USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BAE hususi sektöründen Türkiye'deki enerji, bilişim, besin ve tarıma envestisman ilgisi

DEİK Başkanı Olpak, BAE hususi dalının Türkiye'de ilgilenilmiş olduğu envestisman alanları bulunduğunu belirterek "Bu, sıfırdan da mevcutlara paydaşlık biçiminde de olabilir. Enerji, bilişim, gıda, ekincilik sektörlerinde envestisman niyetlerinin bulunduğunu söylediler" dedi.

BAE hususi sektöründen Türkiye'deki enerji, bilişim, besin ve tarıma envestisman ilgisi
17-02-2022 13:39
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Türk tecim heyetinin BAE'deki izlenimleri ve dü diyar arasındaki ticari ilişkilere bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, BAE ile Türkiye ortada ortak süredir diyalog ortamının o denli elleme olmadığını lakin müspet revan süreçler bulunduğunu anlatım etti.

Olpak, "Bu sürecin içinde ilk herşeyden ilk olarak Ticaret Bakanımızın başkanlığında oraya ortak görüşme gerçekleştirdik. Ziyaretin içinde baş döndürücü elleme ortak iş forumu oldu. İş forumu daha sonra erinç yan muhataplarımızla ve yetkililerle ortak musahabe yapmıştık. O toplantıda nitekim hamam ortak ortamın bulunduğu ortaya çıkmıştı. Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye ziyareti, ilişkileri ayrımlı ortak noktaya getirmişti." ifadelerini kullandı.

Olpak, Türk heyetinin BAE ziyaretiyle toy ortak çağa girildiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında meydana getirilen bu seyahatin içinde düet görüşmeler, meydana getirilen anlaşmalar oldu, kamuoyuna yansıdı. Bir de Cumhurbaşkanımızla değirmi masada ortak araya gelindi. O değirmi masa toplantısının içinde tabii talih yetkililerimizin ifadeleri izlem edildi, basınla paylaşıldı. Orada bire ortak sürede hususi kesim temsilcileri de vardı. Toplantıda, 'arayı uzatmadan hem İstanbul'da hem BAE'de sektörlere odaklanmış ortak güruh yapalım' halinde ortak değişmeyen çıktı. 'Sektör bazında odaklanalım' denildi. Öne çıkan dü meydan var. Birincisi, onların hususi alanının Türkiye'de ilgilendikleri envestisman alanları var. Bu, sıfırdan da olabilir, mevcutlara paydaşlık halinde de olabilir. Enerji, bilişim, besin ve ekincilik sahalarına ilgilerinin başta ön plana çıktığını gördük. Yani çabucak emlak değil. Bu sektörlerde ortak envestisman niyetlerinin, iştahlarının bulunduğunu açıkça söylediler."

Yuvarlak masa toplantısında Türkiye'den BAE'ye yatırımların da konuşulduğunu aktaran Olpak, "Bizim erinç kol kuruluşumuzun başkanı 'Türk üstencilik alanının enerjisini ve etkinliğini biliyoruz. Bu mevzuda evren çapındaki başarınızın da farkındayız. Bizim de bu bölgede ortak açığımız ve ihtiyacımız var. Sizin de bunu doldurabileceğinizi düşünüyoruz.' dedi. Şimdi gelecek günlerde aceleci ortak şekilde, hemen 3-5 aydan bahsetmiyorum, elan çelimsiz vadede hem ne bölgelerde burada ne yapabiliriz hem de onlar burada ne sektörlerle ilgilenebilir dair dü ülkeden nice şirketin ortak araya geleceği elan ters odaklı ortak güruh serisi planlıyoruz. Bu yönüyle enikonu umutluyuz." halinde konuştu.

"Bundan ahir süreç, liderlerin açmış bulunduğu yoldan bizim elan ortak tomar yürümemiz"

Nail Olpak, devletler arasındaki hesaplı ilişkilerin siyasetten etkilendiğini anlatım ederek, "Siyasi namına uzlaşma eğer olmazsa iş dünyası da etkileniyor. Şu anda hakkıyla ahenkli ortak resim var. Bundan ahir süreçte dü tarafın da hususi sektörüne fariza düşüyor. Güzel ortak resim olacağını düşünüyorum. Özellikle üstencilik sektöründe baştan 30 milyarın üstündeki rakamlarla bitmeme edebiliriz." dedi.

Türkiye'nin bölgesindeki öbür ülkelerle yürüttüğü diplomasiye mücahede vermesinin, ekonomide müspet sonuçlar doğuracağını tamlayan Olpak, şöyleki bitmeme etti:

"BAE ile düet ilişkilerimizde soğukluğumuz vardı, bu kaldırılmış oldu. Suudi Arabistan'la maatteessüf bitmeme fail ortak proses var. Hala istediğimiz noktaya gelmeyen ortak proses var. Cumhurbaşkanımız da ortak gitme niyeti bulunduğunu söylemişti. Demek ki kimi şeylerin olgunlaşması bekleniyor. Ben o olgunlaşmanın da baş döndürücü uzamayacağını düşünüyorum. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ziyareti enikonu müspet ortak hamle olacaktır. Bizim elhak İsrail'le ticaretimiz, lehimizde ve müspet yönde artıyor. Yani tığ aut tecim ilavesi vererek bitmeme ediyoruz.

Bölgede ortak de Mısır var. Siyasi ilişkilerimizden oradaki yatırımlarımız ve ticaretimiz baş döndürücü etkilenmedi lakin siyaseten de arttırma ortak hamle atılabilir. Ermenistan'la başlamış olan ortak proses var. Bu da önemli. Sadece Körfez ve ya BAE niteleyerek görmeyelim. Mısır'ı, Suudi Arabistan'ı, Ermenistan'ı, İsrail'i, Lübnan'ı daim bu arada görürsek bu iş dünyasının önünü açan ortak yaklaşım olur. Bundan ahir süreç, liderlerin açmış bulunduğu yoldan bizim elan ortak tomar yürümemiz."

Beyrut Limanı'nın yapımı düşüncesince Türkiye'den girişimlerin bitmeme ettiğini aktaran Olpak, "Biraz şişman istidatlı ortak proje. Hemen kavram bekleyivermek akilane olmayabilir. Hala musahabe bitmeme ediyor. Bugün bakımından tığ ümitliyiz. Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin Ankara'ya gelmesi de ehemmiyetli ortak görüşme oldu." dedi.

Ülke ziyaretlerinin bitmeme edeceğini bildiren Olpak, "Cumhurbaşkanımızla bu hafta sonu ilk Demokratik Kongo Cumhuriyeti, sonradan da Senegal ziyaretimiz olacak. Pazar haset Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde olacağız. Pazartesi, salı haset de Senegal'de olacağız. 'Aynı çabucak çalışmaya devam' diyoruz. Afrika'da baş döndürücü şişman ara katettik. Yakın sürede da görüşme gerçekleştirmiş, daha sonra Afrika zirvesi yapmıştık. Aynı ilgimiz bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ