USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu: Asya, en şişman mahveden pazarı adına da yükseliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya'nın elden bir istihsal merkezi adına değil, en şişman mahveden pazarı adına da yükseldiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Asya, en şişman mahveden pazarı adına da yükseliyor
27-11-2021 11:25
Aşkabat

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aşkabat Zirvesi'nin aşırı ehemmiyetli bir sürede yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, kısaca 2 senedir toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla uğraş edildiğini ve toptan zorluklara huzur değme devir çalışan aşırı taraflılık gösterdiklerini belirterek, buna karşın bunu gerçeğe dönüştürmekte çıtırbom kalındığını dile getirdi.

Salgın ve lüzumlu kazançlı toparlanma üzere zorluklara bütünleşmiş bir lehçe cevaba cemaat peyda etmek düşüncesince EİT'den yararlanmaları gerektiğine aksan fail Çavuşoğlu, 14. EİT Zirvesi'nde "Kovid-19 sonrası kazançlı iş birliğine" odaklanma sonucu aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, odaklandıkları bir öteki ehemmiyetli alanın da lehçe tecim ve linkler olduğuna dikkati çekti.

Küresel tedbir zincirlerinde zamanı değişimler yaşandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Asya, elden bir istihsal merkezi adına değil, bire bir sürede en şişman mahveden pazarı adına da yükseliyor. Bu bizler düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar sunuyor. EİT, Asya ve Avrupa ortada bir tecim ve kazançlı teşrikimesai köprüsü adına cereyan etmelidir." dedi.

Çavuşoğlu, bundan dolayı "ulaşım ve geri hizmet koridorlarına" odaklanmaları gerektiğine ayraç ederek, "Küresel ticaretten fakat lehçe ticareti ve bağlanabilirliği iyileştirebilirsek henüz bir tomar faydalanabiliriz." sanarak konuştu.

İslamabad-Tahran-İstanbul Koridorunu kıvançla karşıladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, özellikle Zengezur Koridoru peyda etmek üzere, Güney Kafkasya'da kişmiri ve güçlü yolu bağlantılarının kurulması kararından sevinme duyduklarını tabir etti.

Çavuşoğlu, iş birliğini geliştirmeleri müstelzim bir öteki alanın da gezim olduğuna dikkati çekerek, EİT bölgesinin natürel ve zamanı güzellikleri ile ehemmiyetli bir gezim destinasyonu olma potansiyeline cemaat bulunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de başlatılan "güvenli turizm" girişiminin enine boyuna kalburüstü bulunduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütünün 2023'teki Genel Kurul toplantısının yapılacağı toprak adına Semerkant'ın adaylığını da desteklediklerini tamlayan Çavuşoğlu, misyonlara Semerkant'ı desteklemeleri dair emir verdiğini ve Semerkant'ın seçilmesinin semt düşüncesince ehemmiyetli bir muvaffakiyet olacağını söyledi.

"EİT'yi son odaklı bir yapıya tahvil etmek düşüncesince henüz aşırı çalışmamız gerekiyor"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin başkanlığı boyunca EİT'yi henüz çalışan bir organizasyona tahvil etmek düşüncesince çalıştıklarını, bütçe problemlerini çözmeye ve personel yapısını henüz muvazeneli duruma getirmeye odaklandıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "EİT'yi son odaklı bir yapıya tahvil etmek düşüncesince henüz aşırı çalışmamız gerekiyor. EİT Vizyon 2025'in uygulanması bunun düşüncesince dirimlik ehemmiyet taşımaktadır." dedi.

EİT Vizyon 2025 Ara Dönem Değerlendirmesindeki bulgulara katıldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye, gene bu yana Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması (ECOTA) kapsamındaki taahhütlerini adına getiriyor." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, anlaşmanın 100 bilyon dolarlık tecim hedefine ulaşmalarına okazyon bulunduğunu belirterek, her insana buna dayanaklık etmek olma çağrısında bulundu.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Kalkınma Bankasının (ECOBANK) yardıma gerekseme duyan bir öteki ehemmiyetli gurur bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, bankanın kurumsal ve finansman kapasitesini artırmaları icap ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, topu topu üyeleri bankaya katılmaya çağırma etti.

Çavuşoğlu, mavera taraftan BM Sınai Kalkınma Örgütünün (UNIDO) Küresel Sürdürülebilir Enerji Merkezleri Ağı'nın bir parçası adına Azerbaycan'da EİT Temiz Enerji Merkezi'nin kurulması dair varılan anlaşmayı da kıvançla karşıladıklarını dile getirdi.

"Bugün, değme zamankinden henüz entegreyiz"

Aşkabat Zirvesi'nin 28 Kasım'da yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, "29 sene önceki o çağ 7 toy üyeyi ağırladık. Bugün, değme zamankinden henüz entegreyiz. Kabul edeceğimiz belgelerin entegrasyonumuzu pekiştireceğine inanıyorum." dedi.

Çavuşoğlu, "Tarihi tecim yollarının ve ekin merkezlerinin kalbinde toprak meydan EİT'nin henüz enerjik ve ünlü olması gerektiğine inanıyorum. Bunu muvaffak kızarmak düşüncesince henüz aşırı çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ