USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrupa'nın enerji gereksinimi Güney Akdeniz'de güneşten sağlanabilir

Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreteri Kamel, Avrupa'nın el değmemiş çıkarma gayesi düşüncesince komşularıyla teşrikimesai yapması icap ettiğini belirterek "Akdeniz’in güneyindeki devletlerin Avrupa’nın ihtiyacının 10 katını güneş enerjisiyle çoğaltma potansiyeli var." d

Avrupa'nın enerji gereksinimi Güney Akdeniz'de güneşten sağlanabilir
27-01-2022 11:25
Ankara

Akdeniz İçin Birlik (UFM) Genel Sekreteri Nasser Kamel, resmi temaslarda mevcut peyda eylemek neredeyse geldiği Ankara’da, AA muhabirine, UFM’nin emekleri ve Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasındaki iş donanmasına değgin değerlendirmelerde bulundu.

UFM’in Avrupa Birliği (AB) ile Akdeniz havzasında mevcut Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden oluşan müşterek teşekkül bulunduğunu kail Kamel, Akdeniz’in evren düşüncesince eskiden bulunduğu derece gelecekteki önemine de ayraç etti.

Kamel, evren ticaretinin yüzdelik 27’sinin Akdeniz havzasında gerçekleştiğini anımsatarak, "Yine evren ticaretinin yüzdelik 50’sinden ilavesi buradan geçerek hedefine ulaşıyor. Bölgenin ehemmiyetli enerji kaynakları var. Dünyanın en ehemmiyetli hesaplı bloklarından bir tanesi bulunan AB de bu bölgenin müşterek parçası." dedi.

Akdeniz havzasının hesaplı ve jeopolitik durumunun dünyanın istikrarı ve refahı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Kamel, bölgenin huzur karşıya bulunduğu sınamalara da değindi.

Kamel, hava değişikliğinden dünyada en baş döndürücü etkilenen yerler ortada Akdeniz'in geldiğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bölgemiz dünyanın art kalanından yüzdelik 20 hâlâ çabuk ısınıyor. Deniz seviyesi, hava değişikliği ve toptan ısınmaya değgin adına yükseliyor. Deniz kıyısı kentler ehemmiyetli sorunlarla huzur karşıya. Ayrıca Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi ortada da ağır müşterek ayırt bulunurken şimal veya güneydeki bazısı devletlerin de ayrımsız bölgedeki apayrı ülkelerle ortada ağır farklar bulunuyor."

"Üretimi yakınlaştırmayı destekliyoruz"

Kamel, UFM’in iklim, enerji, ulaşım, faziletkâr yetişek ve tetkikte teşrikimesai derece 6 bölgeye odaklandığını belirterek, örgütün bu rüçhan bölgelerde icra ettiği çalışmalara değindi.

Geçen sene Glasgow’da planlı 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'ndan (COP26) dü ay evvel topu topu UFM uzuv ülkelerinin yer bakanlarıyla görüştüklerini aktaran Kamel, şu ifadeleri kullandı:

"UFM üyeleri, ayrımsız ölçüde gelişmişliğe ehil değiller. İklim dair benzeşim özelliklere ehil değiller. Konuya şimal ve güneyde değişik yaklaşımlar var. Tüm bu farklılıklarımıza rağmak Glasgow önceleri bu mevzuyu tartışmış olmamızın Glasgow’un hedeflerine ulaşmasına asistan olduğuna inanıyorum. Glasgow, hâlâ geçmiş hava mevzulu toplantılara gereğince hâlâ ehemmiyetli müşterek muvaffakiyet sağlamış oldu ve bunda katkımızın bulunduğunu düşünüyorum."

Kamel, UFM zarfında açılan diyalog platformuyla ayrışık mevzularda ilişik kişi, kurum, STK ve devletleri müşterek araya getirdiklerini anlatırken, OECD yardımıyla diyalekt bütünleşme dair icra ettikleri müşterek çalışmaya da değindi.

Bölgede hesaplı teşrikimesai yönünde müşterek evolüsyon olurken, öbür taraftan yatırım, iblağ ve enfrastrüktür derece bazısı mevzularda nekais bulunduğunu kail Kamel, "Kovid-19, bizlere diyalekt entegrasyonun önemini gösterdi. Avrupa, 7-8 bin balçık öteden mahsulat getiriyor. Biz üretimi yakınlaştırmayı destekliyoruz. Böyle olursa hâlâ müşterek tomar istihdam doğar ve kuzeyle lodosluk ortada bağlanak artar. teşkilat zarfında Avrupa ile lodosluk ve gün doğusu komşuları ortada ayrıntılı müşterek bağlanak düşüncesince çalışıyoruz." sanarak konuştu.

"Bölgenin nitelikli öge yetiştirme problemi yok"

Kamel, Türkiye’nin jeopolitik pozisyonu ve ticari linkleri açısından imtiyazlı bulunmasına rağmak herhangi müşterek ülkenin bu ayrıcalıklara ehil olmadığına ayraç etti.

AB dışındaki UFM üyelerindeki yetişek ve nitelikli elemanlara değgin detaylar paylaşan Kamel, "Güney ve gün doğusu Akdeniz düşüncesince hata tanıdık müşterek vakıa var. Eğitimli aylak sayısı, eğitimsizlerden veya az eğitimlilerden baş döndürücü hâlâ fazla. Hatta müşterek etap hâlâ öteye gidiyorum ve şurası söylüyorum; aylak üniversite, faziletkâr ve doktora mezunu eş sayısı, eğitilmemiş ve aylak eş nüfusundan hâlâ fazla. Bölgenin nitelikli öge yetiştirme problemi yok. Asıl kem bulunan envestisman ve altyapı." ifadelerini kullandı.

Kamel, altyapıdaki eksikliklerin de çabucak giderildiğini vurgulayarak, Türkiye, Mısır ve Fas’ın akıbet senelerde gösterdiği gelişimi kip gösterdi.

Akdeniz’in kuzeyinin istikrarının bölgeyle irtibatlı bulunduğunu kail Kamel, AB’nin evren ekonomisinde oynadığı ehemmiyetli gösteriş zımnında gün doğusu ve lodosluk komşularıyla hâlâ da bütünleşmiş olması icap ettiğini kaydetti.

Avrupa'nın gereksinim duyan enerjinin 10 sert Güney Akdeniz'de güneşten üretilebilir

Kamel, enerji yönünde da Akdeniz’in güneyi ve doğusunda AB’nin gereksinim duyan yenilenebilir enerji kaynakları bulunduğunu belirterek, "Araştırmalara göre, Akdeniz’in güneyindeki devletlerin Avrupa’nın gereksinim duyan enerjinin 10 katını güneş enerjisiyle çoğaltma potansiyeli var. Hem hâlâ kompetitif müşterek biçimde tıpkı zamanda anadan görme yöntemlerle imal edilen enerjiden hâlâ da ucuza üretilebilir. Sadece akla yatkın yatırımları yapmamız lazım." sanarak konuştu.

Kuzey ile lodosluk arasındaki bağlantının artırılması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Kamel, "Avrupa, bakir çıkarma hedeflerine iktiran kılmak istiyorsa komşularına bakmalı. İklim konusu da engelleme peyda eylemek neredeyse diyalekt bütünleşme hâlâ da ehemmiyetli bir duruma geliyor." dedi.

Kamel, Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya müteveccih göçe değgin değerlendirmede de bulunarak, probleminin kaynağında çözülmesi icap ettiğini söyledi.

Sorunun hemen Akdeniz’in güneyi ile kuzeyi ortada olmadığını, devletler ortada da müşterek sıkıntı biçimine geldiğini vurgulayan Kamel, mevzunun köküne inilmesi icap ettiğini savundu.

Türkiye, UFM'ye dayanak vermeye bitmeme edecek

Türkiye’nin hesaplı büyüklüğü, jeopolitik pozisyonu ve enerjik diplomasisiyle Akdeniz’in ehemmiyetli aktörlerinden bir tanesi bulunduğunun altını çizen Kamel, Türkiye’nin teşekkül zarfında hâlâ benzeyen teşrikimesai ihdas kılmak ve enerjik gösteriş dingildemek talip müşterek yurt bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Kamel, Dışişleri, Ulaştırma ve Altyapı ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarında temaslarda bulunduğunu belirterek, “Özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin UFM’ye verdiği desteği yineledi ve bu desteğin süreceğini söyledi.” dedi.

UFM’nin ıvır zıvır işletmeleri destekleyerek dış satım hazırlamaya motivasyon etmek, dinç girişimcilerin işlerini dijitalleştirmelerine iane eylemek derece emekleri bulunduğunu kail Kamel, “Daha iri işler düşüncesince ıvır zıvır lakin kip olacak planlar ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

UFM Genel Sekreter Yardımcılarından bir tanesi de Türk Büyükelçi Erdal Sabri Ergen

Türkiye’nin yanında AB, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin katılımıyla kurulan UFM, 2008'de müesses olsa da temelleri 1995’te açılan Barselona Süreci’yle atıldı.

Akdeniz’de denge ve entegrasyonu motivasyon etmeyi hedefleyen UFM, bölgenin eş yarar ve problemlerini aytışmak düşüncesince de diyalog ortamı oluşturuyor.

Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, müzaheret eylemek ve kuzey-güney entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan örgütün odaklandığı 6 bölüm bulunuyor.

Bu sektörleri İş Geliştirme, Yüksek Eğitim ve Araştırma, Sosyal ve Sivil İşler, Enerji ve İklimle İlgili Eylemler, Ulaşım ve Kentsel Gelişim, Su ve Çevre oluştururken, herhangi müşterek bölüm müşterek Genel Sekreter Yardımcısı Başkanlığında çalışmalarını yürütüyor.

Ulaşım ve Kentsel Gelişim Sektöründen Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığını da Türk Büyükelçi Erdal Sabri Ergen yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ