USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: Barış görüşmelerinde aşırı kısıtlanmış evolüsyon elde edildi

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, "Barış görüşmelerinde baş döndürücü kısıtlanmış evolüsyon elde edildi. Bunun da sebebi Ermenistan'ın müspet sıfır tutumudur." dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: Barış görüşmelerinde aşırı kısıtlanmış evolüsyon elde edildi
27-12-2022 19:06
Bakü

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycanlı taharri memuru polis maşer müesseselerinin (STK) Laçın Koridoru'ndaki eroin protestosuna ilişkin, "Azerbaycanlı uzmanların madenlere girişi oradaki Ermeniler kabilinden engellendi. Bu, menfaatlerini Ermenilerin önderi şekilde tanımlayan şahısların provokasyonuydu." dedi.

Bayramov, düzenlemiş bulunduğu basın toplantısında, sene içerisindeki gelişimleri değerlendirdi ve basın çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Azerbaycan'ın 2022'de bağımsız, açık, yararcı ve millî çıkarlara müstenit aut yöntem çizgisini başarıyla sürdürdüğünü vurgulayan Bayramov, yandaki ülkelerle ilişkilerin henüz da geliştiğini kaydetti.

Bayramov, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki degaje şümullü müttefiklik ilişkileri bu sene da başarıyla sürdürüldü. Şuşa Beyannamesi'nden müterakki mevrut topu topu bölgelerde Türkiye ile eş icraat yürütüldü ve toy vesaik hazırlandı. Yıl ortamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Türkiye'ye 3, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Azerbaycan'a 2 görüşme gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

Rusya, Gürcistan ve Orta Asya ülkeleriyle iş birliklerini geliştirdiklerini, İran'la ilişkileri ihya çabalarını sürdürdüklerini özetleyen Bayramov, sene süresince Avrupa ülkeleri, ABD ve Çin ile ilişkilerin de bitmeme ettiğini kaydetti.

Bayramov, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sulh sürecine ilişkin, "Barış görüşmelerinde baş döndürücü kısıtlanmış evolüsyon elde edildi. Bunun da sebebi Ermenistan'ın müspet sıfır tutumudur." değerlendirmesinde bulundu.

"Zengezur Koridoru hususunda Ermenistan'ın tutumu namına dokunca verecek"

Azerbaycan'ın garp illeriyle Nahçıvan'ı birleştirmesi öngörülen Zengezur Koridoru'na Ermenistan'ın bariyer bulunduğu yönündeki soruya Bayramov, "Azerbaycan ile İran arasındaki barışma gereği Aras Nehri üstünde güreşçi köprüsü inşaatına başlandı ve Zengilan'dan Nahçıvan'a endamsız ve seçenek defa olacak. Zengezur Koridoru hususunda Ermenistan'ın tutumu namına dokunca verecek. Ermenistan bunu ne denli acele anlarsa ve millî çıkarları doğrultusunda yararcı adımlar atarak yükümlülüklerini hesabına getirirse bu en önce kendisi düşüncesince güzel olacaktır." cevabını verdi.

Bayramov, Fransa'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakerelerde ara bulucu kazanmak talebiyle ait soruyu, "2022'de muhtelif platformlar kullanıldı görüşmeler için. Bizim düşüncesince akıbet çıkarmak önemli. Bizim düşüncesince önemlisi, müzakerelerin akıbet odaklı olmasıdır. Herhangi hissedar platforma kilitlenmek bizim düşüncesince rüçhan değil. Fakat nötr ve adaletli sıfır ülkelerin toprak almış bulunduğu platformlar bizim düşüncesince benimseme edilir değil." diyerek yanıtladı.

Türkmenistan gazının Azerbaycan üstünden Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması düşüncesince ön çalışmalara başlanılması anlamında üç ülkenin elde etmiş bulunduğu mutabakatı da değerlendiren Bayramov, "Azerbaycan burada transit yurt rolünde. Bu projeye baş döndürücü müspet yaklaşıyoruz ve destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bayramov, Azerbaycanlı STK'ların Laçın Koridoru'ndaki eroin protestosuna bağlı "Azerbaycanlı uzmanların madenlere girişi oradaki Ermeniler kabilinden engellendi. Bu, menfaatlerini Ermenilerin önderi şekilde tanımlayan şahısların provokasyonuydu. Bu benimseme edilemez. Çünkü bu mevzuda uyum sağlanmıştı ve Rus güçlerin komutanlığı onları da bilgilendirmişti. Sonuç alınmadığı düşüncesince Azerbaycanlı çevreciler de protestoya başladı. Onlar ağız ağıza yerinde nedenlerle itirazlarını dile getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın önerisi Azerbaycan düşüncesince kullanılan değil

İşgalden kurtarılan topraklarda halen Ermeni silahlı grupların olmasına da dikkati çekici Bayramov, "Üçlü bildiriye mucibince Ermenistan'ın onları oradan çıkarması gerekiyor. Ermenistan kişi yükümlülüklerini ihlal ediyor ve bölgedeki gerginliği artırıyor. Karabağ'da huzursuzluğun artmasının sebeplerinden birisi de gayrikanuni silahlı grupların oradaki faaliyetleridir." dedi.

Bayramov, Rusya'nın "Karabağ'ın statüsü mevzusunun doğacak yıllara bırakılması" önerisini ise "Bu Azerbaycan düşüncesince kullanılan değil." biçiminde değerlendirdi.

Azerbaycan devletinin Karabağ'daki Ermeni nüfusa öteki vatandaşlara maruf topu topu hakları sağlayacağını dile getiren Bayramov, kendisini Karabağ Ermenilerinin toy önderi şekilde tanımlayan ancak semt ile tek bağı yok Ruben Vardanyan'ı muhatap şekilde benimseme etmeyeceklerini vurguladı.

İran'la ilişkilerin gerginleşmesinde Azerbaycan'ın tek görevi yok

Bayramov, Azerbaycan-İran ilişkilerine bağlı suali ise "Azerbaycan-İran ilişkilerinde gerilim var. Bu peçe değil. Fakat vaziyeti dramatize etmeye icap yok. Olumlu gelişmeler de var. Ekonomik bölgede elde edilmiş mutabakatlar yaşama geçiriliyor. Bu münasebat henüz güzel olabilirdi ve olmalıdır. İlişkilerin gerginleşmesinde Azerbaycan'ın tek görevi yoktur." biçiminde yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ