USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Avrupa'nın Kudüs'ü' Saraybosna'da Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler geçim i

"Avrupa'nın Kudüs'ü" halinde vasıflandırılan Saraybosna özellikle kazanmak üzere, topu topu Bosna Hersek'te Müslüman, Hristiyan ve Yahudi yurttaşlar müşterek arada hayat içre yaşamını sürdürüyor.

'Avrupa'nın Kudüs'ü' Saraybosna'da Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler geçim i
19-09-2022 12:05
Saraybosna

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik'in Bosna Hersek'in, Müslüman ve Hristiyanların mevzun ve denktaş halde müşterek arada yaşayamayacağının örneği bulunduğunu savunması, ülkede ayrımlı dinlere mensup yurttaşlar kabilinden tepkiyle karşılandı.

Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin asırlar süresince müşterek arada huzur, sulh ve uzlaşma içerisinde yaşamış bulunduğu "Avrupa'nın Kudüs'ü" adına vasıflandırılan Saraybosna'daki Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler "birlikte yaşam" ile alakalı görüşlerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Saraybosna'daki zamanı Başçarşı civarlarındaki "İsa'nın Kalbi Katedrali" karşısında aşevi işletmecisi Nafija Mehmedovic, Dodik'in ifadelerinin yanlış bulunduğunu dile getirdi.

Mehmedovic, "Aslen, henüz az Hristiyan'ın yaşadığı, Bosna Hersek'in Krajina bölgesindenim lakin 20 senedir Saraybosna'da yaşıyorum. Saraybosna, aşırı aydın müşterek site ve ego burada tek devir Hristiyanlarla dava yaşamadım. Burada müşterek restoranım mevcut ve alışılagelen müşterek halde işlerimizi yapıyoruz. Dodik'in bu açıklamaları banko yanlış." dedi.

Bosna Hersek'teki esas probleminin siyaset olduğuna dikkati çekici Mehmedovic, "Biz burada etraflıca senelerdir bütünlük içerisinde yaşıyoruz. Halklar ve dinler ortada değişiklik hazırlamaya bedel müşterek etmen görmüyorum. Biz burada bire müşterek 'problemlerle' yaşıyoruz. Hristiyan ve ya Müslümanlar ayırt etmeksizin her insanın amacı; nitelikli müşterek yaşamımızın olması, kazançlı durumun henüz güzel bir vaziyete gelmesi ve gençlerimizin emlak dışına gitmemesi." halinde konuştu.

Bosna Hersekli Hristiyan Nikola Turalija, "Ben Dodik'in günah yaptığını düşünüyorum. Müslümanlarla tek sorunum yok​​​​​​​. Yaşadığım sokaktaki komşularımın bir fazla fazla Müslüman. Problemsiz, dava yaşamadan ve yardımlaşarak yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Saraybosnalı Hasib Fejzic de Müslümanların ve Hristiyanların problemsiz halde yaşayabileceğini, uluslar ve dinler arası sorunları hoppadak ülkedeki kimi siyasilerin oluşturduğunu kaydetti.

Fejzic, "​​​​​​​Benim, Bosna Hersek’te yaşayan, Sırp, Hırvat, Boşnak ve gayrı hepsi milletlerden komşularım var." dedi.

"Milliyetçiler geldikten sonra, savaş, huzursuzluk, fakr ve alçaklık geldi"

Kasım Dzaka, "Dodik'in açıklamaları 'saçmalık,' burada kimesne kimseyi tasalı etmiyor, biz rahat içerisinde yaşıyoruz, başlangıçta de bu halde yaşıyorduk. Bu milliyetçiler geldikten sonraları savaş, huzursuzluk, fakr ve alçaklık geldi." sanarak konuştu.

Dodik'in açıklamalarına reaksiyon yayınlayan ve adını vermeyen müşterek gayrı Saraybosnalı da "Asıl Avrupa, Saraybosna'da, burada. Avrupa'nın Bosna Hersek'ten öğreneceği aşırı obje var. 300 m. içerisinde hem havra hem kilise tıpkı zamanda cami bulunuyor, esas avlu burada. Bu açıklamalar, bu ülkede yapılanlar akılsızca." değerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersek Yahudi Topluluğu mümessillerinden Eli Tauber " Dodik bu düşüncesi nereden edindi, anlamış değilim. Bu onun temeli yapılmaksızın yapmış bulunduğu açıklamalardan birisi. Bu görüşün akla yatkın olmadığını düşünüyorum. Eğer Bosna Hersek'te Yahudiler ve Müslümanlar, ispatlanan müşterek şekilde, 500 senedir rahat ortamında yaşayabiliyorsa, Hristiyanlar, Yahudilere nazaran henüz andıran ilişkilerinin bulunduğu Müslümanlarla menşe müşterek arada yaşayamasın? Müslüman komşularım ve dostlarım mevcut ve yaşamda yapmış olduğum nice şeyi, Müslüman dostlarım yardımıyla başardım diyebilirim." halinde konuştu.

Bosnalı Sırp önder Dodik, Müslüman ve Hristiyanların müşterek arada yaşayamayacağını savundu

Bosna Hersek'teki dü entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin meclisinde 14 Eylül'de meydana getirdiği konuşmada, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik, Bosna Hersek'in, Müslüman ve Hristiyanların mevzun ve denktaş halde müşterek arada yaşayamayacağının örneği bulunduğunu ve bu çeşit müşterek hayatın kalburüstü olduğuna müteallik müşterek söz gelişi bulunmadığını kanıt etmişti.

Bosna Hersek'in "dış güçler kabilinden oluşturulduğunu" korumak için çaba sarfeden Dodik, "Bugünkü Bosna Hersek müşterek dayatmadır. Bosna Hersek'i eller oluşturmuştur ve kaybolmak zorundadır. Bosna Hersek'te en küçük müşterek son alınmaksızın tükenmez müzakerat de sahtedir. Bizden kişi haklarımızdan, değerlerimizden vazgeçmemizi ve susmamızı istiyorlar." demişti.

Bosna Hersek'in yüzdelik 50,7'si Müslüman

Bosna'daki savaşın peşi sıra evvel el 2013'te meydana getirilen popülasyon sayımının sonuçlarına göre, diyar nüfusunun yüzdelik 50,11'ini Boşnaklar, 30,78'ini Sırplar, 15,43'ünü Hırvatlar kalanını gayrı budunsal gruplar oluştururken, halkın yüzdelik 50,7'si Müslüman, 30,75'i Ortodoks, 15,19'u ise Katolik. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ