USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD dalında ilişkilerimizi yetiştirmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye kendisine Latin ABD branşında ilişkileri geliştirmeye ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Latin ABD dalında ilişkilerimizi yetiştirmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz
27-04-2022 09:28
Bogota

Çavuşoğlu, resmi görüşme kapsamında bulunmuş olduğu Kolombiya'da Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile yanında araya geldi, yanında ve heyetler arası görüşmelerin arkası sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Kolombiya'da olmaktan çevre memnuniyetini dile getiren Çavuşoğlu, "Değerli arkadaşım Marta Lucia'yı çelimsiz müddet geçmiş Ankara'da konuk etmiştik. Aradan daha yanında ay geçmeden buraya yaptığım bu ziyaret, ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeyi göstermektedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğu, dü diyar ilişkilerinde yakalanan ivmenin şimdi da yükselmesini istediklerine ayraç ederek, "Mayıs kocaoğlan içinde Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'yi vatanımızda ağırlamaktan sevinme duyacağız. Bu ziyaretin velut geçmesi düşüncesince hazırlıkları kalburüstü arkadaşım Marta Lucia ile yanında yapacağız. Bugün, ferda yapacağımız görüşmelerde, düet ilişkilerimizi ayrımlı bölgelerde şimdi da ileriye çalmak düşüncesince atacağımız adımları ele alacağız." sanarak konuştu.

Eğitim ve spor sahalarında dü geçim imzalayacaklarını aktaran Çavuşoğlu, "Bu imzalayacağımız vesikalar sebebiyle ilişkilerimizin türel zemini şimdi da güçlenecek. Türkiye namına Latin ABD sahasında ilişkilerimizi yükseltmek düşüncesince ehemmiyet veriyoruz. Bölgemizde bu denli dava varken, Ukrayna mücadelesi bitmeme ederken şimdi geçmiş planlanan bu ziyareti bozma etmememiz alana verdiğimiz önemin göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Yatırımları heveslendirme etmemiz gerekiyor"

Çavuşoğlu, kısaca 20 sene geçmiş alanda elden 6 büyükelçilik bulunduğunu anımsatarak, "Bugün 18 amacımız var, çelimsiz müddette San Salvador'da büyükelçilik açacağız. Bölgeyle ticaretimiz kısaca 1 bilyon dolardan 15 bilyon dolara çıktı. Biz Kolombiya'yı, Latin ABD sahasında en ehemmiyetli ortaklarımızdan bir tanesi namına görüyoruz. İkili tecim hacmimiz sabık sene 2 bilyon dolara çıktı." ifadesini kullandı.

İki diyar ticaretine bakılınca iri bölümün Kolombiya'dan Türkiye'ye yapıldığına ayraç fail Çavuşoğlu, önlerindeki süreçte 5 bilyon dolar hedefine ulaşarak ticaretin dengelenmesi düşüncesince uğraşacaklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu, dü diyar ortada eş tecim komitesi ve iş forumu kabil mekanizmaların toplantılarda ele alınacağını bildirerek, "Özellikle yatırımları heveslendirme etmemiz gerekiyor, bu yüzden tepme vergilerin önlenmesi müzakerelerine neşet etmek istiyoruz." dedi.

"Birlikte meşgul ve cereyan edersek sınamaların üstesinden rahatlıkla geliriz"

Tarım, birleştirme suçlarla savaş ve ağır aksak huruç dair deneyim paylaşımına dikkati çekici Çavuşoğlu, "Hem Latin ABD sahasında hem bizim alanımızda bolca global dava mevcut ancak ego inanıyorum, yanında meşgul ve cereyan edersek başka ortaklarımız kabil bu sınamaların üstesinden rahatlıkla geliriz, önümüze çıkan fırsatları da halkımızın yararına şimdi güzel kullanırız." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ehemmiyetli kurumlarının, lehçe ofislerinin Bogota'ta olduğunun altını çizerek, "Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Hava Yolları (THY) ve Anadolu Ajansının (AA) ofisleri bu şehirde bulunuyor." ifadesini kullandı.

Eğitim alanındaki iş birliğinin de ele alınmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Maarif Vakfımızın Bogota temsilciliğinin resmi açılışını yapıyoruz. Tüm bu kurumlarımızın faaliyetleri, halklarımızı birbirine şimdi da yakınlaştıracaktır. Bu doğrultuda en yukarı kurda irademizin bulunduğunu anlatmak isterim. Aynı biçimde kalburüstü arkadaşım Marta Lucia Ramirez ile çalışmaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

Dışişleri Bakanlığında, anlaşmaların imzalanmasının arkası sıra "Ensamble Alfabeto" adlı musiki grubu çelimsiz yanında dinleti verdi, ayrımsız yerde Bakan Ramirez kabilinden Çavuşoğlu ve beraberindeki astronomi onuruna düzentileme yemeği verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ