USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Tek sima müşterek kodifikasyon hazırlığı içerisindeyiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "EYT" ile ilgili, "1999 önceleri işe girmiş olanların yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları probleminin çözümüne çevrilmiş kombinezon hazırlığı içerisindeyiz. Bu birlikte tane insan birlikte düzenleme." dedi.

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Tek sima müşterek kodifikasyon hazırlığı içerisindeyiz
06-10-2022 02:59
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TRT Haber'de katılmış bulunduğu çalışkan yayında gündeme bağlı soruları yanıtladı.

EYT'lilerin durumuyla ait çalışmaların ne evrede bulunduğunun sorulması üstünde Bilgin şunları söyledi:

"Biz 1999 önceleri işe girmiş olanların yaş problemi yüzünden emeklilikte karşılaştıkları probleminin çözümüne çevrik aranjman hazırlığı içerisindeyiz. Bu müşterek tane kimse müşterek düzenleme. Bazı televizyonlarda bilirkişi sanarak elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maatteessüf akıllıcasına değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, haset ve prim sayısı denli hepsi veriler elimizde. O asıl veriler üstünde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise geçiş ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu mevzuda ilim verdik."

Staj ve yamaklık devri sigortaların EYT düşüncesince baş sayılıp sayılmayacağıyla ait müşterek soruya Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda müşterek dava yok. Çıraklık ve stajyerlik müşterek sigorta girişi değil. Onlar afiyet sigortasını arkalamak neredeyse geliştirilmiş müşterek sistem." cevabını verdi.

EYT dair müşterek düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını lazım hesaplamaların peşi sıra kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

"Kamudaki taşeron işçilerin sorununu kasımda sonuçlandırırız"

Kamudaki taşeron işçilere bağlı istifham üstünde Bilgin, taşeron işçilerin kamuda eylemli iştirakçi vaziyetine gelmesi dair sabık zamanlarda hükûmetin ehemmiyetli reforma imza attığını ve vasati 1 milyon taşeron işçisine kol verildiğini anımsattı.

O çevrim amme ekonomik teşebbüslerinde (KİT) etkin 90 bin işçinin, muhtelif sebeplerle kol imkanından faydalanamadığını tamlayan Bilgin, "Onların ekibe katılması dair çalışmamız bitmeme ediyor. Tahmin ediyorum onu teşrinisani kocaoğlan içinde sonuçlandırırız." dedi.

Bilgin, şehremaneti şirketlerinde etkin işçilerin niteliğine bağlı soruya, "Kamunun eksiksiz bu bahsettiğim kol dışı eskimiş bulunan işçilerinin ekibe geçirilmesi dair çalışmamızı detaylı müşterek halde eksiksiz işçileri inceliyoruz, onların statülerini inceliyoruz, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Onun düşüncesince teşrinisani ayında kestirim ediyorum onu tamamlamış olacağız. Daha er de tamamlayabiliriz. Yani bu ay böylecene yahut kasımda o işi tamamlarız." cevabını verdi.

Mevsimlik işçiler meselesine bağlı Bilgin, bu işçilerin dönemsel namına çalıştıklarını belirterek, "İhtiyaç var ise onların düzentileme sürelerinin uzatılması dair müşterek olanak sağlayacağız. Başka müşterek yerden kasıntı iştirakçi almasın yahut dünkü birisine, dünkü müşterek taşerona vermesin işi. Daha ilkin çalıştığı, müşterek bağlantısı olan, sezonluk iştirakçi sözleşmesi bulunan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Yani o kurumun gereksinimi bulunduğu devir onların çalıştırılması ve düzentileme sürelerinin uzatılmasını da havi müşterek düzentileme yapıyoruz." sanarak konuştu.

Geçici işçilerin ise 10 ay 29 güneş çalışmış oldukları bilgisini verici Bilgin, "Onu kılıç 12 aya, 1 sene çalışmaya çıkaracağız ve 1 sene çalışacak halde müesseselerinde düzentileme olanağı sağlayacağız." dedi.

Bilgin, arızi işçilerin hukukunu koruyacak müşterek aranjman yaptıklarını ve onların statülerini tümden değiştireceklerini söyledi.

Kamuda kontratlı çalışanların niteliğine da yer veren Bilgin, kamuda 657 mahdut anayasa kapsamındaki memurin haricinde ayrımlı düzentileme biçimlerine mebni istihdam edilenler de bulunduğunu tabir etti.

"Bütün anlaşma türlerini müşterek tane tipe indireceğiz"

Kamuda baş döndürücü sayıda kontratlı düzentileme modelinin bulunduğunu ayraç fail Bilgin, "Biz bunları düzelti kılmak istiyoruz. Yani burada müşterek düzenleme, müşterek inkılap hazırlamaya ihtiyacımız var. Bu denli baş döndürücü anlaşma çeşidi olmaması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgin bu bölgede yapacakları düzenlemeyi şu halde anlattı:

"Biz onu özetle şu halde yapacağız. 657... Evet, devletin asliye işlevlerini örümcek müşterek ekibe gereksinimi vardır. Bunun özellikleri bellidir. Kanunla, hukukla bizim mevzuatımız bunu baş döndürücü şümullü müşterek halde düzenlemiştir. İkincisi baş döndürücü hususi müşterek gidişat olabilir. Mesela, çekirdeksel erke Türkiye'de yoktu, değil mi? Türkiye, tarihinde evvel kat çekirdeksel santralci kuruyor. Burada çalışacak uzmanlara, mühendislere yahut uran adamlara, ilim adamlarına gerekseme olacak. Fakat bunların ayrı müşterek sektörü var. Ücret ve düzentileme ilişkilerine ilgilendiren dünkü müşterek nesne var. Daha ilkin onu kılıç deneme etmemişiz. Dolayısıyla kılıç bunları hususi müşterek düzentileme statüsüyle kısaca hususi müşterek sözleşmeyle, dünkü müşterek düzentileme birlikteliği namına başlatabiliriz. Bu baş döndürücü hususi olanlara hususi müşterek anlaşma modelini gizli avlamak lazım. İkinci müşterek manken de yazılımcılar, dünkü düzentileme ilişkileri içinde toprak alabilecek uzmanlar var, ahacık finansçılar vesaire. Bunlar bulunan amme ücretleriyle çalışmıyorlar. Bizde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında öge alıyoruz. Mevcut ücretlerimizle bunları bulamıyoruz. Bunları hususi müşterek anlaşma yaparak çalıştırıyoruz. Belli koşulları var onların. İşte KİT'lerde bunlara gerekseme var. Diyelim ki MKE'nin veya benzer kuruluşların. Bunları da tutabiliriz. Ama bunun dışındaki eksiksiz anlaşma türlerini müşterek tane tipe indireceğiz. Onların içtimai haklarını ölçüm edeceğiz, iş güvencesi olacak, amme görevlilerinin eksiksiz haklarını onlara vereceğiz, onlara kol tahsis edeceğiz. Çalışmamız bu kapsamda ve bunların sayısı vasati 550 bin ad civarında."

Kamudaki hepsi kontratlı çalışanların problemlerinden haberli bulunduğunu ve statüleri ayrımlı bulunan bu çalışanların baştan sona ait şümullü düzentileme yaptıklarını tamlayan Bilgin, "Bu emek vermeyi kestirim ediyorum bu ay bitireceğiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ