USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Ermenistan'ın Karabağ'daki tarihi anıtlara tahribatını a

Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Ermenistan'ın engelleme zamanında Karabağ ve çevresindeki kentlerde Azerbaycanlılara ilgilendiren tarihi ve kültürel anıtların yüzdelik 95'ini yıkma ettiğini bildirdi.

Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Ermenistan'ın Karabağ'daki tarihi anıtlara tahribatını a
14-10-2021 11:40
14-10-2021 11:41
Bakü


Bakan Kerimov, Karabağ ve yöre kentlerde nehiy zamanında Azerbaycan'a ilgilendiren tarihi ve kültürel anıtlara Ermenilerce meydana gelen tahribatın boyutunu ve Azerbaycan hükümetinin bu tahribatın giderilmesi düşüncesince meydana getirdiği emek harcamaları AA muhabirine değerlendirdi.

Ermenistan'ın nehiy zamanında bölgedeki altyapıya, tarihi ve kültürel anıtlara ayrıca mezarlıklara şişman dokunca verdiğini tamlayan Kerimov, bu vaziyeti "savaş suçu" ve "insanlık suçu" yerine nitelendirdiklerini vurguladı.

Kerimov, Ermenistan'ın Azerbaycan'a dirlik "etnik temizlik" politikasının birlikte "kültürel temizlik" politikasını da 30 sene süresince sürdürdüğünü tabir ederek "Amaçları belliydi. Yüzyıllardır orada canlı Azerbaycanlıların izlerini silmeyi amaçlıyorlardı. Bunu, Azerbaycan'a ilgilendiren tarihi ve kültürel anıtları dizgeli halde bulunmayan ederek yaşama geçiriyorlardı. Bir vakitler nehiy altında mevcut alanlarda devlette mukayyet 706 tarihi ve kültürel anıt vardı. Bu anıtların yüzdelik 95'inin bozma edildiğini belirleme ettik." dedi.

Özellikle camilere meydana getirilen saygısızlığı şişman mahzunca karşıladıklarını tamlayan Kerimov, "Yerleşim birimlerini yıktılar ancak camileri bıraktılar. Camilerimizde hınzır beslediler. Bunu Azerbaycan halkının dini duygularını küçük görmek düşüncesince şuurlu halde yaptılar. Bu vaziyeti çabucak Azerbaycan'a dirlik değil topu topu İslam hayatına işlenmiş birlikte hürmetsizlik yerine görüyoruz." diyerek konuştu.

"Karabağ, Azerbaycan'ın en dobra bölgelerinden birine dönüşecek"

Azerbaycan hükümetinin esas görevinin işgalden kurtarılan yerleri bayındırlaştırmak ve harlatmak bulunduğunu kail Kerimov, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in anons etmiş olduğu 'Büyük Dönüş' programında da bu özellik önceliklidir. Bu programda tarihi ve kültürel anıtların imarı da ehemmiyetli toprak kapsıyor. İnsanlarımızın, kültürümüzün, Azerbaycan ruhu ve kimliğinin o alana dönmesi düşüncesince kademeli aksiyon planı uyguluyoruz. Kültürel anıtların halini aramak ve envanter emek vermesi düşüncesince alana uzmanlar gönderdik. Bazı alanlarda bundan sonradan yenileme çalışmalarına başlanıldı. Özellikle Cumhurbaşkanı Aliyev çeşidinden ülkenin firez başkenti anons edilen Şuşa'daki üç cami ve dü kiliseyi restore ediyoruz."

Kerimov, kendilerinin tarihi ve kültürel anıtlarla savaşmadıklarını tabir ederek "Biz onları çabucak korumuyoruz bire birlikte sürede restore de ediyoruz. Amacımız çabucak anıtları restore geçirmek değil, o ruhu, o gelenekleri, o değerleri oraya art iletmek ve alanı canlandırmaktır. Bu mevzuda kararlıyız. Yakın devirde Karabağ, Azerbaycan'ın en dobra bölgelerinden birine dönüşecek." dedi.

"Uluslararası firmalar kelimesiz kaldı"

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği yıkımla bağlanmış arsıulusal kasıntı ve kuruluşları bilgilendirdiklerini, başta UNESCO'da mevzuyu gündeme getirdiklerini bildiren Kerimov, şöyleki konuştu:

"Maalesef arsıulusal maşer ve arsıulusal firmalar bu mevzuya kelimesiz kalıyordu, istediğimiz tepkiyi vermiyorlardı. Çifte standartlar, tığ topraklarımızı işgalden kurtardıktan sonradan birlikte dobra ortaya çıktı. Azerbaycan'a ilgilendiren İslami kültürel mirasın Hıristiyan mirasına layıkıyla hâlâ az ehemmiyetli bulunduğunu gördük onların nezdinde. Topraklar işgalden kurtarıldıktan sonradan bire birlikte firmalar Karabağ'daki Hıristiyan kültürel mirasıyla bağlanmış tedirginliklerini dile getirdi. Sanki 30 sene süresince bozma edilen tarihi anıtlarımız onları ilgilendirmiyordu. Bunu sıkıntı ile karşıladık. Bu tepik standarttı, Azerbaycan bildirme etmedi."

"Ermenistan'ın yargılanmasını ve ödence ödemesini istiyoruz"

Kerimov, Azerbaycan topraklarında Ermenistan'ın meydana getirdiği yıkımların arsıulusal mahkemelere taşınması düşüncesince icraat yürüttüklerini belirterek şu detayları verdi:

"Bağımsız şirketlerle çalışıyoruz. Onlar işgalden kurtardığımız alanlarda Ermenistan gerçekleştirdiği yıkımların bilançosunu yakalamak düşüncesince düzentileme yürütüyor. Tüm bilgiler toplandıktan sonradan arsıulusal mahkemelere sunulacak. Ermenistan'ın mutluluk yerine bu mevzuda yargılanmasını ve ödence ödemesini istiyoruz. Azerbaycan devletine, halkına, tarihine, kültürüne ve etrafına dirlik işlenen taksirat nedeniyle Ermenistan günah taşımalıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ