USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avusturya'da İslam karşıtı Başbakan Kurz'un yöntemsizlik soruşturması kararı istifası tartışı

Avusturya’da sonuç 10 yılda adından en aşırı yalan ettiren siyasal adlardan Sebastian Kurz, Türkiye, İslam ve muhacir karşıtlığı ile yükseldiği başvekillik görevinden, üzerine başlatılan usulsüzlük soruşturması dolayısıyla çekilmek durumunda kaldı.

Avusturya'da İslam karşıtı Başbakan Kurz'un yöntemsizlik soruşturması kararı istifası tartışı
10-10-2021 11:09
Viyana

İçişleri Bakanlığı içerisinde 2011'de kurulan bütünleşme müsteşarlığına hâlâ 25 yaşlarındayken getirilen Kurz, bu zamanda Müslüman, muhacir ve Türklerle kurduğu dobra ilişkilerle yöntem arenasında kendini göstermeye başladı.

Yolsuzlukla suçlanan Avusturya Başbakanı Kurz istifa etti

Kurz, "Uyumun başörtüsü takıp takmamaya daha kolay ve yalın hale getirilmemesi gerektiğine" müteveccih laflarıyla göçmenlerin takdirini kazanırken, Sosyal Demokratlar (SPÖ) karşısında dünya malı gösteremeyen biçim saf Avusturya Halk Partisi (ÖVP) içre de yükselmeyi sürdürdü.

Dışişleri Bakanlığına getirilmiş olduğu 2013’te, 27 yaşlarında Avrupa Birliği’nin (AB) en dinç dışişleri bakanı unvanına ege bulunan Kurz’un, Türkiye, İslam ve göçmenlere müteveccih yaklaşımı bu zamanda değişmeye başladı.

Aşırı sağa kayan oylara yöneldi

Avrupa’da 2015’te yaşanmış bulunan mülteci krizi sonra Sosyal Demokrat ve biçim saf partilerin oy oranlarının düşmesi ve çok sağcı partilerin önlenemez yükselişi karşısında Kurz, muhacir ve Müslüman karşıtı irat yönelerek, çok sağa kayan oylara cezaevi dikti.

Kurz, önce şekilde 1912’de yürürlüğe giren, ülkede İslam dininin yöntemince onama edilmesi ve Müslümanların haklarını güvence dibine meydan "İslam Yasası"nı değiştirdi. Bu değişiklikle Müslümanların hakları sınırlandırılırken, Avusturya’da yöntemince onama edilen 16 dini topluluk ortada Müslüman topluluğu ayrımcılığa maruz kaldı.

Devletin dini cemaatlerin iç işlerine karışma etmediği ülkede, yasadaki değişiklikle Müslümanlara ilgilendiren gurur ve kuruluşlara gayrimenkul dışından meydana getirilen mali dayanak noktası ağız ağıza yasaklanırken, resmi velayet şekilde onama edilen Avusturya İslam Cemaatine (İGGÖ) başbakanın şimdi şen müdahalede olmasına imkân sağlayacak halde yetkileri genişletildi.

Türkiye karşıtlığı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) çarpış girişiminin arkası sıra Ankara’yı direkt karşısına meydan Kurz, Türkiye karşıtı söylemi yardımıyla çok sağa kayan seçmenin takdirini çekmeyi başardı. Daha ahir senelerde intihap süreçleri ilkin kazanmak kıl payı namına müteveccih ayrışık suçlamaları örtbas kılmak düşüncesince göçmen, Müslüman ve Türkiye karşıtı irat çoğunlukla başvurdu.

ÖVP’nin umumi başkanlığına getirilmiş olduğu 2017’de planlı seçimde, çok sağcı partinin İslam ve muhacir karşıtı söylemini uygun biçim sağa taşıyarak, sandıktan birlikte numara tümen şekilde çıktı.

Aşırı sağcı partiyle ortak yönetim hükûmeti ortağı bulunan Kurz’un başvekillik vazifesini üstlendiği önce hükümet programında, "siyasal İslam"la mücadele, sığınmacıların ülkeye girişlerinin sonlandırılması, ülkedeki sığınmacıların haklarının kısıtlanması ve Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılması kıl payı maddeler uyanıklık çekiyordu.

Peçe ve başörtüsü yasağı

Birinci Kurz devri şekilde isimlendirilen ve kestirmece 17 ay devam eden iktidarında, kamuoyunda "peçe yahut burka yasağı" şekilde tanıdık düzenlemeyi yaşama geçirdi. Yok denecek derece az kadının giz taktığı Avusturya’da çok sağcı hükümetin almış olduğu bu değişmeyen topluluğun nice kesimi çeşidinden eleştirildi.

Neredeyse tek çocuğun takmadığı başörtüsünü anaokullarında zecrî Kurz, yasağı ilkokulu kapsayacak halde genişletti. Yahudi ve Sih dinine mensup evlatların kipa ve türban takmalarına müsaade verilirken başörtüsünün yasaklanması kudret aracılığıyla meydana getirilen bariz birlikte ayrımcılık şekilde iklim evveliyatına geçti.

Başörtüsü yasağını ortaokula taşımayı planlayan Kurz ve ekibi, kanun mahkemesinin 2020’de ilkokullarda meri başörtüsü yasağının anayasaya karşıt olduğuna hükmetmesinin arkası sıra bu düzenlemeyi kapatmak mecburiyetinde kaldı.

Getto sınıfları

Sözde muhacir evlatlarının Almancayı şimdi dobra öğrenmelerini gelmek amacıyla “Almanca motivasyon sınıfları” kuruldu. Başta eğitmenler olarak, ayrışık kesimlerden uzmanların gönül rahatlığı çıkmış olduğu bu kombinezon kamuoyunda "getto sınıfları" şekilde adlandırıldı.

Göçmen menşeli ailelerin kabusuna dönüşen bu kombinezon zımnında dallar sene kaybı yaşarken, akranlarından değişik birlikte muameleye naşir tutuldukları düşüncesince ayrımcılığa maruz kaldı.

Siyasal İslam

Siyasal İslam’la uğraş ifadesini ülkenin siyasal literatürüne sokan Kurz, ilmî şekilde tanımı yapılmamış bu anlatım üstünden Müslümanların haklarını baskıcı adımlar attı.

Kurz iktidarında, ülkede Müslümanlara ilgilendiren cami, okul, topluluk kıl payı kurumları lens dibine alan, birlikte nevi "fişleme faaliyeti yürüten" birlikte belgeleme merkezi kuruldu.

"İslam Haritası"

Söz konusu biçim çeşidinden “İslam Haritası” ismi maruz çevirim içi birlikte uygulamayla Müslümanlara ilgilendiren 600 üstünde derneğin ayrıntılı detayları paylaşıldı. Fişlemeyi benzeyen bu düzentileme topluluğun ayrışık kesimlerinin dip tepkisi kararında kaldırıldı.

Avusturya’da Kasım 2020’de terörle uğraş ismi altında aralarında Siyaset Bilimci Dr. Farid Hafez’in de bulunmuş olduğu 30 Müslüman öğretim üyesi ve aktiviste müteveccih kolluk baskınları düzenlendi.

Sabahın er saatlerinde planlı operasyonda polisin uyguladığı orantısız sertlik zımnında 100'e benzeyen Müslüman, "terörist" muamelesine maruz bırakılırken, ilkin dallar kazanmak kıl payı hanımlar ağırbaşlı ruh ilmi mesail yaşadı.

Ülkede 2 Kasım 2020’de 4 ferdin ölümüne tarz açan yıldırı saldırısı sonra terörle uğraş yasasını muhavvil hükümet, kanun kapsamında birlikte kere şimdi İslam Yasası’nı değiştirerek, Müslümanların haklarını baskıcı düzenlemelere imza attı.

Kurz’un iktidara geldiği 2017’den itibaren benzeyen etrafında arazi meydan 4 bakana müteveccih yöntemsizlik soruşturmaları başlatıldı.

Son şekilde emektar Başbakan Kurz üzerine rüşvet, yöntemsizlik ve itimatı kötüye gitmek suçlamalarıyla anket başlatıldı. Suçlamaları onama etmeyen Kurz, geçmiş istifa etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ