USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu ikrar etti

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bugün ve doğacak zamanlarda Türkiye-Azerbaycan beraberlik ilişkileri hem halklarımız bununla beraber semt düşüncesince rastgele devir iri ehemmiyet taşıyacaktır." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu ikrar etti
05-03-2022 15:25
Ankara

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bugün ve doğacak senelerde Türkiye-Azerbaycan beraberlik ilişkileri hem halklarımız bununla beraber semt düşüncesince rastgele devir iri ehemmiyet taşıyacaktır." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel temaslarının arkası sıra düzentileme ziyareti gerçekleştirdiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Cumhurbaşkanı Aliyev çeşidinden benimseme edildi.

Kabulde mütekellim Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün Türkiye-Azerbaycan bağlaşık ilişkilerinin gelecekteki gelişimi kendince düşün alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Üç ay sonraları Şuşa Deklarasyonu'nun eş numara sene dönümünü kutlayacaklarını tamlayan Aliyev, "Bu zamanı eş belgedir. Aslında Türkiye-Azerbaycan ilişkileri rastgele devir anlaşma düzeyinde olmuştur ve anlaşma halklarımızın kalbindedir. Bunu güzeşte sene Şuşa'da teslim ettik." niteleyerek konuştu.

Aliyev, "Bugün ve doğacak senelerde Türkiye-Azerbaycan beraberlik ilişkileri hem halklarımız bununla beraber semt düşüncesince rastgele devir iri ehemmiyet taşıyacaktır. Çünkü ilişkilerimiz elden düet formatta değil, lehçe düzenlilik açısından da iri ehemmiyet taşıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın kuma çabalarla bölgenin gelecekteki kalkınmasını, güvenliğini ve halklarının refahını gerçekleştirme ettiğini vurgulayan Aliyev, "Aramızdaki alım satım o denli muhtelif ki rastgele birtanesini listelemek levent boylu devir alacak. Kelimenin kusursuz anlamıyla müttefikiz, kardeşiz ve dünyada bizimkine benzeşim eş alım satım yok. Dünyada Türkiye ve Azerbaycan'dan henüz eş tomar birbirine ilişkin başka eş yurt yoktur. Bu bizim iri zenginliğimiz ve onu koruyor ve güçlendiriyoruz. Her bir hale hazırız ve rastgele devir birbirimizin yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile daim haberleşme gibi olduklarını, telefonda görüştüklerini ve buluştuklarını, geleceğe müteveccih adımları baş başa attıklarını aktardı.

Şuşa Beyannamesi'nin dü ülkenin meclisinde de onaylanması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Aliyev'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamlarını iletti.

"Şuşa Beyannamesi'ni alıştırmak ve imza etmek siz değerli üyelerimizin fikriydi." diyen Çavuşoğlu, kendilerinin de Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile bunun üstünde çalıştıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev çeşidinden Şuşa'da, Şuşa Beyannamesi'nin imzalandığını hatırlatarak, "Yaklaşık eş ay evvel dü güneş arayla dü meclisten de bunun onaylanması esasta sizin ortaya koyduğunuz iradeyi henüz da güçlendirdi. Halkımızın temsilcilerinin de buna ahenk vermesi önemliydi. Bunun da koordinasyonunu sizin göreviniz ile yaptık." gibi konuştu.

"Bölgede balans ve sulh düşüncesince de aşırı yararlı olacaktır"

Şuşa Beyannamesi'nin hakkıyla de "bir kavim dü devlete" yakışan biçimde yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bunu elden siz değerli üyelerimizin imzalarıyla resmileştirdik. Bunun içerisindeki unsurların yaşama geçmesi dair kılıç dip eş biçimde kardeşlerimizle çalışıyoruz. Tüm kurumlarımız çalışıyor. Somut adımlar atmamız lazım. Dediğiniz gibi, aramızdaki ilişkilerin güçlendirilmesi elden dü yurt ve halklar arasındaki ilişkilerin güçlü olması yahut menfaati düşüncesince değil, alanda balans ve sulh düşüncesince de aşırı yararlı olacaktır. Bu sebeple Şuşa Deklarasyonu'nda arazi düzlük hususların semt ülkeleriyle ilişkilerimize yansıması düşüncesince üçgen ve flaşör formatlarda çalışacağız."

Çavuşoğlu, alanda ehemmiyetli gelişmeler ve bunların yansımalarının bulunduğunu belirterek, Zengezur Koridoru karışma Cumhurbaşkanı Aliyev'in yaşama geçireceği ehemmiyetli planların bulunduğuna ayraç etti.

Bakan Çavuşoğlu, topu topu bu mevzularda bitirdikleri icraat kendince bilim hasretmek ve bundan böyle baş başa ne adımları atacaklarını gitmek düşüncesince Bakü'ye geldiğini dile getirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selamlarından çevre teşekkürname etti ve Çavuşoğlu'ndan selamlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletmesini istedi.

Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile de görüşerek kuma matbuat toplantısı düzenleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ