rusya'ya verdiği açıkça destekle özen çekerken, müşterek öteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önderi Geert Wilders ise Rusya'ya desteğini arka çekmiş durumda.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısını kınamayı reddeden Baudet, savaşın sorumlusu yerine Batılı ülkeleri gösterdi.

Baudet, Twitter'dan "Batı, 1999'da Sırbistan topraklarında başlatmış olduğu hukuksuz savaştan beri hırsız kabil davranıyor. NATO/AB/ABD tansiyonu yükseltmekten vazgeçmeli." paylaşımında bulundu.

PVV önderi Wilders ise Batılı ülkelerin Ukrayna'nın NATO üyeliği isteklerine dirlik çıkmayarak günah yaptığını tabir ederken, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış olduğu savaşın bahanesi olamayacağını belirtti.

Göçmen karşıtı kimliğiyle öne çıkan Wilders, Rusya'nın Ukrayna müdahalesini "Ukrayna'nın arsa bütünlüğüne dirlik açıkça ve kınanması müstelzim ihlal" yerine değerlendirirken, Hollanda'da Ukraynalı sığınmacılara iare yerine arsa açılması düşüncesince Suriyeli, Afrikalı ve Müslüman sığınmacıların arka gönderilmesi tavsiyesinde bulundu.

Avusturya'da özek sağ ve aşırı sağcı siyasilerle Rusya'nın ilişkileri

Avrupa'nın şarki kapısı yerine tanıdık Avusturya, devamlı yansızlık prensibi zımnında hem eskiden bununla beraberinde ahit Rusya ile nice bölgede dobra ilişkilere sahip.

Rusya ile dobra ilgiler zımnında ülkenin yaklaşan tarihinde iktidarların devrilmesine bozukluk bulunan skandalların yanı esna müşterek devre Avusturya siyasetinde belirleyici pozisyona eş politik adların Vladimir Putin'le yaklaşan ilişkileri harp zımnında müşterek kere şimdi gündeme geldi.

Avusturya'da 2017'de iktidara mevrut aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (FPÖ) o dönemki Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache'nin neymiş müşterek Rus iş adamının yakınıyla mevki ihalelerinin Rusya'ya verilmesini içeren görüşmesine bağlı görüntülerin 2019'da ortaya çıkması, ahir zamanlarda usulsüzlük suçlaması zımnında siyaseti çoğaltmak mecburiyetinde küsurat emektar Başbakan Sebastian Kurz'un başlangıcında bulunmuş olduğu özek sağ Halk Partisi (ÖVP) ve FPÖ iktidarının sonunu getirdi.

Putin'le dobra ilişkilere eş özellikle Strache edinmek az daha FPÖ'nün bulunan Genel Başkanı Herbert Kickl de karışma baş döndürücü sayıda aşırı sağcı siyasetçi, Rusya-Ukrayna savaşına müteveccih beklenen olduğunca konuşmamayı yeğleme ediyor. Aşırı sağcılar ülkenin devamlı tarafsızlığını öne çıkararak, üstü bağlı müşterek halde Rusya'ya ileti veriyor.

Bununla bu arada Putin'le kurmuş oldukları yaklaşan ilgiler zımnında Rus erke firmalarında fariza meydan biri emektar başvekil ötekisi emektar dışişleri bakanı dü isim, tenkitlerin odağında arsa alıyor.

Avusturya'da 2000-2005'te başvekillik eden Wolfgang Schüssel'in Lukoil şirketinin teftiş kurulunda arsa alması tepkilere bozukluk oldu. Yapılan kaba eleştiriler sonra Schüssel, bu rolü bıraktığını açıkladı.

Eski Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'ın 2018'de düğününe dahil bulunan Putin'e yakınlığı zımnında Rus arz yağı firması Rosneft'in Denetim Kurulunda arsa alması ve muharebeye karşın bu görevinden ayrılmaması, emektar bakanı bekâr Avusturya'da değil Avrupa'da da tenkit oklarının maksadı durumuna getirdi.

Bu süreçte, Putin'e yaklaşan baş döndürücü sayıda Rus iş adamının yaşamış olduğu ve envestisman meydana getirdiği Avusturya'nın en ehemmiyetli erke firmalarından ÖMV'nin Gazprom'la iş birliği, Rus yetkililerin katılımıyla rastgele sene derneşik yerine Viyana'da geçekleştirilen Avrupa Gaz Konferansı dü abuhava arasındaki yakınlığı yayınlayan özen işveli hususlar yerine öne çıkıyor.

Macaristan Başbakanı, rolü süresince Putin ile en yoğun mülaki liderlerden

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa Birliği (AB) abuhava liderleri arasındaki en ehemmiyetli destekçilerinden bir tanesi yerine görülüyor.

12 senedir Başbakan bulunan Orban, bu müddet içre Putin ile 7'si Moskova'da, 4'ü Budapeşte'de edinmek az daha toplamda 11 kere müşterek araya geldi. İkilinin sonuç görüşmesi ise Rusya-Ukrayna savaşından elden beş altı hafta önce, 1 Şubat 2022'de Moskova'da gerçekleşti.

AB'yi demir baş döndürücü mevzuda kaba halde eleştiren Orban, Rusya'ya müeyyide uygulanması mevzuları özellikle edinmek az daha mühim tek mevzuda veto hakkını kullanmadı lakin sonsuz yerine Rusya'ya meri yaptırımların hafifletilmesini yada kaldırılmasını arzu etti.

Bununla bu arada 24 Şubat'ta başlamış bulunan Rusya-Ukrayna harbinde Orban, müttefikleriyle beraberce cereyan edeceklerini belirterek, "Avrupa Birliği ve NATO müttefiklerimizle beraberce Rusya'nın askeri müdahalesini kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Macaristan üstündeki tesirinin arttığı sebebi öne sürülerek Macar hükümetinin aut politikası nice kere gıcırtı edilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ