USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, benzeri Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 1. sene dönümünde Füzuli'ye meydana getirdiği ziyarette, “Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'
17-10-2021 19:15

Eşi Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden 17 Ekim 2020'de kurtarılan Füzuli'yi görüşme fail Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, esas atma törenlerine katıldı. Füzuli Uluslararası Havalimanı'nda araştırmalarda mevcut Aliyev, Füzuli-Ağdam karayolunun, Füzuli Anıt Kompleksinin, baştan düz yazı edilecek Füzuli şehrinin, Füzuli'de düz yazı edilecek ilkin ev binalarının ve Dövletyarlı köyünde düz yazı edilecek çokbilmiş köyün aslını attı. Cumhurbaşkanı Aliyev, Füzuli Merkez kent Parkı'nda oluşturulacak şartlar üzerine bilgelik aldıktan sonra, parkta fidan dikerek, vaktiyle Füzuli'de canlı Azerbaycanlılarla ortak araya geldi.

“17 Ekim Azerbaycan tarihinde hususi ortak yere eş olacak”

Tam ortak sene ilkin Azerbaycan Ordusu'nun Füzuli şehrini ve biraz köyü işgalcilerden kurtardığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Burada Azerbaycan bayrağını dalgalandırdık ve böylelikle derinliğine ortak aradan sonraları Azerbaycan devleti bu alanlarda egemenliğini elde etmiş oldu. Bu zamanı ortak olaydır. O an 17 Ekim, Azerbaycan halkının yüzyıllık tarihinde hususi ortak yere eş olacaktır. Çünkü 17 Ekim'de iri şehrimiz Füzuli işgalcilerden kurtarıldı” dedi.

“Füzuli'nin işgalden kurtarılması iri ehemmiyet taşıyordu”

Büyük ortak yerleşme noktayı bulunduğu düşüncesince Füzuli'nin harp esnasında işgalden kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Aliyev, “Cebrail ve Hadrut'tan sonraları üçüncü iri yerleşme noktayı işgalcilerden kurtarıldı. Füzuli düşüncesince alevli çatışmalar gerçekleşti. Kent etrafında günlerce baş döndürücü ağırbaşlı operasyonlar yapıldı. Düşman direndi, fakat gene de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, zamanı misyonunu adına getirdi. Füzuli'nin işgalden kurtarıldığı haberini Azerbaycan halkına açıkladığımda, Azerbaycan halkı ve tamamı dünya, tanınmış görevimizi sonuna denli adına getireceğimizi, tek dümdüz bizi durduramayacağını gördü” sanarak konuştu.

“Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek ortak tinsel çelim verdi”

Stratejik konumundan çevre Füzuli'nin kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Aliyev, “Füzuli'nin kontrolümüze girmesinden sonraları Şuşa'ya değerlendirmek düşüncesince bizlere şimdi baş döndürücü vesile doğdu. Otuz senedir burada güçlenen düşmanın tahkimatlarını kırarak geçmemiz halkımızın iri kahramanlığını ve özverisini ortak el şimdi gösterdi. Düşmanlarımız, askerlerimizin ülkelerini yetirmek düşüncesince ölmeye müheyya olduklarını gördü. Canlarını feda fail yiğit askerlerimiz, Azerbaycan halkının büyüklüğünü ortak el şimdi düşmana göstermiş oldu. Füzuli'nin işgalden kurtardıktan sonraları Ermeni ordusunda firarlar şimdi da yaygınlaştı. Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek ortak tinsel çelim verdi. Bundan sonraları Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri istirdat vazifesini iri ortak kararlılıkla başarıyla sürdürdü. Füzuli'nin kurtarılmasından üç çağ sonraları Zengilan şehri, ilkokul çağ sonraları Gubadlı, peşi sıra Laçın koridoruna denli ilerledik” dedi.

“Fuzuli'yi kurtardıktan sonraları bayrağımızı dikebileceğimiz tek yapı bulamadık”

Füzuli en baş döndürücü yıkma edilen semt bulunduğunu vurgulayan Aliyev, “Bugün Füzuli'de iken herkes Ermeni vahşetinin tezahürlerini görüyor. Füzuli şehri ağız ağıza yıkıldı. İyi hatırlarsınız, Azerbaycan halkı dobra hatırlar, Fuzuli'yi kurtardıktan sonraları bayrağımızı dikebileceğimiz tek yapı bulamadık. Bir askeri birliğin bahçesindeki direğe bayrağımızı astık. Buraya gelen herkes Ermeni vahşetini, Ermeni vahşetini görüyor ve bunu kimesne inkar edemez. Füzuli şehrini ve köyleri restore edeceğiz. Geçen sene bu yönde iri icraat yapıldı. Kurtarılan tamamı topraklarda sahn baştan kurulacak ve yurttaşlar evlerine dönecek. Ancak bu proses baş döndürücü karmaşıktır. Burada akıllıcasına planlama yapılmalı ve mayın tasfiye yapılmalıdır. Füzuli, kurtarılan yerler ortada mayın sayısı itibarıyla en murdar bölge, buraya beniz binden ortak tomar mayın gömüldü. Bütün bu emekleri koşut namına yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır”

Füzuli Uluslararası Havalimanı'nın hemen sekiz ayda düz yazı edildiğini tamlayan Aliyev, “Bugün havalimanını incelerken, mayınlı ortak alanda, bu denli çelimsiz ortak vakitte arsıulusal havalimanın evren tarihinde düz yazı edilmediğini ortak el şimdi düşündüm. Şuşa'ya revan Zafer Yolu'nu yaptık ve şu anda Füzuli-Şuşa karayolunun inşaatı bitmeme ediyor ve Füzuli-Hadrut, Füzuli-Cebrail, Füzuli-Ağdam yağız yollarında icraat sürüyor. Füzuli-Ağdam istikametinde acemi ortak yolun temelinin attık. Ağdam'a gelen misafirlerin ve yurttaşlar Füzuli Uluslararası Havalimanı'nı kullanabilecek. Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır” ifadelerini kullandı.

“Dövletyarlı köyünde ‘akıllı köy' konsepti temelinde iri ortak yerleşme noktayı oluşturulacak”

Dövletyarlı köyünün "akıllı köy" konsepti temelinde baştan düz yazı edileceğini tamlayan Aliyev, “Beş köyü birleştiren bu proje, doğacak senenin sonuna denli yurttaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. İlk aşamada 450, peşi sıra da 300 ev şimdi yapılması planlanıyor. Bu Fuzuli'deki ilkin yerleşme merkezi olacak” dedi.

“Zorunlu göçmenler, en çelimsiz müddette öz topraklarına arka dönecek

Savaşın ve Dağlık Karabağ problemininin bundan sonraları tarihte kaldığını vurgulayan Aliyev, “Geleceğe bakmalıyız. Bugün geleceği öz ellerimizle oluşturuyoruz. Hedeflerimize ulaşacağız, ülkemizi güçlendireceğiz, ordumuzu güçlendireceğiz ve Azerbaycan halkının inanma zarfında hayatını gerçekleştirme edeceğiz. Tabii ki, 30 senedir tinsel teessürat da engelleme edinmek az daha biberli çekici mecburi göçmenleri en çelimsiz müddette öz topraklarına arka döndüreceğiz” dedi.

Kamil Nadirli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ