USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın pozisyonunda aksiyon mevcut lakin tam değil

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Azerbaycan ve Ermenistan yerine ortak sulh anlaşması üstünde çalışıyoruz. Bu, ağırbaşlı tarihî anlaşmazlıkları bulunan devletlerin ortak araya gelerek, adavet sayfasını kapatabileceğine iyi ortak sağlam olabilir." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın pozisyonunda aksiyon mevcut lakin tam değil
19-02-2023 03:06
Münih

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, 59. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında planlı müşterek panele konferansçı namına katıldı.

Aliyev, "Dağları Devirmek? Güney Kafkasya'da Güvenlik İnşa Etmek" başlıklı panelde, kestirmece müşterek senedir bitmeme Rusya-Ukrayna savaşının ülkesi üstünde aracısız tesiri olmamasına rağmen, umumi namına jeopolitik durumun değiştiğini, mahsus de harp evveliyat hale dönemeyeceğini söyledi.

Savaş nedeniyle ticari namına birtakım dezavantajlar ve avantajlarla karşılaştıklarını tamlayan Aliyev, kendilerinin de kestirmece 2 sene derece evvela müşterek harp (İkinci Karabağ Savaşı) yaşadıklarını ve bunun 44 devir sürdüğünü tabir etti.

Savaşın ne olduğunu, halklara ne cins biberli ve katabolizma getirdiğini bildiklerini dile getiren Aliyev, şunları kaydetti:

"Bu yüzden, Avrasya'da barışın sağlanmasını tabii istiyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan'ın bunu, derinlemesine süredir bitmeme fail açmazdan müşterek intikal namına göstermesi icap ettiğini düşünüyorum. Karşılıklı tiksinme ve antagonizm sona ermelidir. Azerbaycan ve Ermenistan namına şu an müşterek sulh anlaşması üstünde çalışıyoruz. Umarım bunu en benzeyen sürede gerçekleştireceğiz. Bence bu, ağırbaşlı tarihî anlaşmazlıkları bulunan devletlerin müşterek araya gelerek, antagonizm sayfasını kapatabileceğine dobra müşterek kip olabilir."

Aliyev, Ermenistan ile sulh görüşmelerine değgin dakika Münih'te Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Paşinyan'ın da katılmış olduğu 3'lü görüşmeye değinerek, alanda "Azerbaycan ile Ermenistan'ın sulh görüşmeleri" ve "Azerbaycan'ın, Karabağ'daki Ermeni nüfusuyla görüşmesi" kabilinden dü istikametli yaklaşım anlamında eş müşterek anlayışın bulunduğunu tabir etti.

Buna anık olduklarının altını çizen Aliyev, bunu alanda canlı Ermeni topluluğunun temsilcileriyle gerçekleştirebileceklerini, Rusya'dan mevrut kişilerle yapmayacaklarını tabir etti.

Aliyev, Karabağ ve çevresindeki illerin 30 sene Ermenistan işgali altında kaldığını hatırlatarak, bu mevzuda Ermenistan'a da müşterek müeyyide olmadığını laflarına ekledi.

"Barıştan ayrıksı alternatifimiz yok"

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili de hakeza müşterek panelin düzenlenmesinde alın teri dökenlere teşekkürname ederek, Rusya-Ukrayna savaşının hacısı hocası düşüncesince güçlükler getirdiğini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı'nın arkası sıra Avrupa'nın ve dünyanın umumi namına hakeza müşterek külfet yaşamadığını kaydeden Garibaşvili, 2008'de kendilerinin de Rusya ile savaştığını ve Rusya'nın Gürcistan toprakları bulunan Abhazya ile Güney Osetya'yı engelleme ettiğini kaydetti.

Garibaşvili, Rusya'nın Gürcistan topraklarında askeri üsleri bulunduğunu anımsatarak, 2008'den buyana baş döndürücü müşterek tomar problemlerle erinç karşıya kaldıklarını tabir etti.

Rusya'nın şu anda Ukrayna üstünde yoğunlaştığını kail Garibaşvili, "Bu tahripkâr müşterek savaş. Bu mücadelesi devretmek düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi yapmalıyız. Barıştan ayrıksı alternatifimiz yok." dedi.

Garibaşvili, Rusya'nın 2008'de Gürcistan'a saldırmasından bu yana Rusya üstünde meri rastgele müşterek müeyyide göremediğini ve devletlerin Rusya ile ticaretlerinin alışılagelen müşterek biçimde bitmeme ettiğini gördüklerini belirterek, bunun ise baş döndürücü biçimsiz müşterek ayraç bulunduğunu söyledi.

"Bölgemizde yönetilmesi müstelzim nice riziko var"

Paşinyan ise üç yurt liderinin hakeza müşterek formatta evvel kat buluşmasının zamanı mülakat olabildiği fikrine katıldığını söyledi.

Şu anda oluşturulmakta bulunan tarihin içeriğini belirlemenin önemine yer veren Paşinyan, ayrımlı print ve neticeler elde etseler de akıbet odaklı olmaları gerektiğine değindi.

Paşinyan, "Küresel muvazenesizlik sahamızda işleri şimdi elleme hale getiremez. Uzun müşterek süredir kâffesi arsıulusal dikkatler Ukrayna üstünde yoğunlaştı ve bu, bölgemiz düşüncesince toy riskler oluşturuyor. Uluslararası merakı sahamızda avlamak da baş döndürücü ehemmiyetli zira sahamızda yönetilmesi müstelzim nice riziko var." sanarak konuştu.

Demokratik ıslahat gündemine değgin kaldıklarına ayraç fail Paşinyan, demokratik reformlar, hukukun üstünlüğü, insanoğlu hakları ve hür kaza kabilinden demokratik kurumların geliştirilmesinin bölgelerindeki umumi hali şimdi elleme hale getireceğine inandıklarını söyledi.

Paşinyan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'ye, iane ile kontrol ve istirdat ekiplerini çabucak insancasına motivasyonlarla gönderdiklerini kaydetti.

Bu süreçte Türk hükümetinden baş döndürücü müspet tepkiler aldıklarını da tamlayan Paşinyan, "Bu adımın politik neticeleri da olacaksa şimdi elleme fakat insancasına iane evvel motivasyonumuzdu." sanarak konuştu.

Paşinyan, depremlerden evvela de Türkiye ile hususi elçiler eliyle diyalogları bulunduğunu belirterek, "Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırların açılması, çabucak diyalekt gestalt açısından değil, arsıulusal gestalt açısından da baş döndürücü müspet olacaktır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ